SMELTER RASKT: Nye målinger viser at det har skjedd en avsmelting på hele 97 prosent av innlandsisens overflate. Nyheten kommer kort tid etter at et stort isfjell løsnet fra denne Petermann-breen. Foto: NASA / Reuters / NTB scanpix

Isen på Grønland smelter raskere enn noensinne

Innlandsisen på Grønland smelter raskere enn noen gang siden målingene startet. Nye målinger viser at det har skjedd avsmeltning på hele 97 prosent av innlandsisens overflate.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Dette er mer enn noen gang i løpet av de 30 årene isen har vært overvåket av satellitter, og det har skjedd i løpet av halvannen uke denne måneden. Son Nghiem i den amerikanske romfartsadministrasjonen NASA trodde først det måtte dreie seg om en datafeil.

Han kom over de første tegnene til en så stor nedsmelting da han gransket data fra den indiske satellitten Oceansat-2, melder nyhetsbyrået AFP. Observasjoner fra andre satellitter bekreftet disse tegnene, forteller NASA-eksperten.

Isfjell

Nyheten om den store nedsmeltingen kommer få dager etter at NASA-bilder viste et stort isfjell som løsnet fra en bre på Grønland. Isberget som ble til ved denne kalvingen, målte 120 kvadratkilometer, mer enn flateinnholdet i Tønsberg kommune.

- Issmeltingen og andre naturlige men uvanlige fenomener, som kalvingen på Petermann-breen, er deler av en komplisert historie, sier Tom Wagner i NASA.
Han håper satellittbildene kan bidra til økt forståelse av hvordan disse fenomenene henger sammen.

Wagners kollega Waleed Abdalati sier til BBC at omfattende nedsmelting av is på Grønland har skjedd før. Derfor er det vanskelig å avgjøre om det som nå skjer, er en naturlig men sjelden begivenhet, eller om den er utløst av menneskeskapt global oppvarming.

REKORDRASK SMELTING: Disse to kartene bygd på satellittfotografier fra USAs romfartsadministrasjon NASA viser hvor raskt overflaten på innlandsisen på Grønland smeltet ned i perioden fra 8. juli til 12. juli i år. Foto: NASA / Reuters / NTB scanpix


Jøkelløp

Avsmeltningen har ført til et såkalt jøkelløp, der enorme vannmasser fosser ut av innlandsisen. Dette har skapt oversvømmelser i Kangerlussuaq - tidligere kjent som Søndre Strømfjord - som er et knutepunkt for flytrafikken på Grønland.

Også på Grønlands høyeste punkt, Summit Station nesten 3.700 meter over havet, har is smeltet den siste tiden. Dette skal være den første issmeltingen som er registrert på dette punktet siden 1889.

Den danske polarforskeren Sebastian Mernild kaller smelteprosessen som nå pågår «helt ekstrem». Det ligger så mye is på Grønland at verdenshavene ville stige med sju meter hvis alt sammen smeltet ned.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder