BEKYMRET: NATO-talsmann James Appathurai sier at den russiske militærøvelsen er den største siden krigen. Foto: EPA

NATO bekymret over russisk krigsøvelse

NATO uttrykker bekymring etter gjennomføringen av en stor, russisk militærøvelse med utgangspunkt i et tenkt angrep på Russland fra europeisk side.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Øvelsen, som ifølge NATO-talsmann James Appathurai skal ha omfattet rundt 13.000 soldater, ble diskutert i alvorlige former i et møte mellom NATOs ambassadører i hovedkvarteret i Brussel onsdag.

- Dette er den største russiske øvelsen av dette slaget siden den kalde krigens slutt, og den hadde et helt spesielt scenario, sier Appathurai.

«Uharmonisk»

Han understreker at alliansen anser øvelsen, som ingen NATO-observatører ble invitert til, som «uharmonisk» i forhold til den politiske tilnærmingen mellom NATO og Russland den siste tiden.

- Rent generelt var bekymringen stor for størrelsen på øvelsen blant NATOs ambassadører, sier Appathurai.

NATO er også bekymret over manglende informasjon om detaljene i øvelsen fra russisk side. Han ville onsdag ikke si noe om hvor NATO har sine opplysninger om øvelsen fra.

Den russiske NATO-ambassadøren Dmitrij Rogozin sier på sin side NATO skal ha fått all nødvendig informasjon om øvelsen, noe Appathurai er uforstående til.

- Det har ikke jeg sett eller blitt informert om, sier han.

Bekymrede baltere

Øvelsen ble gjennomført i Hviterussland og den russiske eksklaven Kaliningrad i slutten av september, tilfeldigvis på samme tid som 70-årsjubileet for Sovjetunionens invasjon av Polen. Øvelsen, kalt Zapad-09 (Vest-09), dreide seg om et russisk svar på et terrorangrep fra hviterussiske polakker og litauere på Kaliningrad. Under øvelsen ble denne terroraksjonen etterfulgt av at tre NATO-bataljoner invaderte den russiske vestgrensen.

Særlig de baltiske landene har reagert sterkt på øvelsen, som av NATO-diplomater betegnes som en anakronisme og en «gammeldags tilnærming». Ingen i Baltikum har dessuten glemt de store, russiske øvelsene som fant sted før Georgia-krigen i fjor.

Foreløpig har NATO ikke diskutert øvelsen direkte med Russland.

- Men jeg vil ikke utelukke en diskusjon med Russland om dette, kunne Appathurai fortelle på en NATO-brifing onsdag.

- Vil det bli sendt noen offentlige signaler om bekymring til Russland om dette?

- Det er det jeg akkurat har gjort, sa Appathurai. (©NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder