DRAMATISK MØTE: Dødsdømte Tjostolv Moland møtte lørdag familien til den drepte sjåføren Abedi Kasongo. Foto: Scanpix

- Moland knelte og ba om tilgivelse

KISANGANI (VG) Dødsdømte Tjostolv Moland møtte lørdag familien til den drepte sjåføren Abedi Kasongo. Familien hevder Moland tilsto drapet, men dette avvises av nordmannens advokat.

Linn K. Yttervik
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

I går møtte den drapstiltalte nordmannen og den drepte sjåførens enke hverandre for første gang. Det dramatiske møtet foregikk uten tolk, forsvarer eller sykehusets lege til stede.

- Knelet for oss

Moland er fremdeles på sykehuset, hvor han har vært innlagt for psykiske problemer i i to uker. Ifølge Kasongos familie var det Moland selv som tok initiativ til møtet.

Både den drepte sjåførens mor, Amina Abdala, og enka Bibiche Olendjeke sier Moland tilsto drapet og ba om tilgivelse.

- Han knelte for oss på gulvet og fortalte hva han hadde gjort. Deretter ba han oss om tilgivelse, forteller Olendjeke.

Møtet varte en drøy halvtime, og fant sted sammen med en sekretær fra militærtribunalet og en av de tre saksutnevnte legene, politiets lege.

Les også:Furuholmen i møte med Haag-domstolen

- Viste forståelse og medfølelse

Molands advokat Morten Furuholmen sier det ikke kan være riktig at nordmannen tilsto drapet under møtet på sykehuset.

- Moland tok selv kontakt med meg i dag og forklarte hva som hadde skjedd. Han har vist forståelse og medfølelse overfor enken og har kondolert, men dette har ikke vært et uttrykk for at han har tilstått. Han sier til meg at han fortalte at han ikke visste hvem som drepte mannen hennes, sier Furuholmen til VG.

- At enken kan ha tolket denne imøtegåelsen på sin egen måte har jeg forståelse for. Men hennes versjon kan jeg ikke si noe om, utover at jeg er sikker på at den ikke er dekkende for hva som ble sagt, fortsetter advokaten.

Furuholmen legger til at han må ta forbehold om at han selv ikke var til stede på sykehuset.

Les også:French og Moland brevveksler med lapper

- Tolket galt

- At enken kan ha tolket denne imøtegåelsen på sin egen måte, har jeg forståelse for, sier Furuholmen, som mener hendelsen er et eksempel på hvordan ting blir tolket galt i Kongo.

Også Abedi Kasongos 2 år gamle datter Rita, sjåførens søster Josephine Fatouma og onkelen Amisi Tshomba deltok under møtet på sykehuset. I tillegg var sekretæren fra militærtribunalet og en lege utnevnt av politiet til stede.

Flere av familiemedlemmene sier Moland fikk tilgivelsen han ba om.

SAMLESIDE:Les siste nytt fra Kongo her!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder