En helsearbeider i vernedrakt avbildet på Hastings behandlingssenter utenfor Freetown i Sierra Leone. Sierra Leone, Guinea og Liberia er de tre landene som er hardest rammet av ebola. Tirsdag ble det andre ebolatilfelle oppdaget i Mali, som har en 800 kilometer lang grense til Guinea. Foto:Francisco Leong,Afp

Nytt ebola-tilfelle i MaliPolitiet i Malis hovedstad Bamako sperret tirsdag av en helseklinikk i et velstående nabolag etter at en sykepleier døde av ebola. Tilfellet er det andre kjente tilfellet av viruset i Mali.

Artikkelen er over fem år gammel

Ifølge en talsmann ved helseklinikken hvor sykepleieren jobbet, viser tester at mannen døde av ebola.

Sykepleieren hadde stelt for en pasient fra Guinea som døde av ebola-lignende symptomer i oktober. Han var ikke testet før han døde, og liket er sendt hjem til Guinea.

Det nye tilfellet har ingen forbindelse til det første tilfellet, som var en to år gammel jente som døde av viruset i byen Kayes etter å ha kommet hjem fra Guinea.

Sjette land med ebola

De 108 personene med forbindelse til jenta som ble satt i karantene, slipper tirsdag ut igjen etter å ha vært isolert i 21 dager.

Da jenta døde, ble Mali det sjette landet i Vest-Afrika der sykdommen ble registrert. Men Mali tok alle de riktige forholdsreglene og ble nylig erklært fri for smitte.

Mali har en 800 kilometer lang grense til Guinea, som sammen med Liberia og Sierra Leone er det tre hardest rammede landene, med til sammen minst 4.900 døde.

Antall ebola-tilfeller i Guinea holder seg stabilt i Guinea og er synkende i Liberia. Men antall smittede øker derimot i Sierra Leone.

Svakt helsesystem

Økningen av ebola i Sierra Leone kommer blant annet som følge av mangel på behandlingssentre og og svakt helsesystem, opplyste FN forrige uke.

Blant annet opplyser FNs komite for ebola-bekjempelse at mangelen på mat i områder som er satt i karantene, er så akutt at folk tvinges til å forlate områdene for å finne noe å spise. Dermed spres smitten ytterligere.

Samtidig sier Sierra Leones visehelseminister at ebola har undergravd folks tillit til landets helsesystem at mange mennesker dør av andre sykdommer fordi de ikke tør komme til sykehus og klinikker for å få legehjelp.

Les også

Mer om

 1. Ebola
 2. Sierra Leone
 3. Guinea
 4. Mali
 5. Liberia

Flere artikler

 1. Ebola-tilfeller øker kraftig i Sierra Leone

 2. Røde Kors sender nytt team: Slår alarm om nytt ebola-utbrudd

 3. Første ebola-tilfelle bekreftet i Mali

 4. Guinea erklært fri for ebola

 5. Ett år med ebola – har fortsatt ikke kontroll

 6. Nordmann om ebola-alarm: - Det var kaotisk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder