FENGSLET I RUSSLAND: Frode Berg. Foto: Jørgen Braastad

BNS: Nordmann fengslet i Russland skal utleveres

En litauisk avis melder at Russland og Litauen har inngått en utvekslingsavtale hvor blant annet norske Frode Berg kan bli utlevert.

Det er avisen BNS som melder om at en nordmann som er fengslet for spionasje i Russland skal utleveres som følge av en utvekslingsavtale mellom Russland og Litauen.

Meldingene er ikke bekreftet, men BNS viser til kilder i litauisk sikkerhetstjeneste. Den eneste nordmannen fengslet for spionasje i Russland, skal være Frode Berg.

les også

Støttegruppen: – Vi er alvorlig bekymret for helsen til Frode Berg

Hans norske advokat Brynjulf Risnes sier dette til NRK:

– Hvis dette er riktig, er det gode nyheter. Det er mye tyder på at dette stemmer.

I en melding til VG skriver Risnes at han ikke kan bekrefte opplysningene nå.

– Det er jo gledelig hvis dette stemmer. Det vil i så fall være en jubeldag for alle som har jobbet for dette og da spesielt familien. Men siden denne informasjonen stammer fra anonyme kilder, så må vi være forsiktige, sier Risnes.

LES OGSÅ: Frode Berg-saken kort forklart

Advokaten sier at en utlevering lenge har vært et tenkt scenario, men at Norge ikke har noen å bytte med.

– Derfor er vi avhengig av et tredjeland for å få Frode Berg hjem, sier Risnes.

les også

FSB: – Bevist at Frode Berg deltok i spion-handlinger

Bergs russiske advokat Ilja Novikov vil ikke kommentere opplysningene overfor den russiske avisen Novaja Gazeta.

ADVOKAT: – Jeg kan vanskelig se for meg at Frode Berg blir sittende i fengsel i årevis

Utenriksdepartementet ønsker ikke å kommentere meldingen fra den litauiske avisen.

– Norske myndigheter ønsker å få Frode Berg tilbake til Norge. Dette har vi formidlet til russiske myndigheter. Frode Bergs sak håndteres på den måten vi mener er best egnet til å ivareta hans interesser, og vi jobber langs ulike spor. Utover det går vi ikke ytterligere i detalj rundt oppfølgingen, skriver UD i en e – post til VG.

les også

Frode Berg er dømt til 14 år i russisk fengselskoloni – slik er de brutale forholdene

Ifølge den avisen har Litauen gått med på å utveksle den russiske statsborgeren Nikolai Filiptsjenko, som nylig ble dømt til 10 års fengsel for spionasje, mot to litauere og en nordmann.

Avisen skriver at Filiptsjenko skal utveksle mot de to litauerne Jevgenij Mataitis and Aristid Tamoshaitis, som i 2016 ble dømt for spionasje i Russland. Avisen nevner aldri nordmannen med navn.

Frode Berg ble tidligere i år dømt til 14 års fengsel for å ha overlevert 15.000 euro til en russisk kontakt, i forbindelse med innsamling av hemmeligstemplet materiale i Russland. Den russiske etterretningstjenesten FSB har tidligere beskyldt Frode Berg for å ha vært fem ganger på spionturer til Russland. Nordmannen ble pågrepet i Moskva 5. desember 2017.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder