AVVISER SAKEN: President Donald Trump under et besøk ved en del av muren som er bygd ved grensen til Mexico. Han avviser varslingssaken og mener det er «falske nyheter». Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix

Alvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig – Demokratene krever innsyn

Det hvite hus nekter å gi Kongressen innsyn i en alvorlig varslersak mot Donald Trump. Det reagerer Demokratene kraftig på. Ukraina kan være involvert i saken.

Varsleren, som jobber for etterretningsvesenet, skal ha opplevd Trumps handlinger som så alvorlige at vedkommende ga beskjed til etterretningens generalinspektør, som er etatens vaktbikkje.

To kilder med nær kjennskap til saken opplyser til avisen Washington Post at klagesaken dreier seg om en samtale Trump har hatt med en utenlandsk leder og et «løfte» som presidenten ga, samt at deler av varslersaken involverer Ukraina.

Hva løftet handler om vites ikke.

Også New York Times melder at Ukraina er involvert.

LEDER FOR ETTERRETNINGSKOMITEEN: Lederen for etterretningskomiteen, demokraten Adam Schiff, etter den lukkede høringen i Representantenes hus torsdag kveld. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB scanpix

Flere hendelser

Ifølge generalinspektøren er varslersaken både alvorlig og prekær, og det dreier seg om «en rekke hendelser». Saken involverer også «etterretningsledelsens viktigste ansvar».

Les også: Donald Trump saksøker New Yorks statsadvokat

Men mer har ikke de folkevalgte i Kongressen fått vite. Da generalinspektør Michael Atkinson møtte til en lukket høring i etterretningskomiteen i Representantenes hus torsdag kveld, nektet han å gi de folkevalgte detaljer om saken som følge av en ordre fra Trump-administrasjonen.

Avviser det som «falske nyheter»

Trump selv avviser det hele som «falske nyheter».

– Er noen dumme nok til å tro at jeg ville sagt noe upassende til en utenlandsk leder mens jeg er i det som muligens er en «sterkt befolket» samtale, spør han på Twitter.

Han viser til at enhver samtale han har med en utenlandsk leder, blir lyttet til av flere etater både i USA og det andre landet.

Blant dokumentene som Demokratene i Kongressen vil ha tilgang til, er en utskrift av telefonsamtalen som Trump hadde med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj 25. juli.

Selv skriver presidenten på Twitter at dette er «falske nyheter» som er dratt i gang av radikale venstre-demokrater.

– De tror jeg kan ha hatt en «risky» samtale med en viss utenlandsk leder basert på en «meget partisk» varslers uttalelser. Merkelig at så mange andre mennesker som hørte eller kjente til den helt fine og respektfulle samtalen, ikke ville komme frem. Vet du grunnen til at de ikke gjorde det? Fordi det ble ikke sagt noe galt, det var helt perfekt, skriver Trump på Twitter.

Ifølge CNN har Det hvite hus og Justisdepartementet opplyst til etterretningsvesenet at en kontroversiell klage som involverer presidenten ikke faller inn under lovene som omhandler varsling i etterretningstjenesten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder