STILLER HARDE KRAV: USAs president Donald Trump skal ifølge New York Times stille harde krav til landets guvernører. Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Trump til guvernører i lydopptak: – Dere kommer til å se ut som en gjeng idioter

USAs president Donald Trump langer ut mot landets guvernører i et lekket lydopptak, og sier at de kommer til å se ut som «idioter» om de ikke beordrer at demonstrantene blir arrestert.

 • Jens Friberg
 • Ingrid Hovda Storaas

– Dere må dominere. Hvis dere ikke dominerer, kommer dere til å kaste bort tiden deres. De kommer til å kjøre over dere, og dere kommer til å se ut som en gjeng idioter, skal Trump ha sagt på en privat telefonkonferanse til USAs guvernører, som New York Times har fått tilgang til og publisert.

Lydopptaket formidler Trumps ønske om at guvernørene, som har det øverste operative ansvaret i de ulike delstatene, skal bruke tøffere midler mot demonstrantene som har preget nyhetsbildet den siste snaue uken.

– Dere er nødt til å arrestere folk, dere må stille dem for retten og de må havne i fengsel i lange perioder, fortsatte han, ifølge New York Times.

Ifølge den amerikanske avisen skal han ha fortsatt å anklage guvernørene for manglende rettsforfølgelse, og mente at Minnesota har blitt «til latter for hele verden».

Den siste uken har voldsomme protester spredd seg rundt om i landet, etter at afrikansk-amerikanske George Floyd mistet livet i Minneapolis, Minnesota.

Guvernører slår tilbake

Wall Street Journal har også publisert utdrag fra lydopptaket, og skriver at han sa «de fleste av dere er svake» til guvernørene i samtalen.

Michigan-guvernøren Gretchen Whitmer, som representerer Demokratene, har publisert en uttalelse der hun går kraftig i rette med den sittende presidenten. Hun kaller samtalen «giftig», og maner til samhold i en vanskelig tid.

– Presidentens farlige kommentarer bør bekymre alle amerikanere, fordi de sender et klart signal om at denne administrasjonen er innstilt på å legge til rette for hat og splittelse, som kommer til å føre til mer vold og ødeleggelse, sier hun i uttalelsen, som du kan lese her:

JUST IN: Michigan @GovWhitmer says President @realDonaldTrump's called for governors to "dominate" protesters in mo… https://t.co/JVPw5Upz60

Minnesota-guvernør Tim Walz, som ifølge Washington Post fikk skryt av Trump for sin bruk av nasjonalgarden, delte under en pressekonferanse mandag hva han sa under telefonkonferansen med presidenten.

– Jeg sa at jeg ber til Gud om at vi aldri må gjøre dette igjen. Da han sa at verden lo av oss, sa jeg at det er ingen som ler her. Tanken om å ha militæret på bakken er lite bærekraftig både militært og sosialt sett, sier han, ifølge NBC News.

Illinois-guvernør J. B. Pritzker skal på sin side ha tatt ordet under telefonkonferansen, ifølge Politico.

– Jeg har vært utrolig bekymret over retorikken du har brukt. Den har helt bensin på bålet, sa han til Trump, ifølge avisen.

Overfor CNN utdyper han:

– Dersom han ikke klarer å si noe som kan hjelpe oss med å roe ned stemningen i landet, bør han la være å si noe i det hele tatt, sier han.

les også

Floyds familie om ny obduksjonsrapport: – Han døde som følge av trykk mot nakken og ryggen

Forlenger portforbud

Trump har gitt general Mark A. Milley ansvaret for å håndtere protestene, ifølge lydopptaket, uten å spesifisere hva dette ansvaret konkret går ut på.

– Han hater å se måten dette blir håndtert på i mange av statene, sa Trump i telefonkonferansen, ifølge NY Times.

Også radiokanalen CBS News Radio har publisert deler av det faktiske lydopptaket:

– I Washington skal vi gjøre noe som folk ikke har sett før, kommer det frem at Trump sier der.

Borgermesteren i DC, Muriel Bowser, har blant annet forlenget portforbudet som gjaldt natt til mandag. Nettopp mandag må innbyggerne være i hus fra klokken 19 på ettermiddagen. Også New York er blant statene som har innført lignende tiltak.

Mer om

 1. Donald Trump
 2. New York Times
 3. Rasisme-opprøret

Flere artikler

 1. Trump i tale til folket: Vil «løse problemet» for guvernører som nekter å samarbeide

 2. Det hvite hus: Protestene er blitt roligere takket være Trumps grep

 3. Nasjonalgarden og politiet fjernet demonstranter i flere storbyer

 4. Guvernør: – Vi har en president i USA som åpent og villig ber folk om å ikke adlyde lovene

 5. Bokbombe: Trump sa han visste hvor dødelig coronaviruset var

Fra andre aviser

 1. Trump i tale til folket: Vil «løse problemet» for guvernører som nekter å samarbeide

  Bergens Tidende
 2. USAs gater fulle av demonstranter tross portforbud

  Bergens Tidende
 3. Voldelige uroligheter i hele USA, portforbud innført i 25 byer

  Fædrelandsvennen
 4. Myndighetene: Stort flertall av demonstrantene er tilreisende

  Aftenposten
 5. Trump ut mot «svake» guvernører

  Bergens Tidende
 6. Demonstranter krever at USA gjenåpner

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no