Stoltenberg: – Mye arbeid gjenstår

WASHINGTON D.C. (VG) På feiringen av NATOs 70 års-dag møtes alle alliansens utenriksministere i Washington D.C. De har allerede strammet til overfor Russland.

Artikkelen er over ett år gammel

I går ble han hyllet i Kongressen og fikk ros av både republikanere og demokrater for sitt budskap og lederskap i NATO. I dag er det lagt opp til en intens møtedag med alliansens 29 utenriksministere for generalsekretær Jens Stoltenberg. Russland er det store samtaletemaet, etter at landet har brutt INF-avtalen som forbyr landsbaserte mellomdistanseraketter i Europa.

Stoltenberg starter med å understreke at USAs allierte nå bruker mer på forsvaret enn tidligere. Økningen har pågått de siste fire årene, altså også før Trump ble president.

– Vi har hatt store fremskritt i diskusjonene, etter fire år på rad med økende forsvarsinvesteringer, sier Stoltenberg på pressekonferansen etter møtet.

Han trekker også frem investeringer i stridsevne, og kampen mot IS, som store fremskritt de siste årene.

les også

Slik reagerer Stoltenberg etter triumfdagen

– Mye arbeid gjenstår. Vi hadde en god diskusjon om hva medlemslandene kan gjøre med terrorisme. NATO er også forpliktet til å jobbe sammen med aktører i regionen for å forsikre at IS aldri kan komme tilbake, sier Stoltenberg, og takket også den amerikanske utenriksministeren for å være vertskap for toppmøtet.

Norges utenriksminister, Ine Eriksen Søreide, var blant ministerne tilstede, og ble observert med en lattermild Mike Pompeo etter møtet.

– Vi har et veldig godt samarbeid. Det som er bra med Pompeo er at han har en bred bakgrunn. Han har stor forståelse for Nordområdene, noe som er viktig for oss. Så er han også en veldig grei fyr, sier Søreide til VG etter møtet.

Tiltak i Svartehavet

Ett av spørsmålene Stoltenberg fikk var om NATOs rolle i situasjonen ved Svartehavet, og om alliansens rolle overfor konflikten mellom Russland,Georgia og Ukraina. NATO kunngjorde torsdag at det er enighet om en tiltakspakke for å øke sikkerheten rundt Svartehavet og overfor Georgia og Russland.

– Georgia og Ukraina er avhengige suverene stater, og ideen om at det kan oppfattes som en provokasjon at disse ber om NATO-medlemsskap er veldig farlig. Aksepterer du det, aksepterer du at Russland kan avgjøre hva naboene deres kan gjøre, sier Stoltenberg.

Da NATO markerte 50 og 60 års-jubileene var det med stats- og regjeringssjefer tilstede. I dag er det alliansens utenriksministere som feirer 70-åringen. Det har ikke kommet noen invitasjon fra president Donald Trump til de andre regjeringssjefene, og det er neppe noe de beklager. Det forrige toppmøtet i Brussel i fjor sommer ble stormfullt, med harde anklager fra Trump mot allierte for å bruke for lite på forsvaret.

– Russland har gjort verden til et farligere sted

Tidligere på dagen holdt Stoltenberg også pressekonferanse, der han gjentok mange av punktene fra talen i Kongressen onsdag.

– Vi ber om at Russland igjen handler i overensstemmelse med INF-avtalen, men tiden er i ferd med å renne ut. Nato forbereder seg på en verden uten INF-avtalen, sa Stoltenberg på en kort pressekonferanse før møtet med alliansens utenriksministere torsdag.

les også

NATO er bærebjelken

Da NATO ble grunnlagt i Washington for 70 år siden i dag handlet det først og fremst om å avskrekke en sovjetisk ekspansjon i Europa. I 2019 er det fortsatt Russland som bekymrer alliansens medlemmer.

– Russland har gjort verden til et farligere sted ved å utplassere flere SSC 8-raketter, sa Stoltenberg, og la til:

– De pågående bruddene på avtalen er et mønster med destabiliserende oppførsel.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder