FØLGER MAMMAS RÅD: - Gjør godt for de andre fangene, og del med det dere har, sa jeg til min sønn for en stund siden. Det gjør de nå i fengselet, sa Kari Hilde French, da hun møtte pressen lørdag formiddag. Foto: SCANPIX

Joshuas mor er stolt av sin drapsdømte sønn

(VG Nett) Hilde Kari French er stolt over sønnen Joshua og Tjostolv Moland, og mener de har stor respekt for andre mennesker.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

- Jeg er stolt. Gjennom fire måneder i fengsel har de stirret døden i hvitøyet en rekke ganger. Under enormt press klarer de å beholde roen, sier Joshuas mamma Hilde Kari French.

Nordmennenes forsvarer, Morten Furuholmen, er også imponert over Joshua French og Tjostolv Moland. Han er ikke i tvil om at de to drapsdømte nordmennene er i ferd med å bli utsatt for et justismord.

Les også:Frykter opprør dersom de ikke soner i Kongo

- Rettslig pratvirksomhet

Lørdag formiddag inviterte han til en pressekonferanse i forbindelse med sin nylige hjemkomst fra Kongo. I løpet av sitt opphold har han hatt mange timers inngående samtaler med begge de to drapsdømte nordmennene.

- Det er ingen tvil om at de er uskyldige, både hva gjelder drap og spionasje. I en rettsstat med forsvarlige rettsforhandlinger har de ingenting å frykte. Dette finnes det mange bevis på, sier Furuholmen.

Furuholmen har imidlertid ikke tro på å vinne en ankerunde i Kongo, som han mener vil starte innen tre uker. Han beskriver rettsforhandlingene i Kisangasi som et «dukketeater».

- De utsettes nå for en humanitær forbrytelse, og en slags rettslig piratvirksomhet. På samme måte som pirater raner skip i Andenbukta, blir nordmennene holdt som gisler til Kongo for at landet skal kunne kreve penger, sier Furuholmen.

Les også :Støre ber Kongo om nye garantier(Artikkelen fortsetter under bildet)

HADDE MØTE: Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre (t.h.) i samtale med Kongos utenriksminister Alexis Thambwe Mwamba i New York tirsdag kveld norsk tid. Foto: SCANPIX Foto:


«Fengselsleger»

Moren til Joshua, som også var tilstede under pressekonferansen, sier familien ukentlig sender penger ned til sønnen.

- Til mat, drikke, legeutgifter og medisiner. Jeg vet at de deler malariamedisinen sin med andre innsatte. De tilbyr hjelp til alle som er skadet og har behov for pleie. De er overhodet ingen Rambo-typer, sier hun.

Ifølge hun og forsvareren, har begge nordmennene oppnått en enorm anerkjennelse i fengselet, og en rolle som såkalte «fengselsleger».

- Da jeg skulle reise fra fengselet ga Moland meg dessuten 100 dollar, som jeg skulle gi til kjæresten hans. Dette viser at de har stor respekt for andre mennesker, sier Furuholmen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: SCANPIX

Samleside:Les alt om Kongo-saken her!

Mener nordmennene har en god sak

Ny dokumentasjon og nye beviser i saken, er noe av det viktigste forsvareren nå arbeider med.

Som bevis i de tiltales favør sikter han blant annet til begges politiforhør, som ikke er lagt inn i sakens dokumenter. Han mener også det faktum at guttenes våpen - en pumpehagle, ville medført vesentlig større skuddskader fra kloss hold enn offeret hadde, taler i nordmennenes favør.

- Og hvis de trengte bilen til å komme seg videre, kunne de bare brukt våpenet til å true sjåføren ut av den. Det er ikke logisk å drepe en person for en bil som de uansett måtte sette fra seg på grensen, sier han.

Vil renvaskes

Han understreker at han aldri har bedt de om å trekke anken, men tvert imot til å avgi detaljerte forklaringer.

Ryddighet og ydmykhet fra nordmennenes side i den videre prosessen er helt sentralt for å få fram det korrekte faktum, ifølge forsvareren.

Les også:Kongos utenriksminister åpner for å diskutere utlevering.

- Å unngå å avgi forklaringer kan anses som en formærmelse av retten, sier han.

- Kan ikke svikte familien

Forsvareren har fått en hittil ukjent sum penger av en person i Gudbrandsdalen, for å hjelpe nordmennene.

- Det er ikke i nærheten nok, men jeg akter å jobbe med dennne saken til nordmennene kommer hjem til Norge uansett hvor lang tid det tar. Jeg kan ikke svikte familiene nå, sier Furuholmen.

Han planlegger et møte med justisminister Knut Storberget, i forhold til å få til en ny straffesak i Norge. Nordmennene skal ha et sterkt ønske om å renvaske seg, spesielt her hjemme.

Det er også etablert kontakt med britiske myndigheter for å legge press på Kongo, ettersom French har dobbel nasjonalitet. Storbritannia er en mektig stat, og deres engasjement kan få en viktig betydning for rettssikkerheten.

- Korrupsjon en del av hverdagen

Ifølge Furuholmen er Kongo gjennomsyret av korrupsjon.

- Det er en del av hverdagen. Etter at jeg sjekket inn på vei hjem, ble jeg fratatt passet, og mistet flyet. Jeg måtte bestikke immigrasjonsmyndighetene med 20 dollar for å få det tilbake, sier han.

Furuholmen vil nå prøve å sørge for at den internasjonale domstolen i Haag berammer et møte.

- Kongo har brutt hver eneste artikkel i FN-konvensjonen som de selv er bundet av. Vi må forhandle. Ettersom UD ikke vil betale, må verdenssamfunnet øke presset. Det er på tide Kongo kommer på tiltalebenken, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder