Øyenvitne til skytemassakren i Las Vegas: – Det var som en krigsscene

Øyenvitnene har forferdelige skildringer fra skytingen i Las Vegas.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

59 drepte og over 500 skadet. Stephen Maddock skapte den verste masseskytingen i USAs historie, før han tok sitt eget liv i 32. etasje på Mandalay Bay i Las Vegas.

Her var det sent på kvelden, og konsertgjengere sier de så munningsild og skyting i mørket, fra høyt oppe i Mandalay-bygningen. Countryartisten Jason Aldean sto på scenen da skytingen brøt ut. Det skal ha vært rundt 40.000 mennesker på festivalen.

Bli oppdatert: Massedrapene i Las Vegas

Stjal lastebil og lastet den med sårede mennesker

Da kuleregnet begynte å falle ned over de 22.000 tilskuerne, brøt det ut panikk i folkemengden. Musikken stoppet opp, og mennesker løp om kapp vekk fra området.

MINNES OFRENE: Mandag kveld holdt universitetet i Nevada en minnestund for omkomne. Foto: Lech Klaudia VG

Blant dem var Taylor Winston. Løpende på vei i sikkerhet merket han seg at det sto flere lastebiler som ble brukt av de som arbeidet på festivalen. De sto på en parkeringsplass ikke langt unna konsertområdet, og blant dem var det en lastebil med nøklene i.

Winston forteller til kanalen 10news at han satte seg i bilen og kjørte tilbake til massakren, hvor han begynte å fylle lasteplanet med sårede mennesker.

– Vi gikk tilbake mot skuddene, og begynte å se etter de med de mest alvorlige skadene for å kjøre de til sykehus, forteller Winston til 10news, som har snakket med mannen.

Han forteller til kanalen at han kjørte to runder med lasteplanet fylt av skadede. På den tredje runden hadde ambulansene kommet, og fått kontroll på stedet. Han anslår å ha reddet omtrent 30 mennesker.

– Det var mange helter den dagen som hjalp andre mennesker, sa han til 10news.

Gjerningsmannen: Stephen Paddock (64) sto bak massakren

– Som en krigsscene

Robert Hayes, som jobber som brannmann i Los Angeles, var på musikkfestivalen sammen med sin kone og flere venner da skytingen begynte. Han forteller til Fox News at han først trodde lyden de hørte kom fra en teknisk feil med høyttaleranlegget.

– Plutselig begynte folk å falle ved sceneområdet og oppe foran oss, forteller han til den amerikanske TV-kanalen.

Han hjalp sin kone og vennene å søke tilflukt i et hotell i nærheten, og gikk deretter tilbake sammen med politiets spesialstyrker.

– Det var som en krigsscene, forteller Hayes til Fox News, og sier han så mellom 15 og 20 dødsofre.

– Jeg tror det var 30.000 mennesker i området, det var som å skyte gullfisk, sier han.

Bakgrunn: Masseskytinger i USA (VG+)

– Folk som flyktet ble truffet

Det britiske øyenvitnet George French forteller til BBC at han var nær scenen da skytingen startet.

– Alle dukket ned bortsett fra meg, og da så jeg folk begynte å flykte i panikk, så jeg kom meg ned også, forteller han.

Et annet øyenvitne, Seth Bayles, beskriver hvordan folk ble truffet mens de flyktet fra konsertområdet.

– Vi så folk som falt, og vi innså at det ikke var noen spøk... Folk som flyktet ble truffet, og det var kaos, forteller han til BBC.

Danny ble vitne til massakren: – Det var som i en skrekkfilm

– En mann hadde blod over hele seg

Mike Thompson fra London var på vei tilbake til hotellet sitt etter middag, da han så folk kom løpende mot ham i full panikk:

– En mann hadde blod over hele seg og da forsto vi at noe var alvorlig galt, forteller han til BBC.

– Jeg kunne høre skudd fra automatvåpen, så jeg grep fatt i partneren min og vi løp inn i bakgatene. Vi holdt oss unna hovedgaten til vi kom oss til hotellet og i sikkerhet. Det var veldig skremmende, sier han til BBC.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder