BEROLIGER: Borgermester Anne Hildalgo forlot kontoret og dro opp i de jødiske området av Paris i går.

BEROLIGER: Borgermester Anne Hildalgo forlot kontoret og dro opp i de jødiske området av Paris i går. Foto:Helge Mikalsen/VG,

Franskmenn frykter mer terror: – Mange har en følelse av panikk

PARIS (VG) Shlomo Katz (40) føler ubehag av at den franske statsministeren har bekreftet at en av terroristene fortsatt er på frifot.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det betyr at vi kan ha enda mer terror i vente i løpet av kort tid, sier direktøren ved en av de jødiske skolene i Le Marais-bydelen i den franske hovedstaden.

Amedy Coulibaly, en av de tre mennene som sto bak terrorangrepene i Paris forrige uke, hadde høyst sannsynlig en medhjelper, ifølge Frankrikes statsminister Manuel Valls.

– Mange har en følelse av panikk. Og mange spørsmål. Hva slags fremtid har vi i Frankrike, er det viktigste, sier Katz.

5000 politifolk er satt inn for å beskytte 717 jødiske skoler og alle synagoger i Frankrike. Og ti tusen ekstra soldater skal sørge for sikkerheten i landet den nærmeste tiden.

I går spaserte Paris` borgermester, Anne Hildalgo, rundt i Le Marais, og i det som kalles «jødegaten», Rue Des Rosiers, for å berolige folk. Hun slo hun av en prat med forbipasserende og butikkeiere, lo og spøkte. Til VG sa hun:

- Beklager i dag snakker jeg bare med parisere.

- Vi er alle franske

– Det gjør godt at borgermesteren kommer hit og støtter oss. Selv om jeg er muslim, jobber jeg sammen med jøder og deler hverdagen med dem. Vi er alle franske, det er det som er poenget. Min familien kommer fra Tunis, det gjør ikke meg mindre fransk. Borgermesterens foreldre kommer fra Spania, men Anne Hildalgo er fransk, sier 25 år gamle Miriam Couldi.

PASSER PÅ: Det kryr av politifolk i den franske hovedstaden i disse dager. Nye terrorhandlinger skal for en hver pris unngås. Foto:Helge Mikalsen,

– Dette er jo ikke første gang at jøder blir angrepet i Frankrike, Toulous-tragedien for noe år siden, likner på det som det som skjedde her i Paris i forrige uke. Det er skapt en atmosfære av frykt hos den jødiske befolkningen i Frankrike, med rette, men vi må prøve å holde hodet kaldt og håpe om at det kommer bedre tider, sier Shlomo Katz.

LES OGSÅ: Tolv drept i angrep mot fransk ukeblad

Ved en jødisk yrkesskole viser den muslimske læreren, Zitouni Atmane, og den jødiske vaktmesteren, Hadida Alain, menneskelig og religiøs forbrødring ved å kysse hverandre på fransk maner.

– Vi er gode kolleger, jeg liker ham, han liker meg, og vi liker våre andre kolleger. Ingen forkvaklet sjel eller terrorist skal få ødelegge dette vennskapet mellom muslimer og jøder, sier Zitouni, og smasker kollegaen på kinnet.

Ingen går alene

Ingen jødiske barn får gå alene til og fra skolen, selv om de bor like ved, og man merker at det er skepsis når vi nærmer oss, og prøver å snakke med parisere som er kledd i tradisjonelle ortodoks-jødiske klær og hodeplagg.

SYKKELPOLITI: 5000 politibetjenter og 10.000 ekstra soldater er utstasjonert for å sørge for bedre sikkerhet i hele landet. Foto:Helge Mikalsen,

I går ble kistene av de fire jødiske terroroftene fra Kosher kjøpesenteret i Port Vincennes brakt til flyplassen for å blir fløyet sammen med familiemedlemmer av de drepte til begravelsesseremoni ved Oljeberget i Jerusalem.

Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, ønsker å besøke kjøpesenteret hvor de fire ble drept fredag ettermiddag, og under et stort sikkerhetsoppbud ved Kosher-butikken, som ligger tett ved Le Periferique, ringveien rund Paris by, fikk Netanyahu forklart hvordan gisselaksjonen foregikk.

Jødiske familier har i flere år følt seg truet og diskriminert i Paris. I fjor forlot rundt 600 franskmenn med jødisk opphav hjemlandet for i hovedsak flytte til Israel, hvor det både oppnår gunstige skatte- betingelser og får godt underhold, og jobber.

Dagen før Benjamin Netanyahu ankom Paris for å delta i solidaritetsmarsjen for ofrene for terrorangrepene, oppfordret han franske jøder om å komme til Israel.

– Her er deres hjem, sa den israelske statsministeren.

Seks kan være på frifot

Fransk politi tror det kan være så mange som seks mistenkte på frifot etter terrorangrepene, melder nyhetsbyrået AP. To franske polititjenestemenn sa mandag at en av de mistenkte er observert kjørende i en bil som er registrert på enken etter en av de drepte gjerningsmennene.

Franske myndigheter leter nå i Paris-området etter en Mini Cooper som var registrert på Hayat Boumeddiene, skriver AP videre. Hun var kjæresten til mannen bak angrepene på supermarkedet og er selv etterlyst i forbindelse med terrorangrepene. Men Boumeddiene har trolig vært i Tyrkia fra 2. januar og deretter dratt videre til Syria 8. januar.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder