Mer latter og moro enn på lenge

HEKTISK HVERDAG: Jens Stoltenberg ankommer Warszawa på sin første utenlandsreise som NATOs generalsekretær. Foto: NATO / NTB scanpix Foto: Nato,NTB scanpix

Jens lager god stemning i NATO

BRUSSEL (VG) I løpet av sine drøye to måneder som NATOs
generalsekretær, får Jens Stoltenberg ros like mye for humøret han har brakt inn i organisasjonen som for jobben han gjør.

Artikkelen er over fem år gammel

NATO-kilder sier at de fleste bemerker den store forskjellen fra Stoltenbergs forgjenger, danske Anders Fogh Rasmussen, styrte forsvarsalliansen.

- Det var aldri et smil eller en god latter når Fogh Rasmussen hadde ordet. Særlig britene og amerikanerne er alltid åpne for en god replikk og ironi. Med den nye generalsekretæren er stemningen en helt annen, nå er det plass for humor og til og med selvironi. Det faller i god smak, sier en sentral plassert NATO-diplomat.

- Bryter våpenhvilen

I dag leder Jens Stoltenberg NATOs utenriksministermøte i den belgiske hovedstaden, der alle de 28 medlemslandene alle er representert.

Norge utenriksminister, Børge Brende, ankom Brussel direkte fra Myanmar, og deltar i diskusjonen som nå pågår om hvordan vedtakene fra NATO-toppmøtet i Wales skal gjennomføres.

ISAF-oppdraget i Afghanistan avsluttes ved årskiftet, derfor vil det dreie seg mye om hvordan NATOs rolle i det krigsherjede landet blir i 2015.

Høyt oppe på dagsorden står også situasjonen i Ukraina, der ukrainske separatister og Russland fortsatt bryter våpenhvileavtalen, ifølge Jens Stoltenberg, som ordla seg slik da han ankom NATO hovedkvarteret i morges.

– Myndighetene i Ukraina har gjort en sterk innsats for å innføre de ulike bestemmelsene i Minsk-avtalen. Problemet er at separatistene og Russland ikke respekterer Minsk-avtalen. Våpenhvilen blir brutt, sa Jens Stoltenberg til de frammøtte pressefolkene.

Nye NATO

De såkalte hurtigreagerende styrkene, NATO Response Force, har en viktig rolle i det nye NATO som Jens Stoltenberg nå bygger, og var et sentralt tema under NATO-toppmøtet i Wales i september.

BAKGRUNN:Stoltenbergs 10 største utfordringer som NATO-sjef

Norge er blant hovedbidragsyterne til NRF, sammen med Tyskland og Nederland. Ifølge Wales-erklæringen skal den nye responsstyrken kunne være klar til å utføre oppdrag «i løpet av få dager». Hvor lang tid «få dager» er, vil bli et av diskusjonstemaene under dagens utenriksministermøte.

Fortsatt tilstedeværelse i de seks medlemslandene i Øst-Europa, og hvordan den videre utformingen vil bli, og hvem som til enhver tid skal lede dette arbeidet, er en viktig del av NATOs umiddelbare oppgaver.

- Det vil ikke bli gjort noen vedtak under dagens møte, det blir kun diskusjon rundt de hovedpunktene som Wales-møte la opp til. Under NATOs forsvarsministermøte i februar, vil disse materialisere seg i vedtak, sier en NATO-diplomat til VG.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder