Redaksjonslokalet ble angrepet i 2011

Har trykket karikaturtegninger gjennom flere år

Redaktør og flere tegnere skal være blant de drepte

Angrepet under stort redaksjonsmøte - planla spesialnummer om sharia

Magasinet Charlie Hebdo har flere ganger provosert muslimer ved å trykke karikaturtegninger av profeten Muhammed.

 • Synnøve Åsebø
 • Hanna Haug Røset

Artikkelen er over fem år gammel

Redaksjonen i Charlie Hebdo satt i et møte der de planla et spesialnummer av satiremagasinet viet islam, da terroristene angrep, melder fransk TV.

Ifølge fransk TV og BBC planla redaksjonen en spesialutgave av magasinet som skulle ta for seg islamisme. Spesialutgaven skulle hete «Sharia Hebdo».

Hittil er 12 personer bekreftet drept i angrepet.

I tillegg til Charlie Hebdos redaktør, Stéphane Charbonnier, skal de tre tegnerne Jean Cabut, George Wolinski og Bernhard Verlhac, best kjent under navnet Tignous, være blant de drepte etter angrepet. Det melder en rekke franskemedier.

La ut Twitter-melding

Få minutter før onsdagens angrep, la det venstreorienterte franske satiremagasinet Charlie Hebdo ut en tegning av IS-lederen Abubakr al-Baghdadi med følgeteksten «Beste hilsener, forresten» på Twitter.

Foto: ,

Abubakr al-Baghdadi regnes som en av verdens mest ettersøkte og farlige jihadister. Twitter-meldingen er langt fra den eneste gangen at magasinet har provosert muslimer.

Bladet kommer ut en gang i uken og består av tegneserier, vitser og polemiske tekster. Redaktøren har tidligere sagt at profilen er antireligiøs og venstreorientert.

Inspirert av Jyllands-Posten

I januar 2013 ga magasinet ut et 64 sider langt spesialnummer med karikaturer om profeten Muhammeds liv, som vakte svært sterke reaksjoner.

Ifølge redaktøren fikk magasinet inspirasjon til spesialutgaven om Muhammed etter bråket rundt Jyllands-Postens publisering av Muhammed-karikaturene. Charbonnier sa videre at det er viktig å bli kjent med Muhammed.

FRYKTES DREPT: - Oppe fra venstre: Jean Cabut, Bernhard Velhac. Nede fra venstre: Stéphane Charbonnier, Georges Wolinski. Foto: AFP,

Muhammed-karikaturer

– Hvis folk ønsker å bli sjokkert, så blir de det, sa redaktør i Charlie Hebdo, Stéphane Charbonnier.

– Før man ler av en skikkelse, bør man kjenne ham. Vi vet mye om livet til Jesus, men ingenting om Muhammed, uttalte Charbonnier videre, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Magasinet trykket de omstridte danske Muhammed-karikaturene i 2006, og ble som følge av dette saksøkt av to muslimske organisasjoner – men saken kom ikke for retten.

I november 2011 ble magasinets redaksjonslokaler angrepet med bensinbomber. Angrepet kom kun få dager etter at bladet hadde utnevnt profeten Muhammed til redaktør for deres neste utgave – og prydet forsiden med en karikaturtegning av profeten som i en snakkeboble sier «100 piskeslag hvis du ikke dør av latter».

ANGREPET: Store stykrer rykket ut etter at sortkledde menn med skytevåpen gikk til angrep mot redaksjonslokalene til magasinet Charlie Hebdo. Foto:Philippe Dupeyrat,Afp

For anledningen døpte magasinet seg om til «Charia Hebdo». Ifølge utgiveren var spesialnummeret en «feiring» av at islamistpartiet Ennahda seiret under valget i Tunisia, samt at Libyas nye makthavere nylig hadde forsikret om at landet i fremtiden skal styres etter islamsk sharia-lovgivning.

Pressefrihet

Redaktøren Stephane Charbonnier sa den gang til BBC at islam ikke kunne være ekskludert fra pressefriheten.

REDAKTØR: - Charlie Hebdo har stått opp for ytringsfriheten, sier VGs politiske redaktør Hanne Skartveit. Foto:Frode Hansen,VG

– Dersom vi kan tulle med alt i Frankrike, om vi kan snakke om alt i Frankrike utenom Islam eller konsekvensene av islamisme, så er det irriterende.

Til tross for både angrep, trusler og anmeldelser har Charlie Hebdo fortsatt å trykke tegninger av Muhammed.

Ytringsfrihet

– De har stått opp for ytringsfriheten. Uavhengig av hva man måtte mene om de tegningene eller karikaturene de har trykket, så har de forsvart ytringsfriheten hele veien.sier VGs politiske redaktør Hanne Skartveit om magasinet Charlie Hebdo.

– Om man strekker ytringsfriheten langt så må man forvente raseri og kanskje demonstrasjoner. Men man skal aldri akseptere at noen bruker vold mot ord. Man skal aldri bruke vold mot ytringer.

Gammel tradisjon

Fransk journalistikk har en lang tradisjon innen satire, som strekker seg tilbake til Marie Antoinettes tid. Historisk var det kongefamilien som ble utsatt for historier, ofte illustrert med bilder av seksuelle krumspring og korrupsjon ved hoffet i Versailles.

I dag er det politikere, politiet, bankene og religion som står i sentrum for satiren. Charlie Hebdo har i en årrekke publisert satiriske saker og karikaturer som omhandler islam og profeten Muhammed.

Ifølge Le Express var det flere journalister i redaksjonslokalet til Charlie Hebdo i dag enn vanlig, på grunn av et seminar. Lokalene til flere andre store medier i Paris er nå sperret av og persiennene i byggene stengt

Foto:,

Les også

 1. Per Edgar Kokkvold: – Trussel fra radikal islam er reell!

  Dette angrepet på Charlie Hebdo viser at trusselen mot oss…
 2. 3000 politifolk jakter på terroristene i Paris

  PARIS (VG) «Vi har hevnet profeten Muhammed. Charlie Hebdo er død», skal en av skytterne bak angrepet ha ropt mot…
 3. Hollande: - Ingen skal tro at de kan true oss til stillhet

  En rystet president François Hollande nølte ikke med å dra til satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris kort tid er etter…
 4. Tolv personer er drept i angrep mot et fransk ukeblad i Paris

  Flere personer er drept etter at det har blitt avfyrt flere skudd mot et satirisk fransk ukeblad.

Mer om

 1. Terrorangrepet mot Charlie Hebdo
 2. Terrorisme
 3. Frankrike

Flere artikler

 1. Charlie Hebdo-redaktør sto på al-Qaidas dødsliste

 2. Erna Solberg om terrorangrepet: – Dette er et forferdelig angrep

 3. Tolv personer er drept i angrep mot et fransk ukeblad i Paris

 4. 3000 politifolk jakter på terroristene i Paris

 5. Derfor reagerer muslimer på Muhammed-karikaturer

 6. Terrorangrepet i Paris: Politimann henrettet på fortauet

Fra andre aviser

 1. - Redaktør i Charlie Hebdo blant de drepte

  Bergens Tidende
 2. 12 personer drept i redaksjon

  Bergens Tidende
 3. Charlie Hebdo har provosert før

  Fædrelandsvennen
 4. Minst 12 drepte i skyting i lokalene til fransk satireblad

  Aftenposten
 5. Redaktøren sto på dødsliste

  Bergens Tidende
 6. Øyenvitne til Aftenposten: - Lyden av skudd ble sterkere og sterkere

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder