HØRING: Utenriksminister John Kerry (i midten) med Secretary of State John Kerry, center, med forsvarssjef general Martin E. Dempsey til venstre og forsvarsminister Chuck Hagel under høringen om Syria i Senatets utenrikskomitte Foto: Jacquelyn Martin/AP

- Syrias våpenbruk en trussel mot amerikanske interesser

Syrias angivelige bruk av av kjemiske våpen er en trussel mot amerikanske sikkerhetsinteresser, sier USAs forsvarsminister Chuck Hagel.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det er CNN som melder dette.
Hagel sa til Senatets utenrikskommite at slike angrep kunne oppildne andre regimer, som Nord-Korea, til å bruke sine forhåndslagre og oppmuntre andre regjeringer til å skaffe dem.

Rød linje

Utenriksminister John Kerry sier ifølge CNN:
- Denne debatten handler om verdens røde linje - det handler om menneskehetens røde linje - og det er en linje som enhver med samvittighet bør trekke.

Presidenten ber ikke USA om å gå til krig, men han ønsker å avskjære og forhindre Syria i å bruke kjemiske våpen, sa utenriksminister Kerry ifølge nyhetsbyråer.

Ikke bakkestyrker

Under høringen i Senatets utenrikskomité tirsdag ba utenriksministeren om en formulering som ikke utelukker muligheten for bruk av bakkestyrker, men han måtte raskt forsikre at intensjonen ikke var å sende tropper til Syria.

- La oss stenge den døren, sa Kerry på komitémedlemmenes spørsmål. - Det er ikke aktuelt med tropper på bakken som skal i kamp.

Utenriksministeren sa at bruk av makt, riktig nok begrenset og målrettet for å redusere de kjemiske våpnene til de syriske regimet, vil virke effektivt på det syriske regimets militære kapasitet.

Han la til at Obama ganske sikkert kan formulere et vedtak om militært engasjement som lover Kongressen og det amerikanske folk at ingen amerikanske tropper skal bli sendt inn i Syria.

Les også: Lunken støtte i Norden til Obamas Syria-planer.

President Barack Obamas brøt med en mangeårig tradisjon da han annonserte at han vil avvente et militært angrep mot Syria til Kongressen av stemt over saken. Noe som vil finne sted i uken som starter med 9. september.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon synes ikke det er en god idé å gå til militært angrep på Syria.

Amerikanerne har tidligere sagt at de har opplysninger om at 1.429 personer ble drept i et kjemisk angrep utenfor Syrias hovedstad Damaskus 21. august.

- Amerikansk etterretning beviser «utover enhver rimelig tvil» at regjeringen til Syrias president Bashar al-Assad sto bak giftgass angrepet utenfor Damaskus i august, sa Kerry under tirsdagens høring.

Syria avviser beskyldningene

Syria benekter at regjeringststyrkene sto bak angrepet, og hevder det ble utført av syriske opprørere.

Syrias FN-ambassadør Bashar al-Jaafari sier til CNNs Christiane Amanpour at beskyldingene at regjeringen skal ha brukt giftgass, «er usanne» og «grunnløse».

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder