Den 18 år gamle danske lyrikeren Yahya Hassa skal lese sin ny diktsamling i Vollsmose tirsdag kveld. Politiet frykter opptøyer, og har slått jernring rundt stedet hvor diktlesningen skal skje. Foto: AP/ NTB Scanpix

Dansk politi fryktet århundrets opptøyer

Ung danskpalestiner med eksplosiv diktsamling

ODENSE (VG) Politiet fryktet hundrevis av rasende muslimer mot én ung muslimsk poet, og innfødte dansker mot innvandrere. Men diktopplesningen foreløp uten store problemer.

Jon Magnus
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det brygget opp til lyrikkbråk i den danske Odense-forstaden Vollsmose tirsdag kveld. Vollsmose er en av Danmarks aller mest voldsutsatte bydeler. I kveld var bydelen beleiret av sivile og uniformerte politifolk, de slo en jernring rundt stedet der den unge andregenerasjons innvandreren leste egne dikt.

Klokken 19.00 tirsdag kveld gikk den 18 år gamle lyrikeren Yahya Hassan på talerstolen i storsalen på H.C.Andsersen-skolen, for å lese fra sin rykende ferske lyrikkbok. Diktene handler om hvordan det er å være ung innvandrer i en ghetto, om vold og hjemmetukt, om foreldrehykleri, og om hvordan forrige generasjon innvandrere har sviktet sine barn.

Det er flere hundre bevæpnede politimenn i området rundt skolen. Alle som skulle inn i lokalet ble id-sjekket av politiet.

Til tross for at politiet fryktet århundrets opptøyer har det hele gått rolig for seg så langt. Det er meldt om to personer som er anholdt, en bragt inn, av politiet. Det ble også kastet en brannbombe.

Drapstruet

Diktene til den tidligere kriminelle ungtgutten har slått ned som en atombombe i Danmark, og i løpet av en uke har danske Gyldendal trykket over 55.000 bøker. En normal diktsamling i Danmark selger sjelden over 500 eksemplarer.

De rives vekk, og innvandrerdebatten er plutselig blitt eksplosiv igjen.

Unge Hassan er blitt drapstruet flere ganger av andre muslimer, han er slått ned i København, går med skuddsikker vest og har full politibeskyttelse døgnet rundt.

For noen dager siden skulle han ha lest sine dikt i den svært voldelige bydelen Vollsmose i Odense, men arrangementet ble avlyst av politiet i siste liten på grunn av drapstrusler fra muslimske miljøer.

Det falt mange dansker tungt for brystet, da de mente det var en trussel mot den danske ytringsfriheten.

Blitt en sensasjon

Hassan insisterte på å lese sine dikt, og i kveld braker det altså løs. 18-åringen har hatt en trist barndom. Han har falt ut av skolen, vokst opp på institusjoner, og vandret inn og ut av ungdomsfengsel og anstalter.

Takket være en oppegående lærer som så at gutten kunne skrive, ble han oppmuntret til å prøve en karriere som skribent. Og han er blitt en sensasjon. Snart kommer diktsamlingen på norsk, og flere land har kjøpt rettighetene.

Hassan skriver om sin barndom og ungdom, om vold i hjemmet, om mange og søvnløse netter, om hvordan voksne, hyklerske muslimer preker forbud og påbud, men som på tross av det, snylter og snyter på det danske samfunnet, begår kriminelle handlinger, røyker og drikker og har uhemmet sex med danske jenter.

- Våre jenter må dekke seg til, men våre fedre slurper uhemmet ved synet av danske kvinner, sier han.

- Rasende på min far

Kritikken mot egne rekker har ikke gått upåaktet hen i muslimske miljøer. Mange er etter Yahya Hassan for å drepe ham, og mange muslimer mener at han skader islam ved å skrive sine dikt.

Men han har støtte blant mange unge. Og mange, som aldri har lest et dikt før, sluker boken hans.

- Det var ikke Danmark og det danske samfunnet som sviktet oss innvandrere, sier Hassan.

- Det var våre egne foreldre. Jeg er rasende på min far. Min mor bare gråter.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder