Ett år etter MH17-styrten - fremdeles ikke oppklart

– Det var som å se konfetti komme fallende fra himmelen

Nedskytingen av Malaysian Airlines over Ukraina krevde 298 liv. Ett år senere er det fortsatt uoppklart hvem som sto bak.

I slutten av april ble søket etter levninger avsluttet av de internasjonale etterforskerne på ulykkesstedet i nærheten av den opprørskontrollerte byen Donetsk i Øst-Ukraina.

– Vi har gjort alt som er menneskelig mulig i opprydningsarbeidet, sa Pieter-Jaap Aalbersberg, som har ledet operasjonen.

Han fortalte at etterforskerne har funnet personlige eiendeler som klokker, pass og andre dokumenter av stor betydning for ofrenes familier.

Han utelukket samtidig ikke at det fortsatt kan bli funnet flere levninger på ulykkesstedet de kommende årene

KOMMENTAR: Ingen fred i sikte

Separatistleder skrøt

Flyet, en Boeing 777 på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur med 298 mennesker om bord, befant seg i om lag 40.000 fots høyde da det ble truffet av en rakett og styrtet 17. juli 2014.

Alle som var om bord i flyet omkom, og vrakdelene ble spredt over et stort område. Blant de 298 omkomne var 193 var fra Nederland, 43 fra Malaysia og 28 fra Australia.

RAPPORT: Skutt ned av russisk rakett

En av passasjerene, en ung kvinne, falt gjennom taket til Ina Tipunova (60). Den ukrainske pensjonisten fant henne på kjøkkengulvet, ved siden av ovnen.

– Jeg husker at hun hadde svært vakre, velstelte hender. Neglene var malt rosa. Jeg har ikke glemt det, sier 60-åringen til Metro.

– Det skjedde ikke med noen av de andre husene. Det var lik på veiene og i hager, men ingenting som dette.

60-åringen var på besøk hos venner i landsbyen Rozsypne da de så flammer og røyk fylle horisonten.

– Det var som å se konfetti komme fallende fra himmelen, sier hun.

Skylder på hverandre

Ukraina og Vesten mener at Boeing 777-flyet ble skutt ned av prorussiske separatister som brukte en russisklaget bakke-til-luft-rakett av typen BUK.

Separatistene nektet for dette, men rett før det ble kjent hvilket fly det var som hadde styrtet, skrøt separatistlederen Igor «Strelkov» Girkin på internett av at hans menn hadde skutt ned et ukrainsk militærfly i det samme området.

Da det ble klart at det var snakk om et sivilt passasjerfly, ble innlegget på nettet slettet.

Girkin trakk seg i august i fjor. Han uttalte i et senere intervju med Rossia Segodnya at han er oberst i den russiske sikkerhetstjenesten FSB.

Les også: Dramatisk amatørvideo viser MH17 rett etter styrten

Granskning

Russland har imidlertid nektet for å være innblandet og for å ha forsynt separatistene med raketter. Russiske myndigheter har i stedet lagt skylden på Ukraina, og hevdet at raketten som traff passasjerflyet ble avfyrt fra et ukrainsk jagerfly.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon krevde en «full og åpen internasjonal gransking» av flykatastrofen, men uavhengige granskere har slitt med å få tilgang til området hvor flyet styrtet.

Russlands president Vladimir Putin har hevdet at påstanden om at området er kontrollert av prorussiske separatister, er fullstendig feil, og har beskyldt den ukrainske hæren for å «konstant bombardere området og hindre arbeidet der».

Les også: Harde kamper hindrer MH17-etterforskning

Foreslår FN-domstol

I juni offentliggjorde den statskontrollerte russiske rakettprodusenten Almaz-Anteij en egen rapport, basert på offentlig tilgjengelige fotografier av vraket, og går gikk langt i å anklage den ukrainske hæren for nedskytingen.

Ifølge rapporten skal rakettsystemet BUK-M1 ha blitt brukt, men denne typen rakett skal ikke ha blitt produsert i Russland siden 1999, og finnes i den ukrainske hærens arsenal, ifølge Almaz-Anteij.

De russiskstøttede separatistlederne har imidlertid tidligere innrømmet at de hadde et rakettsystem av denne typen.

Nederland har ledet etterforskningsarbeidet og arbeidet med å identifisere de døde. Ett år senere er det fortsatt ikke klart hvem som stod bak nedskytingen, noe som preger minnemarkeringene.

Malaysia varslet FNs sikkerhetsråd i begynnelsen av denne måneden om at de ønsker en FN-støttet domstol til å straffeforfølge de som mistenkes for å ha skutt ned MH17.

Slektninger: Prøvde å ringe de dødes telefoner i Ukraina - fikk svar

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder