Her forsøker panikkslagne Love Parade-deltakere å redde seg ut

Publisert: Oppdatert: 25.07.10 10:54
UTENRIKS

DUISBURG (VG Nett) Disse videoopptakene fra folkehavet i Duisburg skildrer kaoset i sekundene etter at tragedien er et faktum.

Totalt 19 døde og mer enn 340 skadde - gårsdagens ufattelige hendelse er uten tvil dagens store samtaleemne i Duisburg og Tyskland for øvrig. Samtlige nyhetskanaler har sjaltet ut sine vanlige sendinger og kjører nå utelukkende nyheter om festivaltragedien, ifølge VGs reporter i Tyskland. Alle spør seg nå hvordan dette kunne skje.

Er du i Duisburg? Kontakt VG Nett!

Over en million feststemte mennesker hadde møtt frem til Love Parade i Duisburg i går. Men ved 17-tiden tok festlighetene en brå slutt.

VGTV:Her forsøker de å redde seg ut

I køen på vei inn til selve festivalområdet, som gikk i en avsperret bilvei med små tunneller og flere meter høye murvegger på hver side, ble det raskt svært trangt. Og så brøt helvete løs. Panikkslagne mennesker forsøkte å komme seg ut av det overfylte festivalområdet, og i kaoset ble flere regelrett trampet eller klemt ihjel.

Videoopptak fra inngangspartiet viser hvordan folk forsøker å redde seg ut fra trengselen ved å klatre opp de omsluttende murveggene.

- Advarte

Festivaldeltakere sa lørdag kveld til nyhetsbyrået DPA at de under en time før tragedien advarte politiet om at situasjonen i tunnelen begynte å bli farlig, melder NTB.

- Flere og flere mennesker prøvde å komme inn på festivalområdet, sier en 21 år gammel mann.

Sammen med kjæresten prøvde han å komme seg gjennom tunnelen, men ble stående fast i menneskemengden. Da de følte det ble vanskelig å puste i trengselen, kjempet de seg tilbake og kontaktet politiet for å fortelle at det kunne oppstå panikk.

Artikkelen fortsetter under bildet

Avisen Die Welt har laget en kronologisk gjennomgang av hendelsene som ledet frem til tragedien. Klokken 17.08 tvitres det følgende fra en bekymret festivaldeltager.

- Er det riktig det jeg ser, at man forsøker å styre én million mennesker gjennom en énfeltsvei i tunnel?

Og videre:

- Dette kan aldri gå bra.

Forsvarer sikkerheten

Tyske myndigheter har varslet en granskning av tragedien. De må blant annet ta stilling til om det var forsvarlig å sluse menneskemengden gjennom en avsperret gate med svært få rømningsveier. Love Parade-gründer Dr. Motte skriver på sin blogg at det var en oppskrift på katastrofe.

Duisburg-borgemester Adolf Sauerland forsvarer imidlertid sikkerheten rundt arrangementet.

- Det er ikke sikkerhetsopplegget som har sviktet, dette skyldes sannsynligvis individuelle svakheter, sier han ifølge Die Welt.

Her kan du lese mer om