ÅSTEDET: Politiet jobber utenfor leiligheten som torsdag kveld ble stormet av spesialstyrker. Tungt bevæpnede politifolk holder vakt. Foto:Kristofer Sandberg,VG

Antiterroraksjonene i Belgia: Borgermesteren i Verviers til VG: - Et sjokk for hele byen

Krisemøte i byen fredag morgen ** Beredskapen er hevet ** Tungt bevæpnet politi i gatene

VERVIERS (VG) Borgermester Marc Elsen forstår at innbyggerne hans er skremt etter den blodige politiaksjonen, men fastslår at situasjonen nå er under kontroll.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Byen med 56.000 innbyggere ble torsdag kveld åsted for en dramatisk antiterroraksjon med dødelig utfall:

To menn ble drept i det spesialstyrker stormet en leilighet i den østlige delen av byen. Én ble pågrepet etter en skuddveksling som varte i flere minutter. Politiet mener mennene var hjemvendte Syria-farere som planla et større terrorangrep.

BORGERMESTER: Marc Elsen. Foto:Kristofer Sandberg,VG

– Dette er et sjokk for hele byen. Vi har aldri opplevd noe slikt tidligere, sier borgermester Marc Elsen til VG.

– Vet ikke hvem de var

Da VG kom til byen til fredag er det stille i Verviers, som ligger omtrent tolv mil sørøst for hovedstaden Brüssel. Gaten der aksjonen fant sted, er sperret av. Tungt bevæpnet politi, maskert med finlandshetter, holder området under oppsikt.

I gatene rundt er det ellers lite som vitner om det blodige dramaet som utspant seg her for få timer siden. Noen få skuelystne følger nysgjerrig med på medienes livesendinger fra åstedet, men de fleste av byens innbyggere holder seg inne.

Ved politisperringene som er satt opp rundt hundre meter fra huset der politiet gikk til aksjon møter VG byens borgermester Marc Elsen. Han understreker at hans viktigeste oppgave nå er å berolige innbyggerne som nå er skremt.

– Det er helt naturlig at folk er redde etter en slik hendelse. Men min beskjed til befolkningen er at alt er under kontroll, sier Elsen.

– Vet ikke hvem de er

Samtidig roser han politiet for det han karakteriserer som en «strålende gjennomført operasjon».

– Vi er selvsagt glade for at ingen sivile er kommet til skade. Vi vet foreløpig ikke noe om hvem disse terroristene var eller hvor lenge de har vært her. Det er det viktig at politiet nå får kartlagt, sier Elsen.

OVERRASKET:: «Chris» bor i nærheten av leiligheten der de tre mennene befant seg. Han sier det er fryktelig at noe slikt skal skje i Verviers. Foto:Kristofer Sandberg,VG

Terrorberedskapen i Belgia er nå hevet til nest høyeste nivå. Borgermesteren opplyser at lokale myndigheter skal ha et møte med politiet grytidlig fredag morgen for å drøfte hvilke sikkerhetstiltak som nå skal iverksettes

– Det er allerede klart at det vil bli mer synlig politi i byen: Innbyggerne kan være trygge, gjentar borgermesteren.

- Veldig trist

En av naboene til gaten der aksjonen ble gjennomført forteller at Verviers vanligvis er en svært stille og rolig by.

- Det er frykterlig trist og overraskende at noe slikt skal skje her. Vi har aldri hatt noen grunn til å være redde her. Alle kjenner hverandre, og folk fra alle kulturer lever fredelig sammen, sier mannen som kaller seg Chris til VG.

Likevel er han ikke redd etter det som har skjedd.

- Folk her er sterke. Hvis vi blir redde har terroristene vunnet, sier han.

Tror politistasjoner var målet

Aksjonen i Verviers var del av en landsdekkende operasjon mot en gruppe Syria-farere som ifølge belgiske myndigheter var i ferd med å iverksette «et stortstilt terrorangrep».

Belgisk spesialpoliti aksjonerte mot i alt ti adresser rundt om i landet, blant annet i Brüssel og Vilvoorde.

Etterforskningen av den mulige terrocellen har pågått i flere uker, og ifølge AP tror politiet at gruppens mål var å bombe flere politistasjoner.

– Vi forventer en rekke arrestasjoner, sa påtalemyndighetens talsperson, Van der Sypt, på en pressekonferanse torsdag.

- Trodde det hadde skjedd en ulykke

Det var torsdag ettermiddag at spesialpoliti gikk til aksjon mot en leilighet som lå over et bakeri i den østlige delen av byen. Mennene var utstyrt med automatvåpen, og åpnet ild så snart de oppdaget politistyrkene.

– Vi var på vei tilbake fra butikken da vi så politibilene. Vi trodde det hadde skjedd en ulykke, men så hørte vi en eksplosjon. Mange skudd ble utløst. Barna mine skrek. De er vettskremte, sier vitne Marylou Fletcher til BBC.

Mennene politiet aksjonerte mot i Verviers var alle belgiske statsborgere. Over 300 belgiere skal ha reist til Syria og Irak for å delta i borgerkrigen mot diktator Bashar al-Assad.

Belgisk påtalemyndighet opplyste torsdag kveld at de foreløpig ikke ser en sammenheng mellom den mulige terrorcellen og terrorangrepene i Paris.

Foto:,

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder