VELKOMMEN TIL SCHENGEN: Her i Schengen, Luxembourg, ble avtalen som endret Europa undertegnet. Foto: Stian Eisenträger , VG

Her startet det grenseløse Europa - nå settes avtalen på tidenes prøve

SCHENGEN (VG) 30 år etter at den ble fremforhandlet, settes Schengen-avtalen på tidenes prøve. I byen der det hele startet, henger tilreisende opp hengelåser for å vise sin kjærlighet til grensesamarbeidet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

EUs innenriks- og justisministre møttes i går til nok et hastemøte om flyktningkrisen. Resultatet ble at man tvinger gjennom en relokalisering av 120.000 flyktninger. Avtalen har på ingen måte løst utfordringene på sikt, og i kveld møtes de 28 stats- og regjeringssjefene, til det som omtales som et «krisemøte».

PROTEST: Franske Front National dro lørdag til Schengen - i nabolandet Luxembourg - for å protestere mot Schengen-avtalen. Foto: , Afp

Mange frykter nå for fremtiden til Schengen-avtalen og det grenseløse Europa, mens andre fryder seg over tanken på å kunne stenge seg inne bak sine egne landegrenser.

– Franske Front National var her i helgen og la ned begravelseskrans for Schengen-avtalen, forteller Schengen-ordfører Ben Homan til VG.

– Mange langt ute på høyresiden forsøker å profittere på flyktningkrisen. Det er veldig fælt, for de blander sammen flyktninger og øvrige migranter, og smelter sammen Schengen-avtalen med andre EU-spørsmål. Ledende politikere var altfor sent ute med å forsøke å løse problemene, sier Homan.

Bakgrunn: Derfor har Europas flyktning-system kollapset

Se oversikten: Disse landene har innført ny grensekontroll

INNEKLEMT: Kommunen til Schengen-ordfører Ben Homan ligger på en luxemburgsk landtunge langs elven Mosel. Landsbyen Schengen ligger nedenfor vinmarkene, Tyskland ligger på den andre siden av broen, mens vinberget i bakgrunnen ligger i Frankrike. Foto: Stian Eisenträger , VG

Symboltungt sted

Ikke mer enn rundt 500 mennesker bor i den søvnige landsbyen, som nå er på alles tunger. Også Schengen har nå tatt imot flyktninger. Senest i forrige uke kom to syriske familier.

HISTORISK: Dette er stedet hvor passasjerskipet "Princesse Marie-Astrid" lå fortøyd, og hvor representanter fra EU-landene Tyskland, Frankrike, Belgia, Nederland og Luxembourg møttes 14. juni 1985 for å underskrive en avtale som ville fjerne grensekontrollen mellom landene. Avtalen er kjent som den første Schengen-avtalen. En ny avtale ble signert i 1990. Foto: Stian Eisenträger , VG

– Nå må landene i Europa prøve å ha solidaritet på alle plan, sier den kristelig-demokratiske Schengen-ordføreren til VG.

Lederne i Tyskland, Frankrike, Belgia, Nederland og Luxembourg valgte et symboltungt sted da den første avtalen om frie grensepasseringer ble undertegnet om bord i passasjerskipet «Princesse Marie-Astrid», som lå fortøyd på elven Mosel nedenfor landsbyen Schengen, 14. juni 1985.

– Vi ligger inneklemt på en landtunge mellom Tyskland og Frankrike, og området har vært hardt rammet av kriger oppigjennom århundrene, sier Homan.

BEFESTET: Tårnet ved slottet i Schengen ble bygget på 1300-tallet, har ni meter tykke vegger og spilte i flere hundre år en viktig forsvarsrolle i grensetraktene mellom det som i dag er Luxembourg, Tyskland og Frankrike. Foto: Stian Eisenträger , VG

Rett ved Europa-museet i Schengen ligger et borgtårn fra 1300-tallet med ni meter tykke vegger som et symbol på tidligere tiders ufred. Ellers i regionen finner man tusenvis av krigsgraver fra andre verdenskrig.

Les også: VGs dokumentar om flukten til Europa

Inneklemt

Selv husker Schengen-ordføreren godt hvordan det var før grensekontrollene ble lagt ned i 1995.

– Man måtte selvfølgelig ha med seg pass hver gang man skulle krysse grensene, og det var selvfølgelig veldig upraktisk og tidkrevende. Her kan du jo ikke bevege deg mer enn 200 meter i den ene retningen, så er du i Frankrike, og 200 meter i den andre retningen, så er du i Tyskland, sier Homan.

Det har alltid vært mye kontakt over grensene, og de fleste her snakker både luxemburgsk, tysk og fransk, i tillegg til engelsk.

GRENSEMUR: Schengen har fått et par deler av Berlinmuren, som står utstilt ved Europa-museet i Schengen. Foto: Stian Eisenträger , VG

Fri bevegelse av personer mellom medlemsstatene var et av hovedpunktene i Roma-traktaten, og i begynnelsen av Det europeiske fellesskap (EF) kunne statsborgerne i disse landene reise fritt fra en medlemsstat til en annen, så lenge man kunne fremvise pass eller nasjonale identitetskort. Uenighet mellom medlemslandene førte imidlertid til at grensekontrollene fortsatte i praksis helt til Schengen-samarbeidet ble satt ut i live i 1995 – fem år etter at en ny avtale ble undertegnet i 1990.

PÅ UTSTILLING: Europa-museet i Schengen, Luxembourg har stilt ut hattene hvert lands tollvesen. Foto: Stian Eisenträger , VG

Schengen-avtalen er også blitt holdt utenfor EU, fordi det oppigjennom årene har vært flere EU-land som ikke har vært rede til å oppgi kontrollen over sine egne grenser, eller som har fått lov til å bli EU, men ikke i Schengen-samarbeidet. Samtidig står både Norge og Sveits utenfor EU, men er likevel med i Schengen-samarbeidet.

VG-spesial: Grafikk som forklarer flyktningkrisen

Turistattraksjon

Landsbyen med det berømte navnet får årlig besøk av over 50.000 turister, som ønsker å se hvor avtalen ble undertegnet. Det er også laget et eget museum, som forteller historien om Schengen-avtalen, utviklingen av grensene til medlemslandene og hvordan det jobbes ved yttergrensene. Utenfor kan man se originale deler av Berlinmuren, og en rekke kunstinstallasjoner som tar utgangspunkt i Schengen-samarbeidet.

På en av disse installasjonene kan de besøkende feste hengelåser for å vise sin støtte og kjærlighet til det grenseløse Europa – på samme måte mange kjærestepar fester hengelåser på broer rundt om i Europa, som symbol på sin kjærlighet til hverandre.

Bakgrunn: Disse flyktning-flokene må EU løse

KJÆRLIGHET TIL SCHENGEN: Den som ønsker å uttrykke sin støtte til et grenseløst Europa, kan henge en hengelås på denne installasjonen, som står utenfor Europa-museet i Schengen, Luxembourg. Foto: Stian Eisenträger , VG

Symbol på frihet

– Det er særlig mange østeuropeere som kommer. For dem er Schengen et symbol på frihet. Men det kommer også busslaster med asiatiske turister, som først og fremst kjenner navnet igjen fra flyplassene og Schengen-visum. Vi ønsker også å vise at Schengen ikke bare er et abstrakt uttrykk, men en levende landsby, sier ordføreren og legger til:

– Vi vitser med at Schengen nok er den nest mest berømte landsbyen i verden, på en god andreplass etter Betlehem.

GRENSEOVERSKRIDENDE: Henri Ruppert kan føre slekten i Schengen tilbake til 1680, er åttende generasjon vinbonde og har vinmarker i alle tre landene Luxembourg, Tyskland og Frankrike. Foto: Stian Eisenträger , VG

Vinområde

Schengen er også det eneste stedet i verden hvor det produseres vin med druer både fra Luxembourg, Tyskland og Frankrike.

EKSKLUSIV: "Esprit de Schengen" er ifølge vinbonde Henri Ruppert den eneste vinen som er laget med druer fra både Luxembourg, Tyskland og Frankrike. Han produserer 10.000 flasker i året. Foto: Stian Eisenträger ,

– Vi produserer 10.000 flasker med spesialvinen «Esprit de Schengen» i året, forteller vinbonde Henri Ruppert til VG.

Han har 16 hektar med vinmarker spredt utover de tre landene, og er åttende generasjons vinprodusent i Schengen.

– Det er naturligvis mye enklere å drive produksjonen vår uten å måtte gå igjennom pass- og tollkontroll, sier han.

– Utenkelig med grensekontroller

Rett på den andre siden av broen over Mosel, i Tyskland, ligger veikroen «Dreiländereck» - fritt oversatt: «Treriksrøysa».

– Vi har mange kunder fra både Luxembourg og Frankrike. Jeg tror det ville blitt tøft for oss dersom alle måtte gjennom pass- og tollkontroll før de kunne komme hit, sier tyske Akgül Nazim (36) til VG.

AVHENGIG: Tyske Akgül Nazim jobber på veikroen "Dreiländereck" - fritt oversatt til "Treriksrøysa". Vi har masse gjester fra Luxembourg og Frankrike, og det ville blitt vanskelig for oss om det plutselig skulle blitt passkontroller her, sier han til VG. Foto: Stian Eisenträger , VG

– Det hadde også blitt mer styr for oss når vi vil til Luxembourg for å gå tur, eller handle billig bensin, fortsetter han.

Utenfor Lidl i det tyske tettstedet Perl treffer VG franske Laetitia Pace (27). Hun har tatt turen over fra Frankrike for å handle mat.

– De har mye bedre utvalg i økologiske matvarer i Tyskland, og i tillegg er det billigere enn i Frankrike, forteller hun.

27-åringen har ikke mye til overs for dem som tar til orde for å stenge grensene og gjeninnføre grensekontroller mellom Schengen-landene.

– Jeg har aldri opplevd grensekontroller her, og jeg kan ikke forestille meg det! De som vil stenge grensene er unødvendig redde. Selvfølgelig må folk som er på flukt få komme til oss, mener hun.

GRENSEHANDEL: Franske Laetitia Pace (27) fra Gandrange krysser grensen til Tyskland for å handle. - De har bedre utvalg av økologisk mat, og det er billigere, sier hun til VG. Hun kan ikke forestille seg å måtte vise pass når hun skal over til Tyskland eller Luxembourg. Foto: Stian Eisenträger , VG

– Folk ikke klar over fordelene

Tilbake over broen, i Schengen, påpeker ordfører Ben Homan at avtalen har ført til at Europa er blitt et mer sikkert sted.

FRONTEX: Utstillingsmonter i Europa-museet i Schengen, som forteller om det europeiske grensepolitiets rolle. Foto: Stian Eisenträger , VG

– Som følge av Schengen-samarbeidet har vi fått Schengen Information System, hvor informasjon enklere kan utveksles mellom deltakerlandene, og som har ført til bedre utlendingskontroll, og oversikt over etterlyste personer. Folk er ikke klar over fordelene, mener Schengen-ordføreren.

Han påpeker at Schengen-avtalen åpner for å gjeninnføre grensekontroll i begrensede perioder, hvor det er spesielt behov, og at det ikke burde være på tale å oppheve avtalen.

– Jeg tror europeerne er blitt for vant til å kunne bevege seg problemfritt over grensene. Først dersom avtalen opphører og grensekontrollene blir gjeninnført, vil man innse hva man har mistet, sier Schengen-ordføreren til VG.

WALK OF SCHENGEN: Hvert av landene som deltar i Schengen-samarbeidet har fått nedfelt en stjerneprydet bronseplate på plassen utenfor Europa-museet i Schengen. Foto: Stian Eisenträger , VG

Fakta: Schengen-samarbeidet og grensekontroll

* Schengen-samarbeidet trådte i kraft 26. mars 1995 og gir EU-borgere rett til å reise fritt mellom landene uten grensekontroll.

* I spesielle tilfeller kan landene likevel midlertidig gjeninnføre grensekontrollen, men normalt ikke for mer enn 30 dager.

* Dette kan gjøres når det er begrunnet frykt for offentlig sikkerhet, for eksempel i forbindelse med demonstrasjoner, terror eller sportsarrangementer. Landene skal først informere EU-kommisjonen, helst fire uker i forveien. Også EU-parlamentet og øvrige Schengen-land skal informeres.

* For eksempel innførte Tyskland grensekontroll fra 26. mai til 26. juni i fjor i forbindelse med G7-toppmøtet i Elmau 7. og 8. juni. Det samme gjorde Østerrike i forbindelse med fotball-EM i 2008.

* 26 land deltar i Schengen-samarbeidet: EU-landene untatt Storbritannia, Irland, Bulgaria, Romania, Kypros og Kroatia, og i tillegg Norge, Sveits, Island og Liechtenstein.

Kilder: Ritzau, AFP og NTB

SCHENGEN-INFO: Informasjonsbrosjyrer om Schengen-samarbeidet på alle deltakerlandenes språk. Foto: Stian Eisenträger , VG

Les også

 1. Mener Norge må vise flyktning-kortene

  Venstre og KrF krever at regjeringen viser at Norge vil ta ansvar i flyktningkrisen, og ikke bare «later som».
 2. Over 213.000 asylsøknader i EU i andre kvartal

  Antallet asylsøknader i EU steg med 85 prosent i andre kvartal sammenlignet med samme periode i fjor.
 3. EU innkaller til krisetoppmøte

  Et splittet EU har så langt ikke klart å bli enige om hvordan tilstrømmingen av flyktninger og migranter skal løses.
 4. Et rop om hjelp fra Lesbos

  Vi har nå vært på øya Lesbos utenfor Hellas i fire dager. Vi har reist hit for å ta imot flyktningene som kommer med…
 5. Solberg møtte frustrert Merkel: – Schengen-systemet har brutt sammen

  BERLIN (VG) Erna Solberg og Angela Merkel er enige om at grensekontrollene i Europa har falt sammen, og at det haster…
 6. Nye murer i Europa

  Ungarn erklærer unntakstilstand på grensen og seks andre EU-land har innført midlertid grensekontroll.
 7. Ungarsk opprørspoliti bruker tåregass ved grensen

  Ungarsk opprørspoliti tok onsdag i bruk tåregass og vannkanoner mot hundrevis av flyktninger og migranter som har samlet…
 8. Fire forskere til VG: Slik bør flyktningkrisen løses

  MÜNCHEN (VG) Stadig flere EU-land velger å innføre strengere grensekontroller i forkant av toppmøtet om flyktningkrisen…
 9. Norge blir ikke bundet av flyktningeavtale

  EU klarer ikke å bli enige om hvem som skal ta imot flyktningene. Europa-minister Vidar Helgesen (H) lover at Norge skal…
 10. Tyskland innfører grensekontroll

  Tyskland gjeninnfører grensekontroll i et forsøk på å få kontroll over strømmen av flyktninger og migranter, melder…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder