PRISVINNER: Marte Dalelv ble rekruttert fra Norge til å jobbe i møbelkjeden The One, som er eid av svenske Thomas Lundgren. Her er Lundgren avbildet da han ble tildelt en pris for sin suksess i møbelbransjen. Foto: NEWZGLOBE.COM

«Andre selskaper i regionen ville trolig vendt ryggen»

Interiørkjeden The One mener gjorde mye for å hjelpe Marte Dalelv. Sjømannspresten i Dubai er av en annen oppfatning.

Artikkelen er over seks år gammel

I en epost fra The One til sjømannsprest Gisle Meling, som er signert en daglig leder, står det:

«The One står ved sine ansatte, uansett deres etnisitet eller posisjon.»

Sendte brev til Lundgren

Det var 21. april i år, halvannen måned etter at Marte Dalelv (24) anmeldte en voldtekt til politiet i Dubai, at sjømannsprest Gisle Meling ved Sjømannskirken i Dubai, sendte et brev til Thomas Lundgren.

STØTTESTRØM: Facebook-meldingene, telefonene og mailene strømmer på fra både kjente og ukjente fra hele verden. I leiligheten inne i kirkens bakgård har Marte eget bad, et lite kjøkken og en sovesofa for gjester. Ikke rent sjelden får også sjømannskatten Urban overnatte inne hos Marte. Foto: MATTIS SANDBLAD / VG


Svenske Lundgren er eier og administrerende direktør i møbel- og interiørkjeden The One Total Home Experience, som ifølge seg selv har 15 butikker og 650 ansatte i Gulf-regionen.

- Under hennes opphold her hos oss har jeg ikke registrert at noen representant for deres selskap har kontaktet oss om Dalelvs situasjon, skrev Meling til Lundgren, og etterlyste samtidig mer støtte, både menneskelig og økonomisk, til Marte.

Meling utdyper overfor VG:

- Jeg vil presisere at mitt anliggende ikke var at de skulle ta spørsmål til det som hadde skjedd. Jeg etterlyste bare mer engasjement og ville bare informere dem om hennes situasjon.

VGTV: - Jeg våknet opp av at jeg ble voldtatt

- Andre selskaper ville vendt ryggen

En av Lundgrens underordnede svarte på henvendelsen. VG har fått tilgang til eposten den kvinnelige daglige lederen sendte til Meling tre dager senere, 24. april.

SJØMANNSPREST: Gisle Meling og hans kollegaer på Sjømannskirken i Dubai har tatt seg av Marte flere måneder. Foto: KNUT IVAR JOHANSEN

«De fleste andre selskaper i regionen ville trolig vendt ryggen til sine ansatte om de havner i kniper som dette, og fått dem til å «lide» konsekvensene av å bryte loven», skriver den daglige lederen, som forteller at hun selv var sammen med Marte de første dagene, «for å lytte, støtte og holde hender».

To uker i forveien, 9. april, hadde Marte mottatt brevet som sa henne opp på grunn av «uakseptabel og upassende oppførsel».

Brevet var signert Wissam Al Mana, dollarmilliardær og Janet Jacksons ektemann.

- Hvis jeg skal se litt raust på det, så må vel det bety at vi har forskjellig oppfatning av hva det vil si ikke å vende en ansatt ryggen. For dem virker det ikke som om det er noen motsetning mellom å si opp en person og samtidig gi støtte, sier Meling.

Ventet på politistasjonen

Videre forklarer hun hvordan hun, Martes nærmeste sjef og andre ventet på politistasjonen i flere dager for å få nytt om situasjonen og hjelpe både Marte og mannen hun mener voldtok henne ut av arresten.

Utenriksminister Espen Barth Eide uttalte imidlertid til VG tidligere i uken at det var konsulær bistand fra norske myndigheter som hjalp Marte ut av arresten.

«De har ikke hørt noe fra henne»

Den daglige lederen skriver videre:

«Siden hennes løslatelse kontaktet hennes nærmeste sjef henne jevnlig. Dette fram til inntil nylig da Marte informerte ham om at han skulle kontakte hennes advokat fra nå av. Flere av hennes kolleger forsøkt å få kontakt med henne enten via SMS eller Facebook (...) Selv om hennes respons ved en eller to anledninger var at det ville vært «fint» å møtes, har (...) de har ikke hørt noe fra henne.»

Deretter forteller hun at Marte kontaktet lederen for dekorasjonsavdelingen og at de to hadde et lengre møte. «XXXX er av natur moderlig, og dette viser den nære relasjonen hun har til alle dekoratørene», står det i eposten.

- Min første reaksjon når jeg leste brevet var at om jeg ikke hadde snakket med Marte, så hadde jeg tenkt at de virkelig hadde stått på. Tonen i brevet er at de omtrent har holdt henne i hånda helt siden dette inntraff, men siden hun kom til oss i Sjømannskirken har de aldri vært innenfor dørene, sier Meling.

EKTEPAR: Dette offisielle portrettfotoet av Wissam Al Mana, som underskrev brevet som ga Marte Dalelv sparken, og Janet Jackson ble sendt ut 25. februar i år, samme dag som en representant for Jackson bekreftet at de to giftet seg i 2012. Foto: AP/GUTTMAN ASSOCIATES/MARCO GLAVIANO


Måtte opptre nøytralt overfor Al Mana

Avslutnings understreker The One at saken er enda mer komplisert ettersom Marte jobbet for Al Mana Interiors i Doha i Qatar, som er en av The Ones franchiseforretninger.

«Jeg håper du kan forstå at vi som selskap må opptre nøytralt, men også profesjonelle i vår støtte til dem. Vi måtte derfra la Al Mana lede an.»

Har blokkert VG på Twitter

VG har gjentatte ganger denne uken forsøkt å få tak i Thomas Lundgren, både via telefon, e-post til han personlig og til hovedkontoret, samt gjennom sosiale medier - uten å lykkes. Han har også blokkert en av VGs journalister på Twitter.

Da brevet fra The One inngikk i korrespondanse mellom The One og sjømannsprest Gisle Meling ønsker ikke Marte Dalelv selv å kommentere innholdet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder