VARMETILTAK: Tidligere i sommer måtte Paris innføre en rekke strakstiltak, som nye fontener og vannkanoner, for å redde folket mot overoppheting. Det ser ut til å være nødvendig igjen neste uke. Foto: Lewis Joly / AP / TT

Ny hetebølge på vei mot Europa

Etter en rekordvarm junimåned har Europa nok en glohet periode i vente.

  • Toini Thanem

Den globale gjennomsnittstemperaturen i juni endte på 15,9 grader, noe som er ny temperaturrekord for måneden, ifølge NTB.

Nå varsler meteorologene at en ny hetebølge vil treffe den vestlige delen av kontinentet neste uke.

Obs: Kartet under er feilmerket med «onsdag 24. juni». Den korrekte datoen er onsdag 24. juli, opplyser Meteorologisk Institutt.

Kan bli 40 grader

Frankrikes nasjonale værbyrå, Météo France, advarer også om sommerens andre hetebølge. De forventer at de fleste steder i Frankrike vil nå 35 grader innen førstkommende tirsdag.

Onsdag og torsdag vil landet trolig nå temperaturer så høye som 39 og 40 grader i enkelte deler av landet, ifølge byrået. De vet foreløpig ikke hvor lenge hetebølgen vil vare.

les også

Farlig hetebølge i Frankrike: Må installere kjølerom, vannspredere og nye fontener

For noen uker siden nådde Frankrike sin høyeste målte temperatur i historien: 45,9 grader i Gallargues-le-Montueuz den 28. juni.

AVKJØLING: Folk benyttet sjansen til å kaste seg ut i fontenene, både med og uten klær, i Paris i slutten av juni. Foto: Kenzo Tribouillard / AFP

Har du planlagt ferietur til Spania i løpet av neste uke, kan du forvente deg en temperatur hele åtte grader høyere enn gjennomsnittstemperaturen i sesongen.

I Extremadura og Andalucía-regionene er temperaturene ventet å nå 40 grader, mens Castilla y León-regionen vil nå 36 grader.

Ifølge spanske Antena 3 advarer eksperter om at Europa sannsynligvis vil oppleve ekstrem hete for store deler av den gjenværende sommeren.

les også

Hetebølgen i Europa: 17-åring døde i Spania

Forventer tropenetter

Tyske meteorologer forventer også mer varme fra og med mandag neste uke. Onsdag og torsdag vil hetebølgen nå sin høyde, og det forventes ikke at temperaturene blir lavere enn 30 grader i noen steder av landet.

Byene, særlig vest og sørvest i landet, kan få hele 37 grader, sier Andreas Friedrich i det tyske meteorologiske instituttet DWD til Welt. Tropenetter er også å forvente i disse områdene.

les også

Hetebølge i USA: Erklærer krisetilstand i New York

Med hetebølgen kommer også skogbrannfaren mest sannsynlig til å øke igjen.

– Jordfuktighetsnivået kommer til å fortsette å synke, og fortsette tørken som allerede har kommet i noen områder, sier Friedrich til avisen.

Det er fortsatt usikkert hvor lenge den varme perioden vil vare.

Blir varmt på Østlandet

Det franske værbyrået opplyser at hetebølgen også kan komme til å ramme Østerrike, Storbritannia, Nederland, Portugal – og Norge.

Vakthavende meteorolog i Meteorologisk institutt Magnus Ovhed tror imidlertid at de aller høyeste temperaturene vil holde seg unna landet. Men det blir varmt.

les også

Juli har vært kaldere enn normalt – kraftig temperaturfall

– Særlig Østlandet vil oppleve en varm periode. Der forventer vi at temperaturene nærmer seg 30 grader. Det ser ut som at denne varmen vil komme i første halvdel av uken, før det forsvinner sørover og østover igjen. Men det vil fortsatt være varmt, sier han.

Holder du til lenger vest er det derimot mer usikkert om du får smake på hetebølgen.

les også

Meteorologer: Stadig flere hetebølger i Norge

– Der får vi mer lavtrykk som passerer forbi kysten på vei nordover, og da kommer det an på om det er skyer og kjølig vær, eller om de også får en brukbar temperatur, sier Ovhed.

– Kort sagt vil Østlandet få en del av hetebølgen. Men den skikkelige heten holder seg lenger sør i Europa.

Mer om

  1. Vær
  2. Frankrike
  3. Spania
  4. Norge

Flere artikler

  1. Sender ut farevarsel for Europa – Venter temperaturer opp mot 40 grader

  2. Varsler hetebølge på kontinentet

  3. Meteorologer: Stadig flere hetebølger i Norge

  4. Farlig hetebølge i Frankrike: Må installere kjølerom, vannspredere og nye fontener

  5. Varsler værskifte: Vått i sør, varmt i nord

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder