FRI: Dette bildet fra egyptisk statlig TV viser Gilad Shalit. Foto: AP

Shalit hjemme: Jeg har savnet familien og vennene

Varslet om løslatelsen for en uke siden ** Håper på fred i Midtøsten

(VG Nett) Gilad Shalit sier i et intervju med egyptisk statlig TV at han håper hans løslatelse vil føre til fred i Midtøsten.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Klokken 10.30 tirsdag formiddag kunne den israelske soldaten Gilad Shalit endelig sette foten på israelsk jord etter mer enn fem år som fange i Gaza.

Det bekrefter israelske forsvarskilder overfor VG Nett.

- Jeg følte at jeg var i en svært vanskelig situasjon, sier Gilad Shalit til egyptisk statlig TV om tiden i fangenskap.

Fryktet noe ville gå galt

Han sier han er oppspilt over å være fri.

- Hva er det første du vil gjøre etter å ha kommet hjem?

- Jeg har savnet familien og vennene mine veldig. Jeg har savnet å være i kontakt med vanlige folk og å snakke med dem
om det som har skjedd med meg.

Shalit forteller at han fikk høre om løslatelsen for en uke siden.

- jeg var svært glad for å få nyheten, men jeg fryktet at noe skulle gå galt, sier han.

Også i Gaza var det jubel i gatene da bussene med de løslatte palestinske fangene ankom tirsdag formiddag. Ifølge tv-kanalen Al Arabya var mer enn 200.000 mennesker samlet på gatene i Gaza for å hilse dem velkommen.

Saken fortsetter under bildet!

RINGER HJEM: Her snakker den løslatte soldaten Gilad Shalit med foreldrene for første gang etter at han ble tatt til fange av Hamas for fem år siden. Foto: IDF

Håper på fred

Shalit ble løslatt av Hamas like før klokken 07.30 tirsdag morgen, og brakt til Egypt der han var gjennom den første medisinske undersøkelsen. Samtidig ble den første puljen med palestinske fanger brakt over grensen til Egypt.

I intervjuet med egyptisk TV blir Shalit også spurt om hva han tenker om at 15.000 palestinske fanger sitter fengslet i Israel.

- Ingenting vil gjøre meg mer glad enn at de får komme hjem, sier Shalit.

Ifølge avtalen om fangeutvekslingen skulle forsvaret i Israel ha kontroll med all informasjon om Shalit, og også distribuere de første bildene og uttalelsene fra den løslatte soldaten.

Etter det VG Nett forstår reagerer myndighetene i Israel kraftig på at den egyptiske tv-kanalen «kuppet» deres informasjonsstrategi ved å intervjue Shalit før han ble overlevert til israelerne.

VGTV: Her blir Shalit frigitt

I intervjuet blir han også spurt om hans tanker for fremtiden.

- Jeg håper at dette kompromisset vil føre til fred mellom israelere og palestinere og en felles forståelse mellom de to sidene.

Kjempet for sønnen

Sammen med kona, og et stort antall støttespillere, har faren Noam i mer enn fem år kjempet for sønnens løslatelse. I lange perioder har støttegruppen bodd i en teltleir utenfor statsministerboligen for å få oppmerksomhet rundt Gilads sak.

- Dette er den lykkeligste dagen i mitt liv, sier Noam Shalit til israelsk tv.

Artikkelen fortsetter under bildet

TILBAKE: Her blir Gilad Shalit ført i sikkerhet og tilbake til et liv i frihet i Israel. Foto: AP

Nektet å krysse grensen

Det var ventet at Shalit skulle overføres til israelske myndigheter rundt klokken 9, men ble utvekslingen ble forsinket etter at to av de kvinnelige fangene som skal deporteres til Gaza, nektet å gå over grensen.

Kort tid etterpå kom likevel meldingen om at kvinnene var ombord i bussen sammen med resten av de palestinske fangene, og at deportasjonen gikk som planlagt.

LES OGSÅ: Israel kjente Shalits tilholdssted - turte ikke angripe

Kvinnene som skal deporteres til Gaza er opprinnelig fra Vestbredden, men det har ikke kommet opplysninger om årsaken til at de ikke ønsket å krysse grensen.

Utveksling av fanger

Den omfattende fangeutvekslingen startet grytidlig tirsdag morgen. En kolonne med 96 palestinere kjørte tidlig tirsdag morgen i retning Vestbredden, mens tre andre like etter satte kursen mot grensestasjonen Kerem Shalom på grensen til Egypt og Gaza.

Ved 8-tiden tirsdag morgen hadde den første puljen med palestinske fanger pasert grensen.

Saken fortsetter under bildet!

LØSLATES: Grytidlig tirsdag morgen ble busser med de første palestinske fangene fraktet fra fengselet til grensen mellom israel og Egypt. Foto: Reuters

I henhold til en avtale med Hamas som Egypt bidro til å mekle fram, skal Shalit løslates i bytte mot 1027 palestinske fanger.

Ifølge avtalen skulle Shalit i utgangspunktet fraktes til Kairo før han skulle fraktes videre med helikopter til en militærbase i nærheten av Tel Aviv. Tirsdag morgen fikk VG Nett bekreftet at Shalit likevel sendes til grensestasjonen Rafah.

EKSPERTER: Løslatelse av Shalit kan gi positivt driv i Midtøsten

Der ble han tatt imot av egyptiske myndigheter og representanter for Røde Kors.

Får ringe hjem

Når Shalit er trygt over grensen til Israel, blir han på nytt undersøkt av leger og gitt en mobiltelefon han kan ringe til sine foreldre med.

Deretter blir han fløyet til en militærbase sør for Tel Aviv der han blir hilst velkommen hjem av statsminister Benjamin Netanyahu og sin familie. Til slutt, dersom han er ved god helse, blir han og familien fløyet i helikopter til familiens hjem i Nord-Israel.

Saken fortsetter under bildet!

VENTER: Gilad Shalits foreldre Noam og Aviva venter spent på å se sønnen igjen etter fem år i palestinsk fangenskap. Foto: AFP

Dømt for terror

Forsvaret i Israel har i flere dager vært i alarmberedskap i forbindelse med utvekslingen av palestinske fanger med den israelske soldaten Gilad Shalit, som har sittet i fangenskap i Gaza siden juni 2006. I tillegg er mer enn 1000 politifolk utkommandert for å overvåke utvekslingen.

Flere av de palestinske fangene som nå blir løslatt er dømt for terrorhandlinger mot Israel, og avtalen om utveksling av fanger er omstridt. Senest mandag forsøkte flere av familiene til ofrene for terrorhandlingene å få høyesterett til å stanse avtalen.

Ville stanse avtale

Fangeutvekslingen fikk endelig grønt lys etter at høyesterett mandag kveld avviste anker fra slektninger av israelere som var blitt drept i terrorhandlinger som noen av de løslatte fangene var ansvarlig for.

LES OGSÅ: Shalit-familiens talsmann: - Dette har vi ventet på i 1934 dager

Av de 477 fangene som løslates tirsdag, skal 295 til Gazastripen, der Hamas-myndighetene har forberedt en heltemottakelse for dem. 117 skal til Vestbredden der de blir tatt imot av palestinernes president Mahmoud Abbas, melder NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder