KRIG: Iraksike krigere kjemper mot IS sammen med regjeringsstyrker i utkanten av Iraks bajii oljeraffineri, ca. 200 kilometer nord for Bagdad. Irak avviser anklagene fra den amerikanske forsvarsministeren om at de mangler viljen til å kjempe. Foto:Ahmad Al-rubaye,Afp

Irak vil gjenerobre Anbar-provinsen

Irak har innledet en offensiv for å frigjøre Anbar-provinsen fra terrororganisasjonen IS.

  • Angelica Hagen

Artikkelen er over fem år gammel

– Operasjonens mål er å frigjøre regionene mellom Salaheddin og Anbar og forsøke å isolere Anbar-provinsen, sier Assadi til nyhetsbyrået AFP.

Operasjonen ble satt i gang tirsdag i ørkenområder i Salaheddin-provinsen, og derfra vil styrkene bevege seg sørover. Militæroperasjonen har fått navnet «Labeyk Ya Hussein», opplyser talsmann for sjiamilitsene som deltar i offensiven sammen med irakiske regjeringsstyrker, Ahmed al-Assadi.

IS gikk inn i irakiske Ramadi forrige søndag, i et enormt angrep – som fikk de irakiske regjeringsstyrkene til å trekke seg ut av byen.

Mandag sendte IS inn forsterkninger, men nå avanserer det irakiske militæret og militsgrupper mot Ramadi.

Les også: IS bombes intenst i Palmyra

Den irakiske statsministeren Haider al-Abadi mener de skal klare å ta tilbake byen i løpet av noen dager.

Se oversikten: Disse områdene er under IS-kontroll

«Mangler vilje til å kjempe»

Kampen om Ramadi skapte sterke reaksjoner i USA:

– Irakiske styrker viste ingen vilje til å kjempe mot IS-opprørerne under erobringen av byen Ramadi for en uke siden, fastslo USAs forsvarsminister Ashton Carter.

Mandag kveld forsikret imidlertid visepresident Joe Biden at USA vil støtte Irak i kampen mot pprørsgruppen.

Saad al-Hadithi, en talsmann for Iraks statsminister Haider al-Abadi, sier regjeringen ble overrasket over Carters bemerkninger, og at forsvarsministeren sannsynligvis ble gitt uriktige opplysninger om kampene.

Al-Abadi har oppfordret sjiamuslimske militsgrupper til å hjelpe irakiske tropper gjenerobre Anbar. Militsen har spilt en nøkkelrolle i å klore tilbake territorium fra IS- gruppen andre steder i Irak, men menneskerettighetsgrupper anklager dem for plyndring, ødeleggelse av eiendom og for å utføre hevnangrep. Militsledere benekter påstandene.

Bombes i Palmyra

Mandag innledet Syrias luftvåpen en intens bombekampanje mot IS i oldtidsbyen Palmyra. Flere sivile har mistet livet i angrepene, ifølge en eksilgruppe.

IS-krigere har likvidert minst 200 mennesker, blant dem barn, i Palmyra og andre steder øst i Homs-provinsen den siste tiden ifølge SOHR. Ytterligere 300 syriske soldater skal ha blitt drept i kampene om Palmyra.

Også USA og dets allierte fortsatte mandag luftkrigen mot IS, både i Syria og Irak.

IS-fremrykkingen de siste dagene er en enorm ripe i lakken for myndighetene både i Syria og Irak. Og ikke minst for den USA-ledede koalisjonen som med verdens mest avanserte jagerfly, våpen, overvåkningsutstyr og droner skal ha full oversikt over det som skjer på bakken.

Likevel fikk IS-terroristene – utstyrt med kjøretøy og stridsvogner – bevege seg fritt gjennom åpne ørkenområder på sin vei mot både Ramadi og Palmyra.

Mer om

  1. Irak

Flere artikler

  1. Irakiske styrker på vei for å gjenerobre IS-kontrollert by

  2. Assad-regimet med luftangrep mot IS i Palmyra

  3. IS har erobret nye områder ved Ramadi

  4. Se oversikten: Disse områdene er under IS-kontroll

  5. Den fortvilte meldingen da IS rykket inn i byen: «Vi er ferdige»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder