ISIL til kristne i Mosul: - Konverter, betal eller dø!

De militante islamistene i Den islamske staten og Levanten (ISIL) har gitt kristne i Mosul valget mellom konvertere, betale
ekstra skatt til islamske Sharia-domstoler eller dø.

  • Cathrine Ekehaug

Artikkelen er over fem år gammel

ISIL har nå kontroll over store regioner i Irak og Syria. I løpet av de siste par dagene har de sendt ut brev til gjenværende kristne ledere i Mosul, Iraks nest største by, skriver The Telegraph.

I brevet skrev islamistene at alle kristne som ikke vil konvertere eller betale ekstra skatt har frist til klokken 12.00 lørdag på å komme seg ut av byen.

Videre skriver de at «sverdet er eneste mulighet» for kristne som ikke har forlatt byen innen fristen.

Tømmes for kristne

Flere kristne forlot Mosul fredag, skriver The Telegraph.

Før den amerikanske invasjonen i Irak i 2003 bodde det rundt 60 000 kristne i Mosul. Dette tallet var redusert til rundt 35 000 i juni i år, ifølge en kristen leder i byen, Louis Sako.

Ytterligere 10 000 flyktet fra Mosul etter at militante sunnimuslimer ledet av ISIL tok kontroll over byen.

Det kristne samfunnet i Irak inkluderer kaldeiske, assyriske og ortodokse sekter, men er nå en brøkdel av hva det en gang var. En gang var det over en million kristne i hele landet, med over 600 000 bare i Bagdad alene. Nå er det mindre enn 400 000 igjen.

Merket kristnes boliger

Mandag ble to nonner og tre foreldreløse barn sluppet fri etter å ha blitt holdt fanget i 17 dager. Sako beskrev dette som et «glimt av håp og et gjennombrudd», men optimismen rådet ikke lenge.

– Vi ble sjokkert da ISIL distribuerte uttalelsen, sier Sako.

Han forteller også at ISIL de siste dagene har merket husene til kristne innbyggere med en stor N for «Nassarah», som er det navnet Koranen har på kristne.

Drept 270 i Syria siden torsdag

Torsdag tok ISIL over et gassfelt i Homs-provinsen i Syria, og ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights har de drept 270 personer siden da. Dette melder NTB.

Eksilgruppen sier at de drepte er regimesoldater og arbeidere på Shaar-gassfeltet, og kaller angrepet fra ISIL, som nå kaller seg Den islamske staten (IS), for det største angrepet mot regimet i år.

– Elleve av de døde var arbeidere, resten var sikkerhetsvakter og nasjonale forsvarsstyrker, sier direktør Rami Badel Rahman i Syrian Observatory for Human Rights.

40 ISIL-krigere er også drept i kampene om gassfeltet. Tilstanden til om lag 100 arbeidere ved gassfeltet er foreløpig ukjent

Les også

Mer om

  1. Irak
  2. Syria

Flere artikler

  1. ISIL skal ha tatt syrisk oljefelt

  2. ISIL hevder å ha tatt kontroll i 15 byer i Nord-Irak

  3. ISIL bruker amerikanske kjøretøyer

  4. Stammefolk drept av IS

  5. Dette er IS' seire og nederlag

  6. ISIL fortsetter massakre i landsbyer i Nord-Irak: Sky: Nye 312 yezidier drept i Nord-Irak

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder