-USANT: Israels president Shimon Peres var forsvarsminister i 1975. En talsmann for Peres avviser påstandene om at Israel ville selge atomvåpen til Sør-Afrika. Foto: Reuters

Guardian: - Israel ville selge atomvåpen til Sør-Afrika

Israel tilbød apartheidregimet i Sør-Afrika å kjøpe atomvåpen i 1975, ifølge dokumenter publisert i den britiske avisen The Guardian.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

De nedgraderte dokumentene fra Sør-Afrika er de første offentlige bevisene for at Israel har kjernefysiske våpen, skriver avisen i sin nettutgave.

The Guardian påpeker at israelske myndigheter alltid har vært svært tvetydige i spørsmålet og verken bekreftet eller avvist at de besitter atomvåpen.

Underskrifter

Dokumentene viser at PW Botha, daværende forsvarsminister i Sør-Afrika, og Shimon Peres, nåværende president i Israel og den gang forsvarsminister, i et hemmelig møte i 1975 snakket om hvorvidt Israel kunne skaffe atomstridshoder.

Botha spør ifølge The Guardian om stridshoder, hvorpå Peres svarer at de kunne skaffes i tre størrelser.

Møtet endte med signeringen av en omfattende militæravtale som avklarte de militære forbindelsene mellom de to landene. Den inkluderte en klausul som erklærte at avtalens eksistens skulle forbli hemmelig.

Begge ministrenes underskrift synes tydelig i dokumentet.

Forskerfunn

De tidligere hemmeligstemplede sørafrikanske dokumentene ble funnet av den amerikanske forskeren Sasha Polakow-Suransky under forarbeidet til en bok om det tette forholdet mellom Israel og Sør-Afrika.

Ifølge The Guardian har Israel forsøkt å hindre utleveringen av dokumentene til forskeren gjennom en henvendelse til myndighetene i Sør-Afrika.

- Usant

- Det er ingen sannhet i The Guardians artikkel, sier en talsperson for Shimon Peres til Reuters.

- Dersom avisen hadde kontaktet presidentens kontor for en kommentar, hadde vi kunnet rettet opp i uklarhetene, men dessverre gjorde de ikke det, fortsetter talspersonen Ayelet Frisch.

Ifølge The Guardian ble ikke avtalen om salget gjennomført, delvis på grunna av kostnaden.

Det har versert rykter om et atomsamarbeid mellom Israel og Sør-Afrika helt siden amerikanske medier mente å dokumentere at de to landene hadde utført atomprøvesprengninger i Indiahavet i 1979.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder