KJØLIG: Håndtrykk og forsøksvise smil til tross: foholdet mellom Jens Stoltenberg og Russlands utenriksminister Sergei Lavrov er iskaldt. De møttes i München lørdag formiddag. Foto:Hans de Bauw,NATO

Dette smilebildet lyver: Iskaldt mellom NATO-Stoltenberg og Russland

MÜNCHEN (VG) NATO-sjef Jens Stoltenberg ser ingen lyse sider eller forsøk på forsoning fra russisk side.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Stoltenberg hadde etter 40 minutter med den russiske utenriksministeren lørdag ettermiddag.

– Vi er dypt uenige. Det var Stoltenbergs oppsummering av møtet med Sergei Lavrov,

– Vi har svært ulike vurderinger, la han til.

Åpne telefonlinjer

Det eneste de klarte å bli enige om, var å holde de militære kommunikasjonslinjene fortsatt åpne, og sørge for politisk kontakt for - som Stoltenberg sa:

– For å unngå misforståelser.

Dag til dag-samarbeidet med Russland er suspendert, og rådet NATO-Russland er midlertidig lagt ned som en del av presset mot Russland for å få dem ut av Ukraina.

Tidligere i dag var Sergei Lavrov på scenen på sikkerhetskonferansen i Munchen, og gikk langt i å legge skylden for den nye isfronten mellom øst og vest, på NATO, EU og USA.

Protest

I møtet med Stoltenberg formulerte Lavrov en kraftig russisk protest mot de nye kommandosentrene som NATO nå setter opp i NATO-landene som grenser opp til Russland i øst.

– De sier at det vi gjør er uberettiget. Vi sier at det er proposjonalt, defensivt og rimelig i den situasjonen vi er i nå, sa Stoltenberg etter møtet.

Stoltenberg kjenner Lavrov fra mange møter helt siden 2000, da Stoltenberg ble statsminister for første gang. De var begge sentrale i delelinjeforhandlingene om Barentshavet, som endelig ble løst under Stoltenbergs andre regjering.

Men i 2015 er isfronten åpenbar:

– Han gjentok sine vurderinger, jeg gjentok våre standpunkter. Men det er et poeng å ta det ansikt til ansikt, sier han og vil fortsatt holde den politiske kanalen åpen mot Moskva, sa Stoltenberg.

NATO-sjefen har sagt at han støtter freds-initiativet fra Tysklands Angela Merkel og Frankrikes Francois Hollande 100 prosent, men nektet å fortelle norsk presse om det var grunn til å være optimistisk.

Merkel sa tidligere i dag at det er usikkert om deres initiativ vil føre fram.

Lavrov er den eneste på Munchen-konferansen som har sagt at det er grunn til optimisme etter møtene i Moskva på fredag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder