Nordmann (24) i terrorvideo fra grensen mellom Syria og Irak: PST skal etterforske norsk islamist

UTENRIKS

PST vil etterforske norsk-chilenske Bastian Vasquez etter at det mandag ble kjent at han er med i en av ISILs terrorvideoer.

Publisert: Oppdatert: 01.07.14 17:26

Det bekjentgjorde Politiets sikkerhetstjenester på Twitter.

I den aktuelle videoen, som ble publisert søndag kveld, forteller 24-åringen om hvordan den ekstreme islamistgruppa Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) blant annet har angrepet irakiske militærstyrker ved en grensestasjon.

Den 24 år gamle Skiens-mannen er født i Norge med chilensk bakgrunn. Han er konvertitt til islam og har vært aktiv i den norske ekstremistgruppa «Profetens Ummah».

Hyllet og tiltalt

I etterkant av at videoen ble publisert søndag i forrige uke, har likesinnede hyllet Vasquez for at han deltar i krigføringen.

I april i fjor skulle 24-åringen ha møtt i Nedre Telemark tingrett – tiltalt for trusler mot kongen og regjeringen i en video som han la ut på Youtube. Vasquez dukket imidlertid aldri opp, og PST beskriver ham som en av «veteranene» blant nordmenn som har reist for å kjempe for jihad i Syria.

- Vi har akkurat nå i ettermiddag besluttet å iverksette etterforskning, på bakgrunn av denne videoen som ble kjent gjennom media i går. Han etterforskes på bakgrunn av mistanke om brudd på straffelovparagraf 147 D, som omhandler støtte til terrororganisasjoner. Det er to grupper der nede som vi definerer som terrorgrupper, og det er ISIL og al-Nusra. Våre etterforskere har nå begynt å gjennomgå videoen, sier seniorrådgiver Martin Bernsen ved PST til VG.

Ifølge denne paragrafen kan det gis inntil seks års fengsel hvis man «danner, deltar i, rekrutterer medlemmer eller yter økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon, når organisasjonen har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler».

- Vi drepte de fleste

24-åringens forsvarer, John Christian Elden, sa tidligere i uken at det ikke var å betegne som en norsk straffesak.

BAKGRUNN:Terrorekspert mener videoene er viktig for rekrutteringen

I videoen forteller Vasquez at den irakiske hæren ikke lenger eksisterer og beskriver soldatene som feige. I tillegg viser han frem amerikanske hum-veer som ekstremistgruppa skal ha tatt i beslag fra den irakiske hæren etter kampene hvor flere ble drept.

- Vi drepte de fleste som var her, noen stakk av og resten har vi tatt som krigsfanger, uttaler Vasquez.

24-åringen viser også frem en fengselscelle hvor det sitter 10-20 menn som skal være irakiske soldater som har blitt tatt til fange. Helt til slutt i det vel 15 minutter lange klippet filmer Skien-mannen flere opprørere som legger eksplosiver rundt politistasjonen hvor fangene sitter før han på avstand filmer at hele stasjonen sprenges i lufta.