MISTENKT: IS-tilhengere har lagt ut bilde av det som skal være Zahran Hashim, også kjent som Abu Ubaida. Foto: Skjermdump

Medier: Hatpredikant pekt ut som hjernen bak terroren

Zahran Hashim utpekes som en av de mistenkte bak det brutale angrepet. Men det er uklart hvor han er nå.

Ifølge The Telegraph har srilankisk etterretning pekt på den lokale lederen som hjernen bak de brutale angrepene, hvor minst 321 personer ble drept. Også srilankiske medier navngir Zahran Hashim som en av de mistenkte gjerningsmennene.

Ifølge den britiske avisen skal han i løpet av de siste årene ha fått tusenvis av følgere i sosiale medier, hvor han har holdt flammende innlegg og oppfordret til vold.

Ifølge SITE som overvåker IS og andre ytterligående islamisitiske grupperinger, kom IS tirsdag ettermiddag med en offisiell erklæring der de tar på seg skylden for angrepene.

Terrorgruppen har imidlertid ikke lagt frem bevis for at de faktisk står bak ugjerningene.

PROPAGANDABILDE: Dette skal ifølge IS være gjerningsmennnene bak terrorangrepene på Sri Lanka. Foto: SKJERMDUMP

I erklæringen navngir IS syv personer som de sier står bak angrepene og de skriver at «omtrent 1000 ble drept og skadet», melder SITE-direktør Rita Katz på Twitter.

De syv kalles ifølge IS for Abu Ubayda, Abu al-Mukhtar, Abu Khalil, Abu Hamza, Abu al-Bara’a, Abu Muhammad og Abu Abdullah.

Bakgrunn: Dette vet vi om terrorangrepene

Kort tid etterpå publiserte IS’ propagandabyrå Amaq en artikkel og et bilde som viser syv maskerte menn stående fremfor et IS-flagg. I midten står en mann uten maske, angivelig er dette Zahran Hashim. Ifølge SITE hevder IS at de åtte på bildet står bak angrepene.

The Telegraph skriver at Zahran Hashim i videoer på YouTube blant annet raser mot ikke-troende, inkludert kristne, hinduer og buddhister – og forteller at kun muslimer er skikket til å styre. Han skal være en av frontfigurene i den lokale islamistgruppen Nasjonal Thowheed Jamath (NTJ), som myndighetene mener står bak angrepet.

Svenske Expressen skriver at de har sett flere propagandavideoer fra hatpredikanten, og at de tilsynelatende er rene IS-kopier. Ifølge den svenske avisen var han også ett av flere navn på en liste over mistenkte i forbindelse med advarsler om et kommende angrep i starten av april.

Les også: Dansk milliardær på sykehus etter terroren

– Kunne vært avverget

Den sirlankiske statsministeren sa under en pressekonferanse tirsdag at han mener angrepene kunne ha vært avverget.

– Vi kunne ha unngått disse angrepene – eller i det minste redusert antalle angrep, sier Ranil Wickremesinghe.

Det kommer motstridende meldinger om hva som har skjedd med Zahran Hashim. Noen srilankiske medier hevder han skal ha vært en av selvmordsbomberne ved luksushotellet Shangri-La i Colombo.

Andre hevder han er i live – og på rømmen.

Den danske terrorforskeren Tore Hamming har lagt ut bilder av det som skal være tre av selvmordsbomberne. Bildene er opprinnelig lagt ut av IS-tilhengere. Under ett av dem står navnet Abu Ubaida, som er aliaset til Zahran Hashim.

Det kommer stadig nye opplysninger om hvem som skal stå bak selvmordsangrepene. En overvåkningsvideo viser angivelig terroristen som slo til mot St. Sebastian-kirken i Negambo, og AFP siterer politikilder på at to brødre var sentrale i angrepene mot to av hotellene.

Bestemoren som mistet alt: I denne familien ble syv drept

Ifølge nyhetsbyrået sprengte brødrene seg ved hvert sitt hotell i Colombo, Shangri-La og Cinnamon Grand hotel.

Mistenkt for hotell-eksplosjon

Ifølge lokale srilankiske medier er også Insan Seelavan mistenkt for å stå bak eksplosjonen ved Shangri-La hotell i hovedstaden Colombo klokken 08.45 søndag morgen lokal tid.

Navnet ble kjent i forbindelse med et rettsmøte mandag.

Mistet tre barn i terroren: Den danske milliardærens liv

Ifølge News 1st eier han en kobberfabrikk som har blitt gjennomsøkt av sikkerhetsstyrker. Ni mistenkte ble pågrepet, fremstilt for retten og varetektsfengslet. Disse er blant de over 40 som har blitt pågrepet etter angrepene.

Kone og bror døde

Da sikkerhetsstyrker tok seg inn i Seelavans hus i Dematagodo i Colombo søndag, skal hans kone ha detonert en bombe, samtidig som hennes to barn også var i huset. Hun døde i eksplosjonen. Det er foreløpig ikke kommet opplysninger om hvordan det gikk med barna.

Ifølge lokale medier detonerte Seelavans bror også en bombe da sikkerhetsstyrker forsøkte å anholde han. I tillegg til broren selv, mistet tre politimenn livet i denne eksplosjonen klokken 14.15, som skal ha vært den siste av søndagens åtte eksplosjoner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder