TAR SKYLDEN: Doku Umarov hevder at han beordret angrepet som drepte 36 mennesker og såret 180 på Domodedovo-flyplassen i januar. Foto: Afp

«Emiren av Kaukasus» tar ansvaret for flyplassterror

Islamistlederen Doku Umarov hevder at det var han som ga ordre om selvmordsangrepet på Domodedovo-flyplassen i Moskva i januar.

Anders Park Framstad
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Dette kommer fram i en video som ble lagt ut på en islamistisk nettside sendt mandag kveld. Videoen skal ha blitt spilt inn den samme dagen som angrepet fant sted.

- Dere ser denne spesialoperasjonen, som ble utført etter mine ordre. Flere spesialoperasjoner vil bli gjennomført i fremtiden, sier Umarov, ifølge nyhetsbyrået AP.

Les også: Terroristleder truer Russland: - Dette vil bli et år med blod og tårer

Han poserer alene på videoen, iført kamuflasjeuniform.

Varsler fremtidige angrep

36 mennesker mistet livet i angrepet på Domodedovo-flyplassen i Moskva 24. januar. Russiske myndigheter har tidligere opplyst at de mener at en 20 år gammel mann fra Nord-Kaukasus gjennomførte angrepet.

Umarov forteller at flere står klare til å følge i hans fotspor.

- Blant oss er det hundrevis av brødre som er klare til å ofre seg selv i fremtidige angrep. Vi kan når som helst utføre operasjoner der vi ønsker, hevder han.

Umarov mener at muslimene i Kaukasus «i Allahs navn er i krig med den russiske okkupasjonshæren, for å forsvare islam og folkets rett til verdighet, å frigjøre landet til det muslimske folket i Kaukasus, og for å etablere lov og rettferdighet».

Ettersøkt

Umarov tittelerer seg selv som «Emiren av Kaukasus», og jobber for å opprette et uavhengig, islamsk kalifat i Tsjetsjenia, Dagestan og de nærliggende provinsene. Gruppen han leder har påtatt seg ansvaret for en rekke dødelige angrep, blant annet metrobombene i Moskva i mars 2010.

Russland har vært på jakt etter Umarov i en årrekke, og USA satte ham på sin liste over ettersøkte terrorister i juni.

Forsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) sa søndag til VG Nett at han tror det er hold i truslene fra Umarov.

- Alle regner med at dette ikke er slutt, og det er det ingen grunn til at det skulle være. Årsakene ligger i situasjonen i Kaukasus, og der har det bare blitt verre i løpet av det siste året, mener Bukkvoll.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder