STRAMMER TIL: Amerikas president Donald Trump er «på krigsstien» etter at Twitter hengte en faktasjekk på hans meldinger. Her er han onsdag denne uken, på vei tilbake til Det hvite hus med «uforrettet sak», etter at den historiske rakettoppskytningen på International Space Station i Florida ble stanset av været. Foto: OLIVIER DOULIERY / AFP

Donald Trump starter arbeid med lovgivning for sosiale medier

President Donald Trump har signert en presidentordre om sosiale medier. – Kan bli umulig å drive sosiale medier, mener norsk IT-ekspert.

 • Ingvill Dybfest Dahl
 • Hanne Hattrem

Presidentordren vil fjerne selskapenes beskyttelse mot erstatningsansvar. Han sier han vil jobbe for en ytterligere lovgiving.

Ordren kommer etter at Twitter har faktasjekket to av hans Twitter-meldinger.

Trump sa at faktasjekken som Twitter har gjort rundt meldingen han la ut på Twitter, var en redaksjonell avgjørelse som går i retning av politisk aktivisme.

Trump sa også at sosiale medieselskaper blir fratatt sin beskyttelse mot erstatningsansvar i eventuelle rettssaker som bringes inn på grunn av innlegg som publiseres.

– Kan du ikke bare forlate Twitter? ble presidenten spurt om på pressekonferansen.

– Hvis vi hadde hatt en rettferdig presse, så ville jeg gjort det på et blunk. Men det har vi ikke, bortsett fra noen gode journalister. Hvis jeg ser at noen melder fake news kan jeg gå til sosiale medier og melde det som er riktig. Nå når jeg ut til 180 millioner, sa han blant annet.

– Kan bli umulig å drive sosiale medier

– I verste fall betyr det at det ikke er mulig å drive tjenester som Facebook, Twitter, Google også videre, fordi de vil blir ansvarlige for hva du og jeg gjør eller skriver, sier IT-ekspert Torgeir Waterhouse, tidligere direktør for internett og nye medier i IKT-Norge, nå partner i konsulentselskapet Otte.

– Det vil for eksempel også kunne betyr forhåndssensur på alt vi poster for å beskytte plattformene mot å havne i ansvar for det vi gjør, skriver han i en kommentar til VG.

Waterhouse sier at internett og alt rundt, bredbånd og lagring, plattformer som Twitter og Instagram, har vært mulig fordi hovedlinjene i lovgivingen i USA og i EU nettopp har vært at de ikke er ansvarlige for våre handlinger.

– Hadde selskapene vært ansvarlige, ville ikke vi kunne poste, blogge, dele fritt også videre, og vi ville ikke fått internett.

– Så blir vurderingen nå hvor mye Donald Trump egentlig vil innskrenke dette og tvinger gjennom at aktørene må stå ansvarlig for alt alle gjør, skriver Waterhouse.

KAN BLI FORHÅNDSSENSUR: Trumps nye lover kan føre til at alle innlegg på sosiale medier må forhåndssensureres, mener IT-ekspert og partner i Otte, Torgeir Waterhouse. Foto: IKT-Norge

Det var tirsdag denne uken at to av president Donald Trumps Twitter-meldinger for første gang ble faktasjekket og merket av selskapet.

Trump hevdet i disse meldingene, i tråd med hva han har ytret flere ganger tidligere, at det «ikke er noen måte poststemmer kan være noe annet enn hovedsakelig juks».

Trump er en ihuga motstander av å sende stemmesedler i postkassen, og skrev på Twitter at dersom Californias guvernør sender stemmesedler til alle som bor i delstaten i postkassen, kommer valget til å være manipulert.

– Det er så mye svindel med postsendte stemmesedler, så Trump på pressekonferansen.

Twitter la til informasjon

Da Trump publiserte meldingene på Twitter, la det sosiale mediet selv til et utropstegn med lenke til mer informasjon om poststemmer, faktasjekket av blant annet CNN og Washington Post – medier Trump ofte kaller «fake news».

Selskapet begrunnet merkingen med at «Twitter-meldingene kan forvirre dem som skal stemme når det gjelder hva de må foreta seg for å få en stemmeseddel og delta i valgprosessen.» Twitter skrev også at de ville gi kontekst til påstandene om stemmejuks og poststemmer.

les også

Det hvite hus varsler presidentordre om sosiale medier etter Twitters faktasjekk

Truet med stengning

Som svar truet Trump med å kontrollere eller stenge sosiale medier dersom de fortsetter med det han kaller sensur av konservative stemmer.

Onsdag varslet Det hvite hus at det kommer en presidentordre om temaet torsdag, men de ga ingen detaljer om hva den vil inneholde.

Natt til torsdag gjentok Trump påstanden om at store tek-selskaper «gjør alt i sin makt for å sensurere før valget i 2020.», og varslet at noe skulle skje.

Twitter forsvarer seg

Twitter har forsvart beslutningen om å faktasjekke Trumps meldinger, og nestsjef for global kommunikasjon Brandon Borrman sier til Washington Post at de i flere år har jobbet med å få bukt med mengden villedende meldinger fra mektige menneskers kontoer.

Twitter-toppsjef Jack Dorsey sa onsdag kveld at selskapet ikke ønsker å være noen «sannhetsdommer», men ønsker å vise frem tilgjengelig informasjon slik at folk selv kan bedømme hva som er riktig.

Dorsey understreket også at det er han som til syvende og sist er ansvarlig for hva selskapet foretar seg, og ba folk om å la deres ansatte være i fred.

Det kom etter at blant andre Trumps to eldste sønner og rådgiver Kellyanne Conway trakk fram meldinger fra 2016 og 2017 fra Twitter-ansatt Yoel Roth, som er en del av selskapets sikkerhetsteam, som bevis for det de mener er hans forutinntatthet mot presidenten.

Twitter understreket onsdag overfor Fox News at det ikke er noen enkeltperson hos dem som står bak deres retningslinjer eller handlinger.

Flere muligheter

En mulig fremgangsmåte for Trump har ifølge blant andre CNN og Guardian vært å presse gjennom endringer i loven som i dag gjør at teknologiplattformer som Facebook, Google og Twitter ikke er juridisk ansvarlige for innhold som publiseres på sidene deres.

De republikanske senatorene Hosh Hawley og Marco Rubio har allerede tatt til orde for at selskapene bør holdes ansvarlige for slikt innhold. De argumenterer med at dersom selskapene først skal moderere noe innhold, må de ta på seg ansvaret for alt.

Ifølge kilder Washington Post har snakket med, er det noe slikt Trump ville komme til å gjøre. De påpeker at mye fortsatt kan skje, men at de tror presidenten vil åpne for at de føderale byråene kan se på denne loven.

Facebook har brukt store ressurser på faktasjekking av innhold på sine plattformer, men sjef Mark Zuckerberg sier i et intervju med Fox News onsdag at de vil være forsiktige med å påberope seg rollen som sannhetsforvalter.

Hevder Twitter er inkonsekvente

Mens flere har kritisert Twitter for avgjørelsen om å faktasjekke to av Trumps meldinger, mener andre at de ikke er konsekvente eller at de ikke går langt nok i å fastslå at presidentens meldinger inneholder feilinformasjon.

Mer om

 1. Donald Trump
 2. Amerikansk politikk
 3. USA
 4. Sosiale medier

Flere artikler

 1. Twitter slår ned på ny Trump-melding

 2. Eksperter om Trumps presidentordre: Ny lov vil gi flom av søksmål mot sosiale medier

 3. Donald Trump truer med å stenge sosiale medier etter faktasjekk-advarsel

 4. Twitter fjerner video fra Trump-kampanje

 5. Twitter slår ned på ny Trump-melding: «Inneholder en trussel om skade»

Fra andre aviser

 1. Eksperter om Trumps presidentordre: Ny lov vil gi flom av søksmål mot sosiale medier

  Bergens Tidende
 2. Det hvite hus varsler presidentordre om sosiale medier etter Twitters faktasjekk

  Bergens Tidende
 3. Twitter faktasjekker Trump for første gang

  Aftenposten
 4. Trump har undertegnet presidentordre om sosiale medier

  Bergens Tidende
 5. En spesiell mann med spesielle vaner

  Bergens Tidende
 6. Trump går i strupen på Twitter

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no