BRUKTE PRIVAT EPOST: Rådgivere i Det hvite hus Ivanka Trump, Jared Kushner og Gary Cohn skal alle ha benyttet private epostkontoer i arbeidssammenheng. Deres sjef, Donald Trump, brukte store deler av valgkampen i 2016 til å angripe Clinton for bruk av privat epost da hun var utenriksminister under Obama. Her fra en markering 11. september i år. Foto: Kevin Lamarque Reuters

Seks Trump-rådgivere brukte private epostkontoer

Ifølge flere amerikanske medier har minst seks av president Trumps nærmeste rådgivere brukt sine private epostkontoer i embets medfør.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Ifølge The New York Times bekreftet flere nåværende og tidligere tjenestemenn dette mandag.

Nyheten kommer kun timer etter at det ble kjent at Trumps svigersønn, Jared Kushner, brukte en privat epostkonto til å kommunisere med kolleger i Det hvite hus. Kushners konto skal ha blitt brukt til å sende og motta rundt hundre eposter i Trump-administrasjonens syv første måneder.

Blant rådgiverne The New York Times hevder skal ha brukt privat epost i arbeidssammenheng er Stephen K. Bannon – Trumps tidligere sjefstrateg, Reince Priebus – administrasjonens tidligere stabssjef. I tillegg skal rådgiverne Gary D. Cohn og Stephen Miller ha sendt og mottatt epost med private kontoer.

Trump om Nord-Korea: – Vi skal ta oss av de slemme

Ikke ulovlig

Det er imidlertid ikke ulovlig for ansatte i Det hvite hus å benytte seg av privat e-post så lenge korrespondansen blir videresendt til deres offisielle epostkonto for lagring. Det er likevel foretrukket at de ansatte benytter den offisielle epostkontoen, fordi dette forhindrer at epost ikke blir loggført.

Artikkelen fortsetter under bildet

BRUKTE PRIVAT EPOST: Minst seks av president Donald Trumps rådgivere skal ha brukt privat epost i jobbsammenheng. Trump bygget mye av sin valgkamp mot Hillary Clinton på hennes brukt av privat epost og mente hun skulle vært fengslet. Foto: Jonathan Ernst Reuters

Under presidentvalget i 2016 hadde Trump-kampanjen stort fokus på tidligere presidentkandidat Hillary Clintons bruk av privat epost under hennes tid som utenriksminister i Obama-administrasjonen.

Hillary Clintons e-postskandale preget store deler av Hillarys valgkamp og var et av de sentrale punktene i Trumps valgkamp mot Hillary.

Under et intervju med radiostasjonen Sirius XM mandag, kaller Clinton avsløringene om Trump-rådgivernes e-postbruk for «toppen av hykleri», ifølge ABC News.

Trump om Hillary-etterforskningen: Dette er større enn Watergate

– Hun burde vært i fengsel

Trump mente Clintons bruk av privat epost gjorde at hun ikke var til å stole på, og poengterte flere ganger at den tidligere utenriksministeren «burde vært i fengsel» for sin bruk av en privat e-postserver. Selv etter at han ble innsatt som president har Donald Trump oppfordret Justisdepartementet til å gjenåpne etterforskningen av Hillary.

Mulig russisk innblanding i valget: Gransker Trumps svigersønn

Hillarys e-postskandale ble under valgkampen i 2016 etterforsket av FBI, som konkluderte med at det ikke var grunn til å ta ut tiltale mot den tidligere utenriksministeren. Hun fikk likevel kraftig kritikk for å ha vært ekstremt uforsiktig.

Mandag ble det også kjent at presidentens eldste datter Ivanka Trump, som er gift med Jared Kushner, skal ha brukt en privat konto i sitt arbeid som ulønnet rådgiver i Det hvite hus, skriver Newsweek.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder