HENTES HJEM: Her er den norske IS-kvinnen med sin tre år gamle datter og fem år gamle sønn i ferd med å bli hentet ut av Syria av norsk personell. Foto: Privat

Jobbet i månedsvis med hemmelig hjemhenting

Siden oktober har UD jobbet under strengt hemmelighold med planene for å hente hjem den norske IS-kvinnen og hennes to barn. Man fryktet at mor og barn kunne bli angrepet, og i verste fall drept, av ekstremister dersom aksjonen ble kjent.

 • Nilas Johnsen

VG kunne tirsdag fortelle at norske myndigheter henter hjem en 29 år gammel norsk-pakistansk kvinne fra Syria, sammen med hennes to små barn på fem og tre år.

LES HELE SAKEN: Slik ble den norske IS-kvinnen hentet ut av Syria

Hjemhentingen har vært mye mer komplisert enn det som tidligere er kjent. I et eksklusivt intervju med VG gir utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) nå detaljer som ikke før er blitt kjent om hvordan arbeidet med å hente IS-kvinnen og de to barna er blitt utført.

Arbeidet med hjemhentingen begynte allerede i fjor høst, på et tidspunkt da regjeringen fortsatt sa utad at det ikke var aktuelt å hente voksne IS-kvinner hjem.

– Vi begynte arbeidet tidlig i oktober. Da orienterte jeg den utvidede forsvars- og utenrikskomiteen på Stortinget, sier Eriksen Søreide til VG.

Frp ble varslet

På spørsmål om Frps sterke motstand mot å hente kvinnen hjem hadde noen påvirkning på aksjonen, svarer Eriksen Søreide avvisende:

– Nei. Vi har jobbet med denne saken siden tidlig i fjor høst. Da regjeringen tok en beslutning var det allerede kjent at Frp ikke ville stille seg bak en slik løsning, og det ga de tydelig uttrykk for. Men det var et flertall i regjeringen for å forsøke å hente hjem et antatt sykt barn, og da ble det etter hvert klart at det også måtte inkludere mor og søster.

– Hva har vært det vanskeligste aspektet ved arbeidet dere gjorde?

– Det helt klart vanskeligste har vært kombinasjonen av den generelle risikoen i området og risikoen inne i leiren. Situasjonen i leiren betyr at det er forbundet med fare å signalisere at man ønsker seg ut. Derfor måtte vi jobbe på en måte som gjorde at det ikke ble kjent at det pågikk et slikt arbeid, sier Eriksen Søreide.

les også

Frp tok dissens om å hente hjem norsk IS-kvinne

Fryktet ekstreme IS-kvinner

For UD var fokuset på å hente de to barna hjem, grunnet den alvorlige helsesituasjonen for den fem år gamle gutten, som trolig lider av sykdommen cystisk fibrose.

Siden moren ikke ga tillatelse til at barna kunne fraktes hjem uten henne, så måtte også hun hentes ut. Det betydde at denne hjemhentingen har vært mye mer komplisert enn da fem foreldreløse barn ble hentet hjem fra Syria i fjor høst, en aksjon som også ble utført i hemmelighet.

VG-EKSKLUSIVT: Slik hentet Forsvaret de norske barna ut fra Syria

Dersom det hadde blitt kjent innad i leiren at den voksne moren hadde et ønske om å reise hjem i samarbeid med norske myndigheter, så ville hun stått i fare for å bli rammet av de voldelige opptøyene som ekstreme IS-kvinner sto bak i fjor høst.

Bruker sharialover

VG har tidligere omtalt den knallharde indre justisen i al-Hol, der kvinner som blir oppfattet som frafalne er blitt angrepet og drept i tråd med IS’ ekstreme tolkning av sharialovene.

Det ble ansett som en «høyst reell risiko» at den norske IS-kvinnen kunne ha blitt utsatt for «brutal internjustis», dersom UDs planlagte hjemhenting ble kjent internt i leiren.

Det har vært flere tilfeller av at teltene til IS-kvinner som har ytret ønske om å bryte med den ekstreme organisasjonen og hentes hjem, er blitt satt fyr på, slik at også deres barn er blitt rammet. Dersom morens ønske om å hentes hjem ble kjent, ville det også satt barna i fare.

– For å kunne gjennomføre hjemhentingen under slike forhold, så var vi nødt til å hemmeligholde arbeidet, sier Eriksen Søreide til VG.

VG PÅ INNSIDEN: Al-Hol-sjef om opptøyene: Slik dreper kvinnene hverandre etter hemmelige «rettssaker»

Tyrkias angrep

Den 9. oktober, en drøy uke etter UD hadde kommet i gang med sitt arbeid, gikk Tyrkia til angrep på de kurdiske selvstyremyndighetene i Nord-Syria.

– Tyrkias intervensjon i Nord-Syria endret forholdene på bakken. Både når det gjelder risiko, men også fordi våre samarbeidspartnere brått måtte flytte sin kapasitet over til vakthold av leiren, kampen mot IS og den usikre situasjonen i regionen, sier Eriksen Søreide.

– Kamphandlingene påvirket blant annet dialogen om hvordan vi skulle bistå med helsehjelp, fordi det førte til at flere hjelpeorganisasjoner i en periode trakk seg ut av leiren, fortsetter hun.

Kamphandlingene førte også til økt risiko for UD sitt team under forhandlingene. Utenriksministeren har takket Etterretningstjenesten for bistand under arbeidet med den kompliserte hjemhentingen.

– E-tjenesten har blant annet bidratt med en svært viktig innsats basert på inngående kunnskap om situasjonen i regionen, sier Eriksen Søreide.

VG er kjent med at norsk politi, deriblant personell fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST), har vært med på hjemhentingen. Kvinnen er terrorsiktet, og vil bli pågrepet av PST ved ankomst til Norge.

Fortsatt fire kvinner og fire barn i Syria

Kvinnen som nå hentes hjem er ikke den omstridte islamisten Aisha Shezadi. Shezadi var også i en periode gift med Bastian Vasquez, som hans kone nummer to. Shezadi har tidligere bedt UD om hjelp til retur til Norge, men hun har siden trukket tilbake den søknaden.

Totalt var det fem norske kvinner og seks norske barn i interneringsleirer i Syria, men det er bare kvinnen som nå hentes hjem som de siste månedene har hatt en aktiv søknad hos UD om bistand til retur.

Det betyr at norske myndigheter kun er kjent med at det nå er fire norske kvinner med til sammen fire barn som er i interneringsleirer kontrollert av kurdiske myndigheter. De fire som gjenstår er Aisha Shezadi (med ett barn), en etnisk norsk konvertitt til islam (uten barn), og de to norsk-somaliske kvinne kjent fra boken «To søstre» (til sammen tre barn).

BAKGRUNN: Kun én norsk kvinne ønsker bistand i Syria

Les også

 1. Eksklusivt intervju med VG: – IS-morens desperate bønn

  Sønnen hennes blir stadig sykere, men IS-kvinnen vil ikke la norske myndigheter hente gutten til Norge.
 2. Slik ble den norske IS-kvinnen hentet ut av Syria

  Her følges den norske IS-kvinnen og hennes to små barn over grensen mellom Syria og Irak.
 3. Et halvt år i IS-leirene: Barn ble knivdrept som straff

  I et halvt år jobbet norske Randi Saure under ekstreme forhold med å følge opp barn i leirene der IS-kvinner holdes.
 4. E-tjenesten om IS-leir: Faren for flukt øker

  I en vurdering sendt til VG, beskriver Etterretningstjenesten stadig verre forhold i leirene der norske IS-medlemmer…

Mer om

 1. Den islamske staten (IS)

Flere artikler

 1. Returplaner for norsk IS-kvinne og to barn endret: Til Norge fredag

 2. IS-kvinnen (29) erkjenner ikke straffskyld

 3. Norsk IS-kvinne (29) har landet i Norge – pågrepet av PST

 4. Dette er de gjenværende IS-kvinnene

 5. Slik ble den norske IS-kvinnen hentet ut av Syria

 6. IS-kvinnens far til VG: – Tillit til at min datter får rettferdig dom

Fra andre aviser

 1. 21 foreldreløse, utenlandske barn hentet ut av Al-Hol. Hva skjer med de 203 som er igjen?

  Aftenposten
 2. Norge hentet én IS-siktet kvinne hjem. Nå kan norske myndigheter bli bedt om å hente resten.

  Aftenposten
 3. Aisha Shezadi: – Ikke vær idiot. Ikke gjør samme feil som jeg gjorde.

  Aftenposten
 4. Bærumssøstrene rømte til i Syria. Nå kan de bli hentet til Somalia.

  Aftenposten
 5. IS-kvinne og hennes sønn hentes til Norge. Følg utenriksministerens pressekonferanse her.

  Aftenposten
 6. Terrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder