FREDSPRISVINNER: Den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo kommer ikke til Oslo i desember. Foto: AFP

Tom stol for Liu under Nobelutdelingen

En tom stol vil representere Liu Xiaobo under Nobelseremonien, sier en venn av fredsprisvinneren, den kinesiske demokratiforkjemperen Yang Jianli.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Yang Jianli har fått i oppgave å organisere samarbeidet mellom Nobelkomiteen og kinesiske dissidenter, melder nyhetsbyrået AFP.

Kineseren sier nå at alle parter vil fortsette å presse på for å få Liu Xiaobos kone Liu Xia løslatt fra husarrest før Nobelseremonien, slik at hun kan reise til Oslo og motta fredsprisen på vegne av sin ektemann.

Hvis ikke, vil Nobelkomiteen la en stol bli stående tom på scenen.

- En stol vil bli stående tom for fredsprisvinneren som en påminnelse om at Liu Xiaobo selv er i fengsel, og om at hele verdenssamfunnet bør bekymre seg over menneskerettighetssituasjonen i Kina, sier Yang til AFP.

Tekstopplesning

Yang sier Liu har møtt sin kone én gang etter at det ble kunngjort at han var årets vinner av Nobels fredspris. Han ba da kona om å motta prisen på sin vegne.

- Det er åpenbart hans ønske, og vi vil ikke gi opp, sier Yang.
Han bekrefter også at Liv Ullmann under fredsprisseremonien skal lese opp en tekst av Liu. Nobelkomiteens sekretær Geir Lundestad har overfor NTB betegnet teksten som «fantastisk gripende».

- Dette er jo en mann som har skrevet 700 essays, så vi har mye å velge mellom, og vi har bestemt oss for hva som skal leses opp dersom dette blir alternativet, sa Geir Lundestad til NTB tidligere i november.

Han ville ikke si hvilken tekst det var snakk om.

- Det blir en godbit for alle som kommer på utdelingen.

Dissidenter til Oslo

Liu ble i desember i fjor dømt til elleve års fengsel for såkalt undergravende politisk virksomhet. Kina har reagert kraftig på tildelingen av Nobels fredspris til ham og advart andre land mot å delta på Nobelseremonien.

Seks land - Kina, Russland, Kasakhstan, Cuba, Marokko og Irak - har sagt at de ikke vil komme.

Ifølge Yang planlegger et hundretall kinesiske dissidenter, deriblant ham selv, å reise til Oslo for anledningen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder