PÅ OFFENSIVEN: USAs president Barack Obama varslet i en fjernsynstale natt til torsdag amerikanske luftangrep mot IS-mål i Syria, samt økt støtte irakiske sikkerhetsstyrker og mer moderate opprørere i Syria. Foto:Saul Loeb,Afp

Norske forskere tror ikke USA vil klare å knuse IS

IS kan ha opptil 80.000 soldater

Norske eksperter tror Obamas plan vil bremse IS' fremrykking, men at det kreves mer for å «tilintetgjøre» gruppen.

  • Øyvind Gustavsen
Publisert:

I en tale til nasjonen natt til torsdag gjorde president Barack Obama det klokkeklart at USA vil intensivere innsatsen for å knuse IS.

– Vårt mål er klart: Vi skal avsette og til slutt tilintetgjøre IS gjennom omfattende og iherdig kontra-terrorisme-strategi, sa han.

Han listet opp en firepunkts plan og understreket at en «bred koalisjon» av land vil slutte seg til USA.

Erlend Paasche, forsker på irakisk Kurdistan ved Prio, sier Obamas tale representerer noe nytt.

– Det overraskende med Obamas tale var at han åpner for bombeangrep i Syria. USA har tidligere sendt overvåkningsfly inn over landet, men bombefly representerer en involvering som Obama tidligere har vært negativ til og som det er delte meninger om i USA.

VGTV: Se Obamas tale i opptak her

Grensene er utvisket

Paasche sier hensikten med dette er å styrke syriske moderate opprørsstyrker mot IS.

– De moderate opprørsstyrkene i Syria er veldig svake nå og står overfor en skjebnetime. Alternativet til å støtte dem synes å være å la IS beseire dem.

– Risikerer man en ytterligere eskalering av konflikten gjennom et utvidet amerikansk engasjement?

– Ja, men for meg er spørsmål hva som er alternativet. Grensene mot Syria og Irak er utvisket og det må få konsekvenser for hvordan man forholder seg til regionen. Det ville vært merkelig bare å angripe IS i Irak og la de være uberørt i Syria.

80.000 IS-soldater

Paasche legger til at Erbil, hovedstaden i irakisk Kurdistan, og Bagdad er tryggere enn før, i lys av bombetoktene USA allerede har gjennomført mot IS i Irak.

– Luftangrep fra USA gjør at man har hindret IS å konsentrere sine styrker på ett sted. Det vil være nødvendig for å innta store byer, sier han.

Syrian Observatory for Human Rights estimerte i midten av august IS- styrker til å bestå av 50.000 stridende i Syria og 30.000 i Irak.

– Vil USA klare å knuse IS?

– Jeg tror dette blir en langvarig konflikt, der ingen av partene vil få en klar seier. Rekrutteringen til IS stoppet ikke da USA begynte å slippe bomber over Irak, og vil neppe stoppe nå heller. I motsetning til Bush, som snakket om «shock and awe» velger Obama ord som «steadfast». Han ser tydeligvis for seg at dette kan ta tid.

STOR OVERSIKT:Dette er terroristenes våpen

Norge støtter Obama

Den norske regjeringen stiller seg bak president Barack Obamas strategi for å nedkjempe IS, sier utenriksminister Børge Brende (H).

– Dette var en viktig tale fra president Obama, hvor han la fram en bred strategi for kampen mot ISIL, og hvor han la vekt på at partnere i regionen og Golfen må ta en lederrolle, sier Brende i en kommentar til NTB.

Brende fastslår at Den islamske staten (IS), også kjent som ISIL, er den største trusselen ikke bare for Irak og Syria, men også for landene i regionen og internasjonalt.

– ISIL har ikke oppstått over natten, men har vokst fram i ly av politisk ustabilitet i Irak og borgerkrigen i Syria. ISIL har effektivt utnyttet de mulighetene som har oppstått etter langvarig konflikt i begge land, fastslår Brende.

Talens springende punkt

NUPI-forsker Henrik Thune mener Obama kan hindre Den islamske statens (IS) videre fremmarsj, men mener samtidig at presidentens strategi er mangelfull, hvis målet er å tilintetgjøre terrorgruppen.

MENER OBAMA MANGLER GODE SVAR: Henrik Thune, seniorforsker ved NUPI, tror utsiktene for å «tilintetgjøre» IS er usikre. Foto:NUPI,

– Ut ifra det han sier han vil gjøre, tror jeg utsiktene til å lykkes med å hindre IS fra å spre seg videre, eller innta Bagdad, er gode, sier seniorforsker Thune til NTB.

Det har USAs luftangrep i Irak allerede vist, påpeker han.

– Mulighetene for å «tilintetgjøre» IS er derimot mye mer usikre, og Obama gir heller ingen klare eller helt gode svar, mener Thune, som for tiden er gjesteforsker ved University of North Carolina.

Den eneste måten å nedkjempe IS på, er ved hjelp av lokale sunnikrefter i Syria og Irak, påpeker han.

– Og dette er det springende punktet i talen. Hvordan skal man greie å bygge en moderat, men robust opposisjon i Syria etter å ha mislyktes med dette i to år? Og hvordan skal USA og Bagdad greier å mobilisere stammer og sunnisamfunnet i Irak til å vende seg mot IS og støtte en hær fra Bagdad, som de fortsatt ser på som sin fiende, spør Thune, som mener svarene på disse spørsmålene kommer til å avgjøre utfallet i kampen mot IS.

De sunnimuslimske ekstremistene i IS har over lengre tid tiltrukket seg støtte fra væpnede sunniarabiske stammer og andre som har vært misfornøyde med den nå avgåtte statsministeren Nuri al-Malikis marginalisering av sunnimuslimske grupper i Irak.

Ikke overrasket

Erik Brattberg, som er sikkerhetspolitisk analytiker i tankesmia Atlantic Council i Washington, ble ikke overrasket over Obamas tale.

– Presidenten beskriver hvordan han vil øke USAs involvering i Irak og Syria, samtidig som han vil gjøre dette sammen med regionale partnere og allierte. Det var i prinsippet det jeg forventet, sier Brattberg til VG.

LES OGSÅ:Toppdiplomat: – Obama må gå «all in»

Han har liten tro på at USA vil lykkes med å knuse IS, slik Obama lovet i sin tale.

– Det handler i stedet om å redusere deres mulighet for å utgjøre en trussel mot amerikanske interesser, først og fremst i Irak, men også i andre deler av regionen, mener Brattberg.

LES OGSÅ:Erna: – Skjønner godt at folk vil vi skal delta militært

For å knuse den islamistiske opprørsgruppen, som i dag kontrollerer store deler av Irak og Syria, trengs det helt andre virkemidler, mener han.

– Det ville i så fall innebære amerikanske bakkestyrker i Syria og Irak, noe som ikke er på dagsorden, sier Brattberg.

Knut S. Vikør, professor ved UiB, understreker at irakernes perspektiv på USAs innsats mot IS er viktig.

- Det er viktig for den irakiske opinionen at USAs operasjoner mot IS ikke blir sett på som en fortsettelse på Irak-krigen, sier han.

Han legger til at amerikanske bakkestyrker i Irak trolig vil bli ansett som nettopp en fortsettelse av krigen som offisielt er avsluttet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder