NÆRE PÅ: Soldater fra USA var stasjonert like ved huset i Abbottabad. Her står pakistanske tropper vakt ved porten i dag. Foto: AFP

Amerikanske styrker var meter unna bin Ladens hus i 2008

(VG Nett) Wikileaks-dokumenter viser at amerikanske soldater var stasjonert bare noen hundre meter fra huset der al-Qaida lederen skjulte seg.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Soldatene skulle drive opplæring av pakistanske soldater ved den store militærbasen i Abbottabad, skriver The Guardian, som har sett de foreløpig upubliserte Wikielaks-dokumentene.

Byen huser pakistans militærakademi, som utdanner offiserer fra hele landet. Akademiet ligger bare noen kvartaler unna villaen der bin Laden skal ha vært skjult i fem-seks år.

LES OGSÅ: Bin Ladens skjulestedsby i sjokk

Treningssamarbeid

Informasjonen kommer frem i referatet fra et møte mellom viseutenriksminister John Negroponte og den pakistanse utenriksministeren Shah Mehmood Qureshi, der de diskuterte militærsamarbeid.

Treningsopplegget skal ha startet i oktober 2008, og de amerikanske styrkene kom sannsynligvis tilbake til byen i 2009, ifølge The Guardian.

Abbottabad er også kjent som en by der en rekke pensjonerte offiserer fra den pakistanske hæren har slått seg ned etter at de er ferdig med aktiv tjeneste.

LES OGSÅ: Abbottabad var arnested for al-Qaida

Tilholdssted for flere ekstremister

Byen har også i flere år vært et kjent tilholdssted for radikale islamister. Det viser Wikileaks-dokumenter VG Nett har fått tilgang til, fra avhør på den amerikanske basen på Guantanamo.

Den mest fremstående al-Qaida-toppen som skal ha hatt tilhold i byen var Abu Farraj al-Libby. Han skal fra 2003 og til han ble tatt i 2005 og sendt til Guantanamo, hatt ansvaret for al-Qaidas angrep og angrepsplaner.

I oktober 2003 skal han ha blitt kontaktet av al-Qaida-nettverket og bedt om å være sendebud for Osama bin Laden og andre i terrornettverket i Pakistan.

Han ble da bedt om å flytte til Abbottabad og ble værende i byen i et år.

Sendebud

Ifølge CNN var det imidlertid et sendebud med navnet «Abu Ahmed al-Kuwaiti» som til slutt førte USA på sporet av bin Laden.

Blant Wikileaks-dokumentene som omtaler sendebundet er ett om Maad al-Qathani, en av terroristene som skulle delta i angrepet på 11. september, men som ble nektet innreise til USA.

Han fikk dataopplæring av al-Kuwaiti, som en forberedelse til oppdraget i USA.

Først i august i fjor kom CIA på sporet av sendebudet, etter at han skal ha forsvunnet fra radaren til USA tidlig på 2000-tallet.

- I august i fjor ble jeg informert om at vi hadde en mulig ledetråd til hvor bin Laden befant seg. Det var langt fra sikkert, og det tok flere måneder før vi til slutt fant ham, sa Obama i sin tale mandag morgen, norsk tid.

Amerikanske agenter klarte å følge sendebudet til Abbottabad og holdt deretter det som viste seg å være Osama bin Ladens skjulested under oppsikt.

Da Obama i forrige uke fikk se billedbevis som viste at terrorlederen bin Laden oppholdt seg i byen, ga han klarsignal til å aksjonere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder