LISTET: Norske Anders Dale havnet i natt på en lite flatterende liste over terrorister.

LISTET: Norske Anders Dale havnet i natt på en lite flatterende liste over terrorister. Foto:PRIVAT,

Svartelistet av FN: Terrorsiktet nordmann får globalt reiseforbud

Natt til onsdag innførte FN sanksjoner mot 14 personer
tilknyttet al-Qaida. En av dem er nordmannen Anders Dale (35).

Fredrik Svendsen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

På oppfordring fra USA og Frankrike, ble nordmannen svartelistet av FNs sikkerhetsråds sanksjonskomité rettet mot al-Qaida. Det betyr at Anders Dale får et internasjonalt reiseforbud, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Nordmannen får heller ikke lov til å handle våpen, i tillegg til at han blir rammet av FNs målrettede økonomiske sanksjoner. Ifølge Reuters sperres dermed tilgangen til alle hans bankkonti.

De som forsøker å hjelpe 35-åringen, risikerer også å havne på den samme listen.

LES OGSÅ: Disse er på PSTs terrorliste

FN skriver at nordmannen reiste til Jemen første gang i 2008, og at han der har fått opplæring i å utvikle både bombebelter, improviserte eksplosiver og større eksplosiver til bruk i biler. Siden Dale har norsk pass, poengterer FN at han har hatt anledning til å reise til flere land uten visum.

Det har gjort at 35-åringen har hatt mulighet til å angripe en rekke land på vegne av al-Qaida, ifølge FN.

35-åringen antas, ifølge NTB å ha fått trening av bombemakeren Ibrahim al Asri - mannen bak eksplosivene som var sydd fast i undertøyet til en nigeriansk passasjer om bord på et fly på vei fra Amsterdam til Detroit første juledag i 2009.

I toppsjiktet

35-åringen er allerede oppført på USAs liste over ettersøkte terrorister. Med nattens sanksjoner, havner han i selskap med en rekke personer i toppsjiktet i ekstreme islamistiske grupperinger i Midtøsten.

En av dem er irakeren Abd al-Rahman Muhammad Mustafa al-Qaduli. Ifølge FN er han et høytstående medlem av Den islamske staten (IS) i Syria. Irakeren var tidligere nestkommanderende til al-Qaidas leder i Irak, Abu Musab al-Zarqawi.

Et annet navn på listen er Shafi Sultan Mohammed al-Ajmi som ifølge FN har samlet inn penger for Jabhat al-Nusra, al-Qaida i Syria.

Natt til tirsdag gjennomførte USA og deres arabiske allierte angrep mot IS og andre ekstreme grupper i Syria.

Terrorsiktet

I juli ble det kjent at PST tok ut terrorsiktelse mot den 35 år gamle nordmannen, og at han ble etterlyst verden over. Bakgrunnen for siktelsen er at nordmannen skal være tilknyttet al-Qaida på den arabiskehalvøyen.

- Vi mener vi har tilstrekkelige holdepunkter for at han deltar i en terrororganisasjon og at han har sluttet seg til al-Qaida, og det er mistankegrunnlaget. Vi har etterforsket saken over tid, men jeg vil ikke si noe om hvor lenge, sa fungerende assisterende sjef i PST, Thomas Blom, til VG i juli.

I vedtaket fra FN, er 35-åringen listet opp sammen med 13 andre ekstremister fra blant annet Frankrike, Kuwait, Senegal og Saudi-Arabia. Alle disse skal være tilknyttet al-Qaida.

Dale dro angivelig til Jemen for å lære seg arabisk i 2008. Etter flere turer til hovedstaden Sana’a, ble han sporløst borte i 2011. Året etter ble han meldt savnet av familien.

35-åringens far har tidligere uttalt til VG at han har vanskelig for å tro at sønnen er terrorist, og har bedt USA vise frem bevis for at han er så farlig som amerikanerne hevder.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder