Familie og venner fulgte tirsdag George Floyds kiste til det siste hvilestedet i Houston i Texas. Foto: AP / NTB scanpix

Familie og venner fulgte George Floyd til graven

Da George Floyd ropte på moren sin, ble han hørt av mødre verden over, sa pastor Mary White i den 46 år gamle afroamerikanerens begravelse tirsdag.

 • NTB-AP

Rundt 500 mennesker var til stede under den private seremonien i The Fountain of Praise-kirken i Houston i Texas for å følge Floyd til graven.

Floyd døde etter en brutal pågripelse i Minneapolis i Minnesota 25. mai, noe som utløste store protester mot politivold og rasisme verden over.

Politimannen som holdt et kne på nakken hans i nesten ni minutter, er siktet for forsettlig drap og har fått sparken. Det samme har tre andre politimenn som var til stede, de er siktet for medvirkning til forsettlig drap.

les også

Washington D.C. med symbolsk hyllest til demonstrantene: – Det er en avvisning av Trump

Kjente ansikter

Selv om tirsdagens begravelse bare var åpen for familien og spesielt inviterte, ble den strømmet og sendt direkte av TV-kanaler som CNN.

Seremonien var preget av soul- og gospelsang, og i salen satt blant andre Houstons ordfører Sylvester Turner, Hollywood-stjernen Jamie Foxx, rappere som Ne-Yo og Trae tha Truth, samt bokseren Floyd Mayweather som angivelig tar regningen for begravelsen.

Familiemedlemmer til andre svarte som er drept av politiet i USA, blant dem Eric Garner og Michael Brown, var også på plass i kirken.

– Som følge av hans død ble det skapt en bevegelse, en verdensomspennende bevegelse, sa pastor William Lawson, som i sin tid marsjerte sammen med Martin Luther King jr., i sin tale.

– Den bevegelsen forsvinner ikke etter to uker, tre uker eller en måned. Den bevegelsen kommer til å endre verden, sa han.

les også

Vil avvikle politiet i Minneapolis

Eneste forbrytelse

Pastor og borgerrettsaktivisten Al Sharpton var også blant talerne og henvendte seg både til Floyds familie og familiene til ofre for rasistisk motivert vold.

– Alle disse familiene kom for å være sammen med denne familien fordi de bedre enn noen andre kjenner den smerte de føler og det tap de har lidd, sa han.

Kongressrepresentantene Sheila Jackson Lee og Al Green talte også i kirken.

– Hans forbrytelse var at han ble født svart. Det var hans eneste forbrytelse. George Floyd fortjente samme respekt og verdighet som alle andre, sa Green.

Tidligere visepresident Joe Biden, som ligger an til å bli Demokratenes presidentkandidat til høsten, snakket via videolink under begravelsen.

– Vi må ikke vende oss bort. Vi må ikke forlate denne stunden og tro at vi nok en gang kan vende oss bort fra rasismen som stikker i sjelen vår, sa Biden.

les også

Slik lever verdens mest forhatte politimann

Pluss content

Fortvilt rop

Etter den flere timer lange seremonien i kirken ble Floyds gulldekorerte kiste båret ut og kjørt til Houston Memorial Gardens-kirkegården i forstaden Pearland med politieskorte.

Den siste strekningen til gravstedet blir kisten fraktet i en hvit vogn trukket av hester, før 46-åringen til slutt blir gravlagt ved siden av sin mor Larcenia Floyd.

Det var moren han ropte på under pågripelsen, der han også fortvilet forsøkte å fortelle politimennene at han ikke fikk puste.

«I can't breathe» er siden blitt slagordet til hundretusener som har demonstrert mot rasisme og politivold verden over.

Les også

 1. Møter i retten for første gang etter George Floyds død

  Eks-politimannen Derek Chauvin (44), som er siktet for drap på George Floyd, møter mandag i retten for første gang.
 2. Magdi om demonstrasjonene: – Det handler om menneskeliv

  Magdi fra Karpe tok med familien og dro på Floyd-demonstrasjonen foran Stortinget.

Mer om

 1. George Floyd
 2. Rasisme-opprøret

Flere artikler

 1. Rihanna, Grande, Bieber og Billie Eilish i artist-opprop for politireform

 2. Tenåringer arrangerte rekordstor demonstrasjon: – Vi må forandre Amerika

 3. Møter i retten for første gang etter George Floyds død

 4. Floyd gravlegges ved siden av mor

 5. Flere detaljer fra George Floyd-drapet: «De dreper meg»

Fra andre aviser

 1. Familie og venner fulgte George Floyd til graven

  Bergens Tidende
 2. Mange tok et siste farvel med George Floyd

  Bergens Tidende
 3. Minnestund for George Floyd. Hundrevis var samlet i 46-åringens fødeby.

  Aftenposten
 4. Pastor under minneseremoni: – Ta kneet bort fra våre nakker!

  Aftenposten
 5. Demokratene foreslår politireformer

  Aftenposten
 6. Siste farvel med George Floyd i Minneapolis

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no