KANDIDAT: Mitt Romney annonserte i går at han stiller som republikansk presidentkandidat i 2012. Her med sin kone Ann i gårsdagens møte med sine tilhengere. Foto: AP Photo/Jim Cole

Mitt Romney starter valgkampen mot Obama

Mitt Romney innledet torsdag sin kamp for å bli Republikanernes presidentkandidat med skarp kritikk av president Barack Obamas håndtering av økonomien.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Den 64 år gamle forretningsmannen og tidligere guvernøren i Massachusetts kunngjorde sitt kandidatur under et besøk i New Hampshire, den lille staten der det første og viktige primærvalget holdes i januar.

I sin kunngjøringstale la han ansvaret på det han kaller Obama-økonomien for tapte arbeidsplasser, tvangssalg av boliger og fallende eiendomspriser.

Han kalte Obama en uerfaren leder som strør om seg med penger, og har gjort den økonomiske krisen dypere.

Skylder på Obama

- Da han tok over, var det nedgangstider. Han gjorde det verre. Og han har fått det til å vare lenger, sa Romney.

Les også: Trump blir kanskje presidentkandidat likevel

- Staten har under president Obama vokst til å sluke nesten 40 prosent av økonomien vår. Vi er bare tommer fra å slutte å være en markedsøkonomi, sa Romney, som tapte nominasjonskampen mot John McCain i 2008-valget.

- Familier begraves under høye matpriser og høyere bensinpriser; det knuser hjertet mitt å være vitne til hva som skjer i dette landet, sa han videre.

Romney regnes for å være blant de mer seriøse og valgbare av dem som vurderer å kaste seg ut i kampen om å bli kandidaten Republikanerne stiller opp mot Obama ved valget neste høst.

PÅ TURNÉ: Sarah Palin er på tur langs østkysten i USA. Foto: AP Photo/Jim Cole

Palin ødela festen

Det var neppe tilfeldig at hans store dag ble delvis formørket av at en annen kandidat, tidligere Alaska-guvernør Sarah Palin, dukket opp i New Hampshire samme dag som Romney noen få kilometer unna presenterte seg for velgerne.

Hun påsto hardnakket at det var helt tilfeldig, og hun benekter også at hun driver valgkamp, selv om hun er på vei oppover langs østkysten i en stor buss med et kobbel av journalister.

Det er utelukkende en privat tur for å vise familien de historiske stedene og minnesmerkene det er så mange av på østkysten, og for å feire at USA er én nasjon, sa hun til pressen som mente turneen ligner mistenkelig på en valgkamp.

På noen målinger ligger Palin like bak Romney, men mange tviler på at hun stiller og tror hun mest er ute etter PR for seg og sitt program på Fox TV.

Svakt felt

Trass i de store problemene Obama har med økonomien, framstår det republikanske feltet av kandidater som svakt og grått. Flere av partiets tungvektere, som Mike Huckabee og Haley Barbour, har trukket seg fra kampen.

Det skal vanligvis mye til å slå ut en president etter bare en periode, og mange eksperter mener at Obama tross alt ligger godt an til å bli gjenvalgt.

Les også: Palin: - Jeg stiller som presidentkandidat hvis ingen andre gjør det

Kanskje av mangel på andre gode kandidater framstår Romney som den som har størst oppslutning blant kandidatene, om enn bare rundt 20 prosent.

Fordelene hans er først og fremst at han har en profesjonell organisasjon til å håve inn penger til valgkampen, og at han er rimelig godt kjent blant velgerne.

Akilleshæl

Hans verste akilleshæl er at han som guvernør innførte et offentlig helsesystem i Massachusetts som er til forveksling likt det utskjelte helsesystemet som Obama fikk gjennom etter hard republikansk motstand.

Mange konservative er også i tvil om han virkelig deler deres verdier etter at han styrte det liberale Massachusetts på en moderat og uprovoserende måte.

Han har ikke bare måttet distansere seg fra helsesystemet sitt, men han har også skjerpet sine holdninger når det gjelder abort og homofilt ekteskap.

Romney må også takle den dype mistroen som det kristne protestantiske høyre har mot hans mormonske tro.

Hans viktigste utfordrer blir tidligere Minnesota-guvernør Tim Pawlenty, mens andre mulige kandidater er Jon Huntsman, som var Obamas ambassadør i Kina, og Tea Party-favoritten Michelle Bachmann, også fra Minnesota.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder