MIDTØSTEN: Børge Brende møtte palestinernes president Mahmoud Abbas i Ramallah på Vestbredden søndag. Foto: REUTERS

MIDTØSTEN: Børge Brende møtte palestinernes president Mahmoud Abbas i Ramallah på Vestbredden søndag. Foto: REUTERS

Brende om nye bosettinger på Vestbredden: - Ikke noen god idé

Israelske myndigheter åpner på nytt for å utvide bosetningene på den okkuperte Vestbredden. En dårlig idé, mener utenriksminister Børge Brende.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Ifølge den israelske fredsorganisasjonen Peace Now, som med støtte fra blant andre Norge overvåker Israels byggevirksomhet i de ulovlige bosetningene, har israelske myndigheter gitt grønt lys til bygging av 829 nye hjem i bosetningene Givat Zeev, Nofei Prat, Shilo, Givat Salit og Nokdim nord for Jerusalem.

- Tillatelsen er gitt av en komité i det israelske forsvaret, som har ansvaret for Vestbredden, opplyser Lior Amihai i Peace Now.

- Dette føyer seg inn i rekken av tiltak som truer med å avspore fredsprosessen, sier han.

Dårlig idé

Utenriksminister Børge Brende var mandag selv på Vestbredden og ble orientert om Israels byggevirksomhet av den norskstøttede israelske menneskerettighetsorganisasjonen B'Tselem.

Nyheten om at israelske myndigheter nok en gang har besluttet å utvide bosetningene, stiller han seg svært kritisk til.

- Dette er ikke noen god idé. Når man forhandler, så bør man skape et best mulig forhandlingsklima. Dette vil jeg ta opp med israelske myndigheter, sier Brende til NTB.

- Disse forhandlingene blir vanskeligere og vanskeligere hvis det området som skal være en framtidig palestinsk stat, mer og mer preges av israelske bosetninger, sier han.

Press fra USA

Den israelske regjeringen varslet for få uker siden byggingen av 24.000 nye hjem i bosetningene, noe som vakte sterke reaksjoner både blant palestinerne og internasjonalt.

Palestinernes forhandlingsdelegasjon trakk seg nylig fra den siste forhandlingsrunden, som ble startet opp etter initiativ fra USAs utenriksminister John Kerry i jul. Palestinernes president Mahmoud Abbas overtalte dem imidlertid til å fortsette.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu kom samtidig under sterkt press fra Washington og gikk med på å legge byggevedtaket på is.

Forhandlingstaktikk

Brende hadde søndag kveld samtaler med Abbas i Ramallah, og han skal også møte Netanyahu og Israels utenriksminister Avigdor Lieberman under besøket i området.

Brende har et lite håp om at Netanyahu også vil fryse det siste vedtaket om å utvide bosetningene, og at det hele dreier seg om israelsk forhandlingstaktikk.

- Vi er i Midtøsten, vi er i et av de mest krevende områdene i verden. Fram til man eventuelt får til en avtale om en tostatsløsning, så vil det nok komme masse utspill som skaper usikkerhet på begge sider, sier Brende.

- Det er nå helt avgjørende at det ikke kommer flere slike utspill som kompliserer forhandlingene, for de er kompliserte nok som de er, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder