GIR ORDREN: President Recep Tayyip Erdogan på telefon med forsvarsminister Hulusi Akar, for å beordre en luft- og bakkeoperasjon inne i Syria. Bildet er sendt ut av presidentens eget pressekontor. Foto: Pool Turkish presidency Press Service via AP

Erdogan bekrefter: Angrepet i gang

Her gir Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ordren til å sette i gang den militære operasjonen i Syria.

  • Nilas Johnsen

Tyrkias varslede angrep i Syria er i gang. Det skriver Erdogan selv på Twitter:

«De væpnede tyrkiske styrkene, har sammen med Den syriske nasjonalhæren, igangsatt #OperasjonVårensFred mot PKK/YPG og Daesh terrorister i nordre Syria. Vårt oppdrag er å hindre dannelsen av en terrorkorridor på tvers av vår sørlige grense, og å bringe fred til området», skriver Erdogan.

Meldingen kommer etter flere dager med forberedelser til en operasjon inne i Syria. Når Erdogan snakker om «den syriske nasjonalhæren», mener han ikke den syriske regjeringshæren, men opprørsmilitsen som tidligere ble kalt Den frie syriske armé (Free Syrian Army), og som lenge har samarbeidet med tyrkerne.

Tidligere har den syriske regjeringen i Damaskus vært svært kritisk til tyrkiske operasjoner på syrisk jord. Det er uklart hvordan den syriske regjeringen vil reagere, men noe av det eneste Erdogan-regjeringen og Assad-regimet er enige om er at ingen ønsker en selvstendig, kurdisk region.

Dette blir den tredje gangen Tyrkia går inn på bakken i Syria, etter å ha gjennomført angrep i både august 2016 og januar 2018.

BAKGRUNN: Derfor vil Tyrkia krige i Syria – enda en gang

Journalister i grenseområdene melder om eksplosjoner på syrisk side, og tyrkiske fly skal ha gjennomført angrep mot mål i grensebyen Ras al-Ayn.

CNN Turks journalist ved grensen forteller at det stiger røyk opp fra flere bygninger i Ras al Ain, som kontrolleres av den kurdiske YPG-militsen.

Flere internasjonale nyhetsbyråer bekrefter at angrepene er i gang. Det samme bekreftes fra den kurdiskdominerte SDF-militsen:

– Tyrkiske krigsfly har begynt luftangrep mot sivile områder. Det er stor panikk blant folk i regionen, skriver SDF-talsmann Mustafa Bali på Twitter.

ARTILLERI: Tyrkiske militære kjører artilleri mot grensen av Syria, i provinsen Sanliurfa. Foto: BULENT KILIC / AFP

Hovedstyrken i SDF er den kurdiske YPG-geriljaen. Tyrkia anklager YPG for å være en forlengelse av PKK-geriljaen, og det er et faktum at et stort antall PKK-soldater har kjempet sammen med militsen i Syria. Tyrkia har både PKK og YPG på sin terrorliste.

Erdogan har tidligere kunngjort at Tyrkia akter å opprette en såkalt «sikker sone» langs grensen, der kurdisk milits ikke skal få adgang og flere millioner av d syriske flyktningene som i dag befinner seg i Tyrkia skal bosettes.

BAKGRUNN: Erdogan ba FN om «sikker sone» inne i Syria

Full mobilisering

Det tyrkiske angrepet ble først mulig da amerikanske styrker begynte å trekke seg tilbake mandag. Kurderne skal forgjeves ha bedt amerikanerne om å iverksette et flyforbud over den kurdiske regionen – noe som ser ut til at ikke har skjedd.

Kurdiske myndigheter i Nord-Syria har kunngjort full mobilisering og ber sivile komme til grensen for å forsvare området mot et lenge varslet tyrkisk angrep, skriver NTB.

– Vi kunngjør tre dager generell mobilisering i det nordlige og østlige Syria. Sivile må komme til grensen, gjøre sin moralske plikt og yte motstand, heter det i en kunngjøring fra den kurdiske administrasjonen i området.

Advarer omverden

SDF-talsmann Mustafa Bali kommer med en knallhard fordømmelse mot Tyrkia, og mot omverdenen som lar dette skje:

«En dag, når Tyrkia bruker IS-krigere de har som fanger som en trussel mot Europa og verden, slik syriske flyktninger brukes nå, skal vi minne dem som stolte på at Tyrkia kunne håndtere interneringen av militante, på at deres stillhet gjorde dem til medskyldige i det som har skjedd», skriver Bali.

Styrkeoppbygging

Ifølge det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu ankom onsdag en kolonne med rundt 100 militære kjøretøy Akcakale-distriktet, bare 6 kilometer fra den syriske grensebyen Tell Abyad.

– Tyrkias mål er å frigjøre lokalbefolkningen der fra de væpnede bandittenes åk, ifølge Erdogans kommunikasjonssjef Fahrettin Altun.

Titusenvis av militssoldater er også mobilisert på tyrkisk side, de fleste av dem syrere som tilhører fraksjoner av den tyrkiskstøttede opprørsalliansen Den frie syriske hær (FSA).

Rykker inn i byer

Ifølge Abdelrahman Ghazi Dadeh, som er talsmann for Anwar al-Haq, en liten fraksjon innen FSA, kommer minst 18.000 militssoldater til å delta i den tyrkiske militæroffensiven mot YPG, skriver NTB.

8.000 av dem vil delta i angrepet mot grensebyen Tell Abyad, mens 10.000 andre vil ifølge Dadeh rykke inn i Ras al-Ain.

Et ukjent antall andre militssoldater vil i ifølge ham også delta i Tyrkias forsøk å erobre Ayn Al-Arab, som kurderne kaller Kobani. Alle de tre byene kontrolleres i dag av YPG.

På bakken i Syria er det kurderne som har vært USAs viktigste allierte i kampen mot IS. De siste dagene har president Donald Trump tilsynelatende gitt grønt lys til en invasjon, til tross for innsigelser fra Pentagon og Kongressen.

Trump får gjennomgå kraftig for beslutningen, som oppfattes som et svik mot kurderne, også blant mange republikanere. Tidligere guvernør i Florida, Jeb Bush, er blant dem som tar til Twitter for å si klart og tydelig fra:

Flere artikler

  1. Tyrkia: Avanserer i Nord-Syria

  2. Tyrkiske bakkestyrker har entret Syria

  3. Presidentrådgiver til VG: Tyrkias angrep i Syria nært forestående

  4. Derfor vil Tyrkia krige i Syria – enda en gang

  5. Den nye Syria-krisen kort forklart

  6. Stoltenberg ber Tyrkia være tilbakeholdne

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder