SKAVLAN-GJEST: Jens Stoltenberg var engasjsert da ukens Skavlan-program ble innspilt torsdag kveld. T.v. den svenske skiløperen Johan Olsson, t.h. Marit Bjørgen. Foto:Jonas Eriksson,NRK

Stoltenberg på Skavlan: Står ved «nonsens»-uttalelse om Putin

Vakte oppsikt i Russland med Putin-kritikk

STOCKHOLM (VG) Jens Stoltenberg angrer ikke på at han karakteriserte en uttalelse fra Vladimir Putin som «nonsens».

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det var i slutten av januar at NATOs generalsekretær kommenterte en uttalelse fra den russiske presidenten om at det er en NATO-legion i Ukraina.

Da ukens Skavlan ble innspilt i Stockholm torsdag kveld spurte Fredrik Skavlan om uttalelsen var gjennomtenkt eller en impuls:

– Det var en gjennomtenkt impulshandling, svarte Stoltenberg.

– Uttalelsen fra Putin var helt feil. For det første er det ikke NATO-tropper i Ukraina. De utenlandske troppene som er i Ukraina, er russiske, og de bør ut.

Stor oppmerksomhet

«Nonsens»-uttalelsen fra Stoltenberg vakte stor oppmerksomhet både i vestlige og russiske medier. Etter at han ble generalsekretær i militæralliansen blir han stadig sitert i mediene i Putins land.

Fredrik Skavlan spurte også om Stoltenberg har inntrykk av at Vladimir Putin ikke bryr seg om vestlige trusler.

– Nei, var det klare svaret fra Jens Stoltenberg.

NABOLAND: Jens Stoltenberg hadde som statsminister flere møter med Vladimir Putin. Nå er han NATOs generalsekretær, mens Putin igjen er president. Her er de fotografert i Moskva i 2009, da begge var statsministrer. Foto:,AP

– Vi har gjort det veldig klart at vi vil forsvare alle NATO-land. Det er stor forskjell på om Russland går inn i Ukraina eller Moldova eller et NATO-medlem i Baltikum. Jeg er sikker på at Russland forstår dette, sa Stoltenberg i programmet.

NATOs generalsekretær ble også spurt av Fredrik Skavlan om han tror Russland kan komme til å angripe et land nærmere oss.

Ingen umiddelbar trussel

– Det er ingen umiddelbar trussel mot NATO-land eller de nøytrale landene Sverige og Finland. Det har sammenheng med at vi kan forsvare oss, svarte Stoltenberg.

– Vi har nå den største opprustningen i NATO siden slutten på den kalde krigen. Det er ikke fordi vi skal bruke det mot noen, men for at ingen skal prøve seg. Hvis vi har denne avskrekkingen, er det ingen som tør. Vi vil ikke ha konfrontasjon, men ønsker å være trygge, sa Jens Stoltenberg.

Han er gjest i ukens Skavlan-sending sammen med skiløperne Marit Bjørgen og Johan Olsson, artisten Tove Lo og den afghanske politikeren Azita Rafaat.

Stoltenberg fortalte blant annet om savnet etter Norge, om de daglige telefonsamtalene med pappa Thorvald og at det ikke er noen kultur i NATO for spøk og vitser under møtene.

– Så derfor har jeg sluttet å fleipe, smilte Stoltenberg.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder