Norske veteraner til katastrofeområdet

Røde Kors: Det vil ta dager å få nødhjelpen fram * Norge gir 20 millioner i nødhjelp

Tre norske veteraner med bakgrunn fra Afghanistan og Irak er søndag på vei til Filippinene for å bidra i hjelpearbeidet etter naturkatastrofen.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Veteranene forlot Oslo søndag ettermiddag og er ventet å være fremme i Manila mandag. Der vil den norske delegasjonen vente på forsterkninger før de skal forsøke å ta seg inn til provinshovedstaden Tacloban, et av de hardest rammede områdene, tirsdag.

BILDESPESIAL: Se de enorme ødeleggelsene

Ifølge daglig leder i veteranorganisasjonen Making Change, Kenneth Bjerkelund, skal de norske veteranene blant annet bidra med førstehjelp, og stille sin kompetanse til rådighet for et feltsykehus som nå etableres i Tacloban. I tillegg til medisinsk kompetanse kan de tidligere spesialsoldatene bistå i det krevende arbeidet med å hente ut mennesker som fortsatt er fanget i ruinhaugene.

- Det viktigste for teamet er å raskt skaffe seg oversikt over situasjonen og hjelpebehovet. Deretter vil vi koordinere oss med andre frivillige organisasjoner, sier Bjerkelund.

Omfattende ødeleggelser

Organisasjonen har også tidligere har bistått under store katastrofer, som jordskjelvet og den etterfølgende tsunamien i Japan i 2011. Det norske teamet blir en del av innsatsstyrken til den amerikanske veteranorganisasjonen Team Rubicon som blant annet deltok i redningsarbeidet etter jordskjelvet i Haiti.

VGTV: Her herjer tyfonen

Bildene fra Tacloban viser omfattende ødeleggelser etter tyfonen Haiyans herjinger. Tacloban er nærmest jevnet med jorden som følge av at tyfonen Haiyan slo inn over land med en enorm styrke. Lokale myndigheter opplyser til CNN at dødstallene i denne byen alene nå 10.000.

Hundrevis av døde er hentet ut fra ruinene, men mange omkomne fortsatt kan ses i gater og bygninger.

Krevende redningsarbeid

De enorme ødeleggelsene gjør redningsarbeidet svært krevende. Lokale myndigheter opplyser at de sliter med å få ut mat og vann til innbyggerne. Veier er ødelagt, strømledninger er falt ned og store trær blokkerer veier.

- Det har også kommet rapporter om jordskred som følge av tyfonen. Det vil ta dager å få ryddet veiene slik at nødhjelp kan komme fram til de som trenger det aller mest, sier fungerende utenlandssjef i Røde Kors, Mattis Raustøl, i en pressemelding.

Ifølge den norske ambassaden i Manila koordineres nødhjelpsarbeidet av det filippinske sivilforsvaret. Filippinske myndigheter har akseptert FNs tilbud om internasjonal assistanse, og er i ferd med å etablere redningssentre i blant annet Tacloban, Cebu og byen Roxas på øya Panay.

Bjerkelund bekrefter at det kan bli aktuelt å sende flere norske veteraner dersom det er behov for det.

Norge gir bistand

Utenriksminister Børge Brende varslet søndag at Norge Norge gir 20 millioner kroner i umiddelbar humanitær bistand til Filippinene.

- Jeg vil uttrykke medfølelse med det filippinske folk som er blitt rammet så hardt av denne katastrofen. Vi følger den humanitære situasjonen på Filippinene nøye og vil yte ytterligere bistand når vi får bedre oversikt over behovene, sier Brende.

Det norske bidraget vil bli kanalisert gjennom FN, Røde Kors og andre humanitære organisasjoner som har tilgang til de rammede områdene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder