Røyk stiger opp fra Gaza by etter det som vitner hevder var et rakettangrep fra Israel fredag formiddag, kun timer etter at våpenhvilen utløp.

Røyk stiger opp fra Gaza by etter det som vitner hevder var et rakettangrep fra Israel fredag formiddag, kun timer etter at våpenhvilen utløp. Foto:Ahmed Zakot,Reuters

Israel varsler «kraftig reaksjon» mot Gazastripen

Tusenvis av palestinere flykter fra Gaza by

IDF med nye retningslinjer til innbyggerne i

Sør-Israel

Et palestinsk barn drept

Israel har gjenopptatt luftangrepene mot Gazastripen. Statsminister Benjamin Netanyahu varsler en «kraftig reaksjon» på palestinske rakettangrep.

  • Monica Bring Estensen
  • Silje Fjeldstad
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Øyenvitner sier til Reuters at de hørte kraftige eksplosjoner og så store mengder røyk stige etter et israelsk luftangrep fredag formiddag.

- De nye rakettangrepene av terrorister på Israel er uakseptable, utolererbare og kortsiktige. Hamas sin dårlige avgjørelse om å bryte våpenhvilen vil bli etterfulgt av IDF. Vi vil fortsette å slå ned på Hamas, deres infrastruktur, deres operativer og ta vare på staten Israels sikkerhet, skriver Peter Lerner, IDF-talsmann, i en pressemelding som ble sendt ut like før klokken 10.00 fredag.

Samtidig varsler statsminister Benjamin Netanyahu en «kraftig reaksjon» på palestinske angrep. Ifølge BBC skal det ha blitt skutt 18 raketter mot Israel etter at våpenhvilen fredag gikk ut etter 72 timer. IDF hevder det snakk om 33 raketter.

Palestinsk barn drept

Et barn ble drept og seks andre palestinere såret i israelske rakettangrep nær en moské i Gaza by fredag, ifølge palestinsk helsepersonell, skriver NTB.

Fredag morgen klokken 07.00 fredag morgen utløp våpenhvilen på Gazastripen, som nå har vart i tre dager.

Til tross for at to høytstående Hamas-kilder opplyser til nyhetsbyrået AFP at de ikke lenger ønsker å forlenge våpenhvilen, vil Hamas fortsette forhandlingene, ifølge en talsmann for bevegelsen.

Palestinske familier flykter fra sine hjem i Gaza by i frykt for israelske angrep etter at den 72 timer lange våpenhvilen utløp. Foto:Mahmud Hams,Afp

Etter at den 72 timer lange våpenhvilen utløp er flere palestinske familier nå på flukt fra sine hjem i Gaza by i frykt for angrep fra Israel, skriver AFP.

Israel på sin side kommer ikke til å forhandle med de palestinske fraksjonene så lenge rakettangrepene mot Israel fortsetter, ifølge en talsmann fra myndighetene. Det melder NTB.

Hevder Hamas brøt våpenhvilen

Den israelske hæren hevder at det har blitt skutt flere raketter mot den sørlige delen av Israel kort tid etter at våpenhvilen utløp, skriver AP. Ifølge CNN opplyser IDF at det skal være snakk om minst 18 raketter. Hamas nekter for å stå bak angrepene.

Hamas opplyste tidlig at de ikke ønsket å forlenge våpenhvilen, men at de ville fortsette forhandlingene, ifølge en talsmann for bevegelsen.

Ifølge CNN kunne man høre flere eksplosjoner i Gaza by, etter at israelske jagerfly fløy over byen.

– Alle de palestinske fraksjonene er enig om ikke å fornye våpenhvilen, fordi Israel nekter å høre på kravene våre. Forhandlingene fortsetter i Kairo, sier Hamas-talsmann Fawzi Barhum til AFP.

Israel opplyser at de ikke kommer til å forhandle med de palestinske fraksjonene så lenge rakettangrepene mot Israel fortsetter, opplyser en talsmann for myndighetene, skriver NTB.

IDF med nye retningslinjer

Få timer før våpenhvilen utløp opplyste militæret i Israel i en presseuttalelse at to raketter skal ha blitt avfyrt fra Gazastripen, og traff sørlige deler av Israel. Det skal ikke er meldt om noen skadede, ifølge NTB.

IDF sendte også ut nye retningslinjer til innbyggerne i Sør-Israel. Der heter det blant annet at samlinger hvor det er mer enn 500 sivile er forbudt i byer og tettsteder som ligger mellom 0 og 40 kilometer fra Gazastripen, ifølge prssemeldingen de sendte ut fredag formiddag. Barnhageaktiviteter eller sommerskoler er kun tillatt om et bomberom er i umiddelbar nærhet.

Palestinske familier flykter fra sine hjem i Gaza by i frykt for israelske angrep etter at den 72 timer lange våpenhvilen utløp. Foto:Mahmud Hams,Afp

Ber Norge presse på

- Norske myndigheter må legge press på USA og EU for en varig løsning på Gazastripen, sier generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen,til NTB.

Egeland ber samtidig Norge om å bidra økonomisk til gjenoppbyggingen av det krigsherjede området.

– Norge kan og må bidra, men giverlandene og skattebetalerne må legge mer press på alle parter, herunder den sterkeste parten Israel, om å få en varig endring, sier Egeland til Stavanger Aftenblad.

Han kritiserer ikke utenriksminister Børge Brendes (H) håndtering av konflikten, men mener det internasjonale samfunnet opptrer feigt.

– USA og EU må kalle en spade for en spade. Vi kan ikke fortsette med å bruke skattepenger på å gjenoppbygge det som jevnes med jorden annethvert år, sier han.

Den 30 dager lange krigen på Gazastripen skal så langt ha kostet Israel i overkant av 9 milliarder norske kroner. 1.874 palestinere er blitt drept i krigen, skriver NTB. Ifølge BBC skal 1.354 av de drepte være sivile, inkludert 415 barn. Israel skal ha mistet 64 soldater, i tillegg til at tre sivile skal ha mistet livet.

– Av de tre krigene i Gaza, har dette vært den lengste, mest dødelige og ødeleggende, sier UNICEFs representant i Palestina, June Kunugi.

VG/NTB

VÅPENHVILEN BRUTT: Kun timer før den tre dager lange våpenhvilen mellom israelerne og palestinerne var omme, ble to raketter skutt ut fra Gaza mot mål i Israel, ifølge israelske militære myndigheter. Her fra en rakettutskytning i Gaza 31. juli. Foto:Dusan Vranic,Ap

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder