INSTRUKS FRA ØVERSTE HOLD?: Et debattinnlegg i danske Jyllands-Posten vekker harme blant våre naboer i sør lørdag. Den russiske ambassadøren Mikhail Vanin er ikke fornøyd med at Danmark slutter seg til NATOs missilforsvar. Det spekuleres om denne uttalelsen er instruert fra øverste hold. Foto:AP,

Russisk ambassadør truer Danmark med atomangrep

Et leserinnlegg fra Russlands ambassadør vekker oppsikt i Danmark.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ambassadøren truer landet med atomangrep, dersom landet tilslutter seg NATOs missilforsvar.

LES OGSÅ: Putin kommer til å teste NATO

«Jeg tror ikke danskene helt forstår konsekvensene av hva som skjer, dersom Danmark tilslutter seg det amerikanskstyrte missilforsvaret. Dersom det skjer, blir danske krigsskip mål for russiske atommissiler», skriver ambassadør Mikhail Vanin i leserinnlegget i Jyllands-Posten.

– Mulig Putin-instruks

«Det er naturligvis deres avgjørelse. Jeg vil bare minne om at dere vil miste både penger og sikkerhet», skriver Vanin videre.

Russlandekspert Flemming Splidsboel ved Københavns Universitet sier han tror det er kommet en instruks fra høyt russisk hold om å skrive innlegget.

LES OGSÅ: Hva hvis russerne kommer?

– Dette er ikke noe ambassadøren har funnet på selv. Det er sannsynligvis en linje som kommer høyt ovenfra politisk, sier Splidsboel ifølte Ritzau.

– Vanvittig uttalelse

Mange i Danmark reagerer med sinne og vantro etter leserinnlegget, skriver Politiken.

Utenriksminister Martin Lindegaard kaller den russiske meldingen uakseptabel, og påpeker at NATOs missilforsvar er defensivt og ikke vendt mot Russland. Han mener det er viktig at tonen mellom Russland og Danmark ikke eskalerer, skriver Jyllands-Posten.

Tidligere utenriksminister Holger Nielsen, som selv er motstander av missilforsvaret, er forundret over Vanings innlegg.

– Det er en vanvittig uttalelse at Danmark skulle være mål for russiske missiler, sier Nielsen til Politiken.

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder