HYLLER «KJAKAN»: Kong Harald lytter til Gunnar Sønsteby som taler under en middag på Elverum i 2008. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX .

Kongen: Han har betydd veldig mye for mange mennesker

WARSZAWA (VG Nett) Kong Harald er på statsbesøk i Polen. Der fikk han beskjeden om krigshelten Gunnar «Kjakan» Sønstebys død.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Jeg hører at Gunnar Sønsteby har gått bort. Våre tanker går selvfølgelig til de etterlatte og familien, sier kong Harald.

Det var egentlig ikke planlagt noe møte med pressen torsdag, men da nyheten om Sønstebys død ble kjent, ville Kongen si noen ord.

- Han har hatt et langt og rikt liv, og betydd veldig mye for mange mennesker, inklusive kongefamilien, sier Kongen.

PROTOKOLL: Del din siste hilsen til «Kjakan» her

«Aldri mer 9. april»

Kong Harald la særlig vekt på innsatsen Sønsteby gjorde etter andre verdenskrig.

- Sønsteby var Norges mest dekorerte soldat fra andre verdenskrig, men han gjorde jo mye mer enn det. Han holdt foredrag på skoler, mange, mange skoler i Norge etter krigen for å være lojal mot det alle sa da krigen var slutt, nemlig: Aldri mer 9. april. Og det fikk han nettopp en utmerkelse for for ikke så veldig lenge siden, sier Kongen.

«Kjakan» fikk Forsvarets Hederskors i slutten av april.

I POLEN: Kongen er på statsbesøk i Polen sammen med blant andre forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap). Foto: NTB Scanpix

- Symbolet på mostandskampen

Kongen er på statsbesøk i Polen sammen med blant andre forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap).

- Det gjør sterkt inntrykk når en slik usedvanlig mann når slutten av sitt liv. Vi føler dyp sorg og evig takknemlighet når vi minnes ham - en nordmann utenom det vanlige, sier Barth Eide til NTB.

Forsvarsministeren kaller «Kjakan» selve symbolet på motstandskampen under krigen.

- Sønsteby står for meg som innbegrepet av den engasjerte samfunnsborger og forsvarsmann. I hans utrettelige opplysningsarbeid og formidlingsevne videreførte han de moralske bærebjelkene som motstandsbevegelsens arbeid var kjennetegnet av. Hans livsoppgave var så nært knyttet til sine opplevelser under andre verdenskrig som det er mulig å komme, sier forsvarsministeren.

BILDESPESIAL: Gunnar Sønsteby (1918-2012)

Statsbesøk

På besøk hos 10. transportregiment i Warszawa fikk Kongen og forsvarsministeren ta Kongsberg Gruppens mye omdiskuterte våpensystem i nærmere øyesyn.

Systemet inkluderer en simulator, «Combat Command Vehicle», som lar brukeren sette opp og utføre et motangrep basert på et tenkt angrep fra et fiendtlig skip utenfor Polen.

Kongen ble tilbudt å sitte i førersetet, men sa nei til å leke forsvarskrig.

Kong Harald fulgte i stedet nøye med mens andre gjorde grunnjobben. Og da alt var klart, var hans majestet mer enn villig til å fyre av en fiktiv rakett mot fienden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder