Fengselsdirektøren: Norsk UD fryktet dødsfall i fengselet

KINSHASA (VG) Joshua French og Tjostolv Moland skal stadig ha vært i slåsskamp med hverandre og norsk UD skal ha fryktet for livet til dem begge, hevdet fengselsdirektøren ved N'dolo-fengselet.

Artikkelen er over seks år gammel

Det forklarte fengselsdirektør Flory Kadimba da han vitnet i rettssaken mot Joshua French i Kinshasa fredag.

- Vi informerte madam Alida (norsk ambassaderåd, journ. anm.) og hun ba oss om ikke å separere dem. Hun sa at hvis vi separerte dem, ville det sannsynligvis ende med dødsfall for en av dem, sa direktøren.

Hun fryktet for at en av dem ville dø hvis de ble separert, sier fengselsdirektøren.

Etter planen skulle norske Kripos-etterforskere vitne for retten fredag formiddag, men etter utsettelser og usikkerhet rundt hvilke vitner som var til stede ble Kripos-vitnemålene utsatt.

- Vi snakket med flere av medfangene, som fortalte oss at de to norske fangene slåss nesten hver natt. De slåss hele tiden, forteller Kadimba.

Ifølge fengselsdirektøren skal de norske fangene ha opptrådt truende og voldelig overfor medfangene i fengselet.

- Vi fikk beskjed om at det hele tiden var slåssing og uenighet mellom nordmennene og de andre, kongolesiske innsatte. Konflikten mellom nordmennene og de kongolesiske innsatte var grunnet i at nordmennene var voldelige.

- Når en av de kongolesiske innsatte satte opp lyden på sin radio, gikk en av nordmennene bort for å be dem skru ned lyden. Hvis ikke ville det få voldelige konsekvenser.

Fengselsdirektøren fikk også spørsmål om det er lov til å ha med seg alkoholholdig drikke inn på cellene, hvorpå fengselsdirektøren svarte avkreftende.

Direktøren sier at han ikke visste at det ble drukket alkohol i fengselet, men at han har fått vite om det nå.

Forrige rettsdag forklarte French at de drakk store mengder vodka den natten Moland døde. Vodkaen skal de ha helt over på plastflasker, hvorpå originalflaskene ble lagt ut på gangen utenfor cellen.

- Kun ved en anledning har vi blitt informert fra fengselet om en konflikt, men at det ble vurdert å være et engangstilfelle. Såvidt jeg kjenner til har ingen av dem som har besøkt Moland og French regelmessig noengang rapportert om konflikter eller krangel mellom de to, sier ministerråd Jon Brødholt til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder