Julian Assange arrestert: Er begjært utlevert til USA

LONDON (VG) Ecuadors ambassade i London har trukket tilbake beskyttelsen av Wikileaks-grunnlegger Julian Assange (47). Han er nå arrestert av britisk politi og siktet for datahacking.

Assange er pågrepet på bakgrunn av en utleveringsbegjæring fra USA, bekrefter Metropolitan Police i en pressemelding. I tillegg skal han ha brutt kausjonsvilkårene i Storbritannia, ifølge AP.

Ifølge Reuters skal Assange ha blitt pågrepet etter at politiet ble invitert inn på ambassaden etter at beskyttelsen var trukket tilbake. En video av pågripelsen viser Assange iført det som ser ut som håndjern.

Julian Assange ble torsdag ettermiddag siktet for datahacking, opplyser det amerikanske justisdepartementet. Han er siktet for å hjelpe Chelsea Manning å hacke datamaskiner.

Assange skal ha hjulpet Manning, som tidligere er dømt for å ha lekket hemmelige dokumenter til WikiLeaks, å hacke seg inn i datamaskiner som tilhørte det amerikanske forsvarsdepartementet.

Hvis han blir dømt, kan Assange få en fengselsstraff på maksimalt fem år, opplyser departementet.

Funnet skyldig

Assange er funnet skyldig i å bryte betingelsene for løslatelse mot kausjon i en domstol i London torsdag, ifølge Sky News.

Rettsmøtet finner sted i Westminster Magistrates' Court i den britiske hovedstaden.

Han holdes varetektsfengslet fram til straffeutmålingen, og risikerer tolv års fengsel.

BBC-journalist Daniel Sandford skriver på Twitter at Assange ikke erkjenner seg skyldig i anklagene under fengslingsmøtet.

Ifølge Sandford vil Assange returnere til retten den 2. mai, der spørsmålet om utlevering til USA vil bli vurdert.

Frykter utlevering til USA

Wikileaks-grunnleggeren har siden 2012 hatt tilhold på Ecuadors ambassade i London, men torsdag opplyste landets utenriksminister at de trekker 47-åringens statsborgerskap, skriver AFP.

Han har de siste syv årene vært ettersøkt i Storbritannia for å ha brutt vilkårene for prøveløslatelse i forbindelse med at han søkte tilflukt på ambassaden.

Assange har også i flere år vært anklaget for å ha voldtatt en svensk kvinne. Etterforskningen ble henlagt av svensk politi i 2017.

– At det vi har ventet og håpet på i snart syv år nå skjer kommer som et sjokk på min klient. Vi kommer til å gjøre alt vi kan for at etterforskningen blir gjenopptatt, slik at han kan utleveres til Sverige og straffeforfulgt for voldtekt, sier kvinnens advokat Elisabeth Massi Fritz til Expressen.

ARRESTERT: Julian Assange blir fraktet bort i en politibil i ført håndjern i dag. Foto: HENRY NICHOLLS/REUTERS

les også

VG traff Assange i 2010: - Det kommer stadig drapstrusler

Aftonbladet: begjærer gjenopptakelse

Påtalemyndighetene i Sverige annonserer torsdag at de begjærer etterforskningen av de to overgrepssakene Assange er tiltalt for gjenåpnet. Det skriver Aftonbladet.

Tidligere torsdag uttalte de i en pressemelding at etterforskningen kan gjenopptas så lenge den mistenkte forbrytelsen ikke er foreldet. I dette tilfellet er foreldelsesfristen august 2020.

– Dette er nyheter for oss også, så vi har ikke kunnet ta stilling til de opplysningene som nå finnes. Vi vet heller ikke hvorfor han er pågrepet. Vi følger utviklingen, sier sjef i påtalemyndighetene i Sverige, Ingrid Isgren, i en pressemelding.

Advokat Per E. Samuelson, som representerer Julian Assange i Sverige, frykter at han blir utlevert til USA.

– Han er redd for at USA i hemmelighet har søkt om å få ham utlevert dit. Der risikerer han jo en svært lang fengselsstraff, sier Samuelson til NTB.

Både Ecuadors president Lenin Moreno og Storbritannias utenriksminister Sir Alan Duncan avviser imidlertid at Assange vil bli utlevert til et land som praktiserer dødsstraff.

ØNSKER IKKE UTLEVERING TIL USA: Ecuadors president Lenin Moreno holdt torsdag en pressekonferanse der han opplyste om at han har bedt britiske myndigheter om en garanti for at Assange ikke vil bli utlevert til et land som praktiserer tortur eller dødsstraff. Foto: AFP PHOTO / ECUADOREAN PRESIDENCY PRESS OFFICE / ANDRES REYNOSO

Avdekket omfattende spionasje

Onsdag opplyste Wikileaks at de har avdekket omfattende spionasje mot Assange mens han har oppholdt seg på ambassaden.

Han skal ha blitt kameraovervåket på innsiden av ambassaden, og Wikileaks mistenker at materialet er sendt til USA.

Like etter at pågripelsen ble kjent, skriver Wikileaks på Twitter at Ecuador har brutt folkeretten ved å avslutte Assanges politiske asyl. FNs menneskerettskommisjon uttalte senest i desember at Assange er utsatt for frihetsberøvelse mens han oppholdt seg i ambassaden, at dette er brudd på menneskerettighetene, og oppfordret Storbritannia å la han gå fri.

Assange ble pågrepet like etter det ble kjent at Ecuador hadde trukket tilbake hans diplomatiske beskyttelse. Foto: Ruptly

– Brudd på vilkårene for eksil

Det har den siste tiden vært forvirring rundt hvorvidt Assange skulle kastes ut av ambassaden.

Forrige uke anklaget Ecuadors president Lenin Moreno Wikileaks-grunnleggeren for gjentatte brudd på vilkårene for sitt eksil i Ecuadors ambassade i London.

Moreno sa i et intervju med ecuadorianske medier at Assange ikke har rett til å hacke private kontoer eller telefoner eller å blande seg inn i politiske saker i andre land.

Presidenten har også anklaget Assange for å avlytte telefonsamtaler og spre private bilder fra hans telefon.

les også

Julian Assange siktet av amerikanske myndigheter

Assange grunnla i 2006 nettstedet WikiLeaks, som har publisert hemmeligstemplet materiale, blant annet om USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

I november 2010 ble han ettersøkt av svenske myndigheter, mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to svenske kvinner. Han ble pågrepet i Storbritannia i desember samme år, men løslatt mot kausjon.

Assange har fryktet at Sverige ville utlevere ham videre til USA og søkte derfor tilflukt i ambassaden.

Se dokumentaren om Assange på VG+:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder