VIL MED: Sveriges tidligere forsvarsminister, Karin Enstrøm, her avbildet i 2012, gleder seg over at stadig flere av broderfolket vil stå sammen med Norge i NATO-alliansen. Foto: Maja Suslin , NTB scanpix

Sveriges tidligere forsvarsminister til VG: – Vi bør bli med i NATO

STAVANGER (VG) Tidligere forsvarsminister Karin Enstrøm mener Sverige bør forlate nøytralitetslinjen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Og en av de mest ihuga svenske NATO-tilhengerne, den tidligere forsvarsministeren, Karin Enstrøm, trives i mylderet av NATO parlamentarikere, under det såkalte NATO PA i Stavanger denne helgen.

– Jeg er overbevist om at Sverige hører med i NATO-klubben. Vi må bli medlem, sier Karin Enstrøm til VG.

Sett denne? Sveriges NATO-fobi – en jobb for Jens

Reinfeldts regjering

Hun er tidligere yrkesoffiser, gift med en oberstløytnant i det svenske forsvaret og ble hentet inn som forsvarsminister i Fredrik Reinfeldts konservative regjering.

– Slik den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa ser ut i dag, mener jeg at Sverige er best tjent med å være med rundt bordet. Der beslutningene tas. Sverige er så avhengige av NATO, at vi er hele tiden er nødt til å tilpasse oss. Da er det bedre å være med, sier Enstrøm.

– Men det er langt fra alle svensker som ønsker å forlate nøytralitetslinjen?

– Det er mange som er usikre, men de siste meningsmålingene viser at det er flere som er for et NATO-medlemskap, enn som er imot. Men det siste årets forverring av sikkerhetssituasjonen i Europa, har forandret mye av den svenske befolkningens holdning til et NATO-medlemskap.

Fått med deg? Putin advarer Finland mot å bli NATO-medlem

Støtte i folket

I dag er fire av åtte politiske partier positive til NATO, mens det for ett år siden var to som var positive. Men for at et medlemskap i NATO skal bli virkelighet, må vi ha en bred enighet i Riksdagen og tilsvarende støtte i det svenske folket, sier den tidligere forsvarsministeren.

– Men personlig er du ikke i tvil?

– Nei, vi som politikere må sørge for at Sverige skaffer seg sikkerhetsgarantier. Trygghet for Sverige blir best ivaretatt av om vi går med i NATO. Og så handler det om innflytelse. En organisasjon som er så sentral for Europas sikkerhet, som det NATO er, vil det være mye bedre for Sverige å være medlem av. Da er vi med på å ta de viktige sikkerhetspolitiske avgjørelsene, sier Enstrøm.

Rapport: Russland øvde på invasjon av Nord-Norge

Mindre trygge

Hun ser at vanlige svensker er mer opptatt av det som skjer i verden og om Sverige rolle.

– Den usikre situasjonen generelt. De hyppige russiske overflygingene over Østersjøen, også over svensk territorium. Russernes militære aksjoner i Ukraina og inntreden på Krim-halvøya. Det er klart at dette påvirker folks oppfatning av hva som er best for Sverige.

Svenskene følger seg mindre trygge. De ser hva som skjer i verden og trekker sine egne konklusjoner. Derfor er jeg ikke overrasket over at stadig flere svensker ser i retning av et svenske NATO-medlemskap, sier den tidligere svenske forsvarsministeren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder