Overlege om sauna-tragedien: - Som å koke seg selv

Publisert: Oppdatert: 08.08.10 12:03
UTENRIKS

(VG Nett) Jubel ble brått erstattet med gråt under gårsdagens sauna-VM i Finland.

- Alle vet at saunaene som brukes i finalen er ekstremt varme, men de som brukes i år er verre enn noen gang, sa den finske saunaveteranen Timo Kaukonen rett før finalen.

Minutter senere lå han på bakken utenfor badstuen. Ved siden av han lå konkurrenten Vladimir Ladyzhenskiy, som døde av skadene etter sju minutter i det glovarme rommet som holdt 110 grader.

Døde

Russeren fikk akutt førstehjelp, men livet sto ikke til å redde. Timo Kaukonen mistet bevisstheten, og ble kjørt til sykehus i all hast. Han ble senere fraktet fra arrangørbyen Heinola til Helsinki. Tilstanden hans blir søndag morgen betegnet som alvorlig, men stabil, ifølge den finske avisen Iltalehti.

- Jeg var inne to runder i semifinalen, og jeg har allerede røde øyelokk og blemmer på fingrene. Det føles ikke bra å gå inn der, men jeg skal bite tennene sammen, og så får vi se hva som skjer, sa Kaukonen før den fatale finalen.

VGTV:Her går det fryktelig galt

I det Kaukonen og fem andre deltagerne gikk inn i saunaen, viste termometeret vanvittige 110 grader, en temperatur som er mellom 30 til 40 grader høyere enn i en standard badstu.

Hvert 30. sekund ble det sprøytet en halvliter vann over ovnen, slik at luftfuktigheten steg.

Kollapset

Etter nærmere sju minutter var det kun to deltagere igjen. Plutselig går det fryktelig galt. På videobilder fra hendelsen ser man hvordan Kaukonen plutselig får spasmer og kollapser.

En funksjonær kom styrtende til, men det var for sent. Både finnen og russeren må hjelpes ut av saunaen, alvorlig brannskadet. Store hudflak falt av og begge deltagerne blødde fra åpne sår.

Arrangøren hevder at alle nødvendige sikkerhetstiltak var på plass, men har likevel besluttet å legge ned konkurransen for godt. Samtlige deltagere hadde skrevet under på at de fratok arrangøren for alt ansvar, ifølge Aftonbladet.

- Total idioti

I en badstu full av vanndamp nøytraliseres kroppens eget avkjølingssystem. Vanndampen hindrer kroppen i å kvitte seg med overskuddsvarme, fordi svetten blir liggende på huden. Det kan i ekstreme tilfeller resultere i heteslag og hjertestans.

- Å sitte der og konkurrere er som å koke seg selv. Hjertet takler ikke det, ser overlege Stefan Branth til Aftonbladet.

President i Badstuforbundet i Norge, Tor Anders Aune, tar fullstendig avstand fra konkurransekulturen i badstumiljøet.

- Dette her er total idioti. Det er meningsløst og vanvittig, og har ingenting med badstubading å gjøre, sa Aune til VG Nett etter gårsdagens tragedie.

Finsk politi er koblet inn i saken, men det skal ikke være mistanke rettet mot arrangøren.

- Vi venter nå på at politiet skal etterforske hendelsen. Vi har sagt det vi vet, og venter på mer informasjon fra sykehuset og politiet, sier arrangør Ossi Arvela til VG Nett.

Her kan du lese mer om