INNLAGT: Alexej Navalny sammen med kona Yulia, datteren Daria, og dønnen Zakhar. Dette er det første bildet Navalny offentliggjør fra sykehuset i Berlin, der han har ligget i nesten fire uker. Foto: Instagram

Putins «coronalege» presser Navalny

Den samme legen som sa at corona aldri kunne komme til Russland, har nå bedt opposisjonspolitiker Aleksej Navalny offentliggjøre sin personlige helsejournal.

 • Nora Thorp Bjørnstad

Alexander Myasnikov er lege, programleder og mediepersonlighet.

Han sier at «den beste måten» å komme ut av den bilaterale skvisen mellom Russland og Tyskland nå er at Navalny publiserer journalen sin fra sykehuset i Berlin, ifølge nyhetsbyrået RIA.

Der ligger Navalny etter å ha blitt akutt syk i Sibir den 20. august. Etter internasjonalt press ble han raskt flyttet til et sykehus i Berlin. Analyser har vist at han ble forgiftet av nervegiften Novitsjok.

«Du vet jo bedre enn noen, at myndighetene ikke var ute etter deg. Det var våre som reddet livet ditt, og de samme myndighetene lot deg få dra til Tyskland for behandling», skriver Myasnikov på en åpen Telegram-kanal.

PUTIN-VENN: Lege Alexander Myasnikov har vært Russlands sjef for coronainformasjon siden april, og er tidligere rådgiver av president Vladimir Putin. Foto: Russiske myndigheters pressetjeneste

Corona-advarsel: «Bullshit»

Navalny er en kjent opposisjonell og blant president Vladimir Putins argeste kritikere.

Myasnikov er derimot en profilert støttespiller av presidenten, og ingen hvem som helst i Russland. Legen er kjent som myndighetenes utvalgte til å gi corona-informasjon til det russiske folk.

I vår har han vakt oppsikt med uttalelser som mildt sagt skiller seg ut: Først insisterte Myasnikov på at det ville være «umulig» for coronaviruset å nå Russland.

Kun dager etter at Russland nådde en smittetopp sent i mai, avviste legen alarmerende internasjonale rapporter om viruset som «bullshit», skriver Business Insider.

– Alt er overdrevet. Det er en akutt luftveissykdom med minimal dødelighet, sa Myasnikov i et intervju.

Da Russlands smittetall fortsatt var lave, kalte «coronalegen» det « et russisk mirakel». Da smitten skjøt i været noen uker etterpå, var kommentaren at «de som er ment å dø av det, kommer til å dø», skriver Moscow Times.

Første livstegn

Tirsdag viste Navalny seg på sosiale medier for første gang siden han ble alvorlig syk under Sibir-besøket i august.

Tyske, franske og svenske laboratorier har fastslått at det var den militære nervegiften Novitsjok han ble forgiftet av, produsert i det daværende Sovjetunionen.

Russland nekter å akseptere funnet, og Moskva har gjentatte ganger insistert på at Berlin må overlevere bevisene og personlige medisinske opplysninger om Navalny til dem.

SYKEHUSET: Etter internasjonalt press ble Navalny fløyet ut av Russland, til Charité-sykehuset i Berlin, der han har vært innlagt siden. Foto: Scanpix

«Gjøre seg fortjent til respekt»

I hilsenen på sin Instagram-profil fortalte Navalny tirsdag at han for første gang etter forgiftningen nå klarer å puste uten hjelp fra apparater.

På bildet er han sammen med sine to barn og sin kone. Som en respons på dette første livstegnet fra opposisjonspolitikeren, skriver den kjente Putin-tro legen at Navalny burde «handle motsatt av det hans rådgivere anbefaler».

Kjendislegen sier han håper bloggeren vil ta oppfordringen på alvor, og ikke gå glipp av sjansen til å «gjøre seg fortjent til respekt fra folk».

Les også

 1. Slik kontrollerer Russland nyheter fra Hviterussland

  Når russiske medier møter «Europas siste diktator», tegnes et bilde av en landsfader med selvinnsikt.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Telegram
 3. Russland
 4. Tyskland
 5. Berlin
 6. Moskva
 7. Sovjetunionen

Flere artikler

 1. Norge og NATO fordømmer angrepet: Navalnyj ble forgiftet

 2. Kreml tror ikke på noen i Navalnyj-saken: – Absurd

 3. Navalnyj: – Forsto ikke hvordan jeg skulle snakke

 4. Navalnyjs team hevder han ble forgiftet på hotellrommet, ikke flyplassen

 5. NATO-sjefen: Russland står bak attentater

Fra andre aviser

 1. Tyskland sier Navalnyj ble forgiftet – Norge fordømmer angrepet

  Bergens Tidende
 2. Utskrevet Navalnyj sier han må trene hver dag

  Bergens Tidende
 3. Navalnyjs kontoer beslaglagt

  Aftenposten
 4. Navalnyj oppe og går

  Aftenposten
 5. Nye tester: Navalnyj ble forgiftet med novitsjok

  Aftenposten
 6. Navalnyj er ute av koma og på bedringens vei

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no